Zdraví

Sladkosti by měly být podle některých lékařů – diabetologů pro diabetiky zcela tabu. Ale kolik lidí s cukrovkou se dokáže „mlsání“


Sladkosti by měly být podle některých lékařů – diabetologů pro diabetiky zcela tabu. Ale kolik lidí s cukrovkou se dokáže „mlsání“ úplně vzdát? Tajně se ládují sladkým a dietu drží jen pár dní před lékařskou kontrolou. Občanské sdružení DiaDesatero se proto rozhodlo otestovat kvalitu dia čokolád.

Vítězi testu se staly čokoláda Orion a čokoláda Dianella Classic, které získaly v jednotlivých kategoriích vysoké hodnocení. Jejich silnou stránkou jsou chuť a vůně, ale zejména obstály v kritériích, která jsou důležitá pro diabetiky: přehlednost a srozumitelnost dat na obalu, použité sladidlo nebo velikost balení a především soulad údajů na obale s legislativou. Naopak komise určila i dva nejslabší výrobky: kakaová cukrovinka Clara a čokoláda Torras. Clara neuspěla především nízkými chuťovými vlastnostmi a klamavým značením bez cukru, Torras zase prohrál v oblasti značení, protože na obale nebyl ani jeden údaj česky.
Jako nejvíce problematické se ukázalo značení na obale, přestože jde z pohledu diabetiků o jedno z nejdůležitější kritérií. Za nejlépe značenou ohodnotila komise čokoládu Dianella Classic (podrobné složení samozřejmě v češtině, přehledná tabulka, přepočet na výměnné jednotky), vysoké ohodnocení získaly také čokolády Orion, Diabessa a Frankonia. Na opačném konci žebříčku se umístily čokolády Torras (bez jediného českého údaje na obale), Fondente a Wawel, které zase v češtině neobsahují energetickou hodnotu, obsah tuku, cukrů nebo sacharidů.


Zatímco většina dia čokolád obsahuje umělá sladidla, tři z testovaných výrobků (Clara, Diabessa a Frankonia) obsahují fruktózu, která má sice pro diabetiky vhodnější glykemický index, ale je to cukr (ovocný)! Kakaová cukrovinka Clara má dokonce na obale uvedeno jednoznačně klamavé označení „bez cukru“. Clara vyšla nejhůře i z laboratorních výsledků, které prokázaly výrazný nesoulad mezi laboratorně zjištěnými údaji a hodnotami na obale. Obsah sacharidů se lišil o 41 %, obsah bílkovin dokonce o 51 %. Nejlépe obstály hořká čokoláda Orion a těsně za ní hořká čokoláda Dianella Classic s průměrnou odchylkou do 7 %.
Vzhledem k nepřesnostem ve značení potravin platí u diabetiků dvojnásob: čtěte pečlivě obaly a sledujte údaje o složení výrobku, který konzumujete. Kupujte jen jasně značené produkty!  


Do testu bylo vybráno celkem 8 čokolád (z toho jedna kakaová cukrovinka), všechny byly nakoupeny v běžné maloobchodní síti v „dia“ koutcích nebo v odděleních se zdravou výživou. Testovací komisi tvořili lékaři – diabetologové, diabetologické sestry, nutriční terapeutka, potravinářský technolog, redaktorka společenského časopisu a vybraní zástupci diabetiků 1. i 2. typu různých věkových skupin. Hodnocená kritéria byla vybrána s ohledem na potřeby diabetiků. Laboratorní testy provedl Státní veterinární ústav v Jihlavě.


Cukrovkou trpí v České republice 750 tisíc lidí, tedy 7,5 % populace a stejný počet lidí může mít podle lékařů cukrovku zatím v neprojeveném stádiu. To znamená, že až 15 % dospělých může trpět diabetem! Patří nám v Evropě smutné prvenství – největší přírůstky nových cukrovkářů – každý rok zhruba 50 tisíc nových pacientů. Ještě nedávno bylo v České republice kolem 3 % diabetiků, dnes je to více než dvojnásobek. Hrozivá je i genetická zátěž populace 20-25 %, což znamená, že ve stáří bude mít cukrovku každý 4.-5. z nás.
Občanské sdružení DiaDesatero, které spojuje odborníky na problematiku diabetu, chce povzbudit všechny diabetiky ke změně životního stylu. Cílem DiaDesatera je informovat média a nejširší veřejnost o nemoci, která je považována za epidemii 21.století. Více na www.diadesatero.cz
________________________________________________________________________________
Výsledky testu hořkých čokolád

Orion                                                                                       
označení: bez přidaného cukru                                                
velikost balení: 50 g
cena/100 g: 33,80 Kč (cena/balení: 16,90 Kč)
obsah kakaových součástí: 57 %
použité sladidlo: maltitol
energetická hodnota/100 g: 1919 kJ/459 kcal
obsah tuku/100 g: 32,6 g
země původu: Česká republika
pořadí v subjektivních kritériích: 1
atraktivnost obalu: 79 bodů (ze 100)
přehlednost dat na obalu: 75 bodů
chuť: 73 bodů
vůně: 82 bodů

Dobrá chuť i vůně. Přehledné a úplné značení, někteří testující si stěžovali, že se k datům těžko dostává kvůli přehybu na obale. Přijatelná energetická hodnota i obsah tuku, použito vhodné sladidlo. Dostupná cena. Největší soulad dat na obale s laboratorními testy.

Dianella Classic
označení: no added sugar, bez přidaného cukru                                                                                         
velikost: 50 g
cena/100 g: 35 Kč (cena/balení: 17,50 Kč)
obsah kakaových součástí: 57 %
použité sladidlo: maltitol
energetická hodnota/100 g: 2019 kJ/483 kcal
obsah tuku/100 g: 36,1 g
země původu: Česká republika
pořadí v subjektivních kritériích: 2
atraktivnost obalu: 76 bodů (ze 100)
přehlednost dat na obalu: 81 bodů
chuť: 74 bodů
vůně: 73 bodů

Dobrá chuť i vůně. Nejlépe hodnocené značení na obale včetně přehledné tabulky a přepočtu na výměnné jednotky. Průměrný obsah tuku a energetická hodnota, použito vhodné sladidlo. Dostupná cena. Vysoký soulad dat na obale s laboratorními výsledky.

Fondente
označení: sugar free
velikost: 100 g
cena/100 g: 35,50 Kč
obsah kakaových součástí: 55 %
použité sladidlo: maltitol
energetická hodnota/100 g: 1932 kJ/462 kcal
obsah tuku/100 g: 36,1 g
země původu: Itálie
pořadí v subjektivních kritériích: 3
atraktivnost obalu: 76 bodů (ze 100)
přehlednost dat na obalu: 42 bodů
chuť: 59 bodů
vůně: 70 bodů

Dobrá chuť a vůně. Na přední straně název uvedeno sugar free a na zadní malé přelepce velkým písmem bez cukru a malým bez přidaného cukru – matoucí pro spotřebitele. Použito vhodné sladidlo. Chybí uvedení nutričních hodnot v českém jazyce, nepřehledná data. Atraktivní obal.

 

Diabessa
označení: diät
velikost: 100 g
cena/100 g: 29,90 Kč
obsah kakaových součástí: 54 %
použité sladidlo: fruktóza
energetická hodnota/100 g: 2156 kJ/517 kcal
obsah tuku/100 g: 33 g
země původu: Německo
pořadí v subjektivních kritériích: 4
atraktivnost obalu: 45 bodů (ze 100)
přehlednost dat na obalu: 70 bodů
chuť: 59 bodů
vůně: 52 bodů

Na přední straně jasně uvedeno, že je s fruktózou (ovšem v němčině), navíc uvedeno, kolik kousků čokolády představuje jednu výměnnou jednotku. Příznivý obsah tuku, dobré hodnocení chuti. Na zadní straně je přehledná tabulka v němčině přelepena českým překladem v malém provedení. Velmi příznivá cena.


Frankonia
označení: diät, mit Fruchtzucker
velikost: 100 g
cena/100 g: 37,90 Kč
obsah kakaových součástí: 74 %
použité sladidlo: fruktóza
energetická hodnota/100 g: 2180 kJ/525 kcal
obsah tuku/100 g: 41 g
země původu: Německo
pořadí v subjektivních kritériích: 5
atraktivnost obalu: 54 bodů (ze 100)
přehlednost dat na obalu: 61 bodů
chuť: 44 bodů
vůně: 58 bodů

Na přední straně jasně uvedeno, že je s fruktózou (ovšem v němčině). Na zadní straně je přehledná tabulka v němčině přelepena českým překladem v malém provedení. Vysoký obsah kakaových součástí, ovšem rovněž vysoký obsah tuku. Nízký soulad s laboratorními výsledky. Vyšší cena.


Wawel
označení: sugar free
velikost: 80 g
cena/100 g: 33,60 Kč (cena/balení: 26,90 Kč)
obsah kakaových součástí: 50 %
použité sladidlo: laktitol, acesulfam K
energetická hodnota/100 g: 2020 kJ/483 kcal
obsah tuku/100 g: 34,0 g
země původu: Polsko
pořadí v subjektivních kritériích: 6
atraktivnost obalu: 50 bodů (ze 100)
přehlednost dat na obalu: 45 bodů
chuť: 47 bodů
vůně: 49 bodů

Na přední straně velké označení sugar free, na zadní straně česky bez přídavku cukru. Na zadní straně velmi malá písmenka, špatně luštitelná data, chybí některé údaje v české jazyce (např. o energetické hodnotě a obsahu tuků). Průměrná energetická hodnota a obsah tuků. Nízký soulad s laboratorními výsledky.

Clara
označení: bez cukru, sugar free
velikost: 80 g
cena/100 g: 34,40 Kč (cena/balení: 27,50 Kč)
obsah kakaových součástí: 32 %
použité sladidlo: fruktóza
energetická hodnota/100 g: 1971 kJ/469 kcal
obsah tuku/100 g: 40,9 g
země původu: Česká republika
pořadí v subjektivních kritériích: 7
atraktivnost obalu: 55 bodů (ze 100)
přehlednost dat na obalu: 43 bodů
chuť: 21 bodů
vůně: 33 bodů

Velmi špatné hodnocení chuti. Nejde o čokoládu, ale o kakaovou cukrovinku, což je na obale uvedeno. Označení bez cukru, přitom je slazena fruktózou - tedy klamavé značení, neboť fruktóza je ovocný cukr. Největší nesoulad mezi údaji na obale a laboratorními výsledky. Nízký obsah kakaových součástí, vysoký obsah tuku.


Torras
označení: sugar free
velikost: 75 g
cena/100 g: 46,60 Kč (cena/balení 35 Kč)
obsah kakaových součástí: 50 %
použité sladidlo: maltitol
energetická hodnota/100 g: 1877 kJ/454 kcal
obsah tuku/100 g: 34 g
země původu: Španělsko
pořadí v subjektivních kritériích: 8
atraktivnost obalu: 42 bodů (ze 100)
přehlednost dat na obalu: 13 bodů
chuť: 42 bodů
vůně: 42 bodů

Označení sugar free na přední straně. Zcela chybí údaje v českém jazyce. Nepřiměřeně vysoká cena. Nepříliš dobrá chuť a nízká atraktivnost obalu. Deklarovaná příznivá kalorická hodnota.

   
30.09.2007 - Zdraví - autor: Markéta Breníková

Komentáře:

  1. avatar
    [1] Deta [*]

    Já bych nechtěla být diabetik, nesnáším chuť sacharinu, ten maltitol neznám, ale určitě bude taky hrozný

    superkarma: 0 13.10.2007, 23:48:17

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme