Zdraví

Víte, kolik a v jaké podobě byste jich měla sníst denně? A co taková sušina, umíte si pod tímto pojmem něco představit?

 Víte, kolik a v jaké podobě byste jich měla sníst denně? A co taková sušina, umíte si pod tímto pojmem něco představit?

Už jsme ZDE  psali o tom, proč je důležité číst obaly. Poté jsme se věnovali výpočtu kalorické hodnoty potravin ZDE

Bílkoviny

Bílkoviny neboli proteiny jsou organické látky složené z aminokyselin. K našemu životu je nezbytně potřebujeme, jsou hlavním stavebním prvkem svalstva a vnitřních orgánů, jednoduše řečeno všech tkání.

Alespoň polovina všech přijatých bílkovin by měla být živočišného původu (maso, mléko, mléčné výrobky, vejce). Tyto esenciální bílkoviny mají totiž takové složení, které si tělo nedokáže samo vytvořit. Rostlinné bílkoviny najdeme téměř v každé potravině rostlinného původu.

Pozor, množství bílkovin musí sledovat zejména lidé s ledvinovými onemocněními, v období rekonvalescence a léčby některých onemocnění, kdy je jejich příjem zásadní.

Množství bílkovin pro dospělého člověka na den by mělo tvořit zhruba 10 až 20 procent z celkové denní energie, což představuje množství 60 až100 gramů bílkovin na den (množství se liší v závislosti na pohlaví, věku a fyzické zátěži).

Sacharidy

Sacharidy jsou jednou ze základních živin a také nejrychlejším zdrojem energie. Jsou nezbytné pro správnou funkci mozku a centrálního nervového systému. Sacharidy také chrání svalstvo tím, že pomáhají tělu zužitkovat energii uloženou ve formě tuku, namísto aby tělo použilo jako zdroj energie bílkoviny ze svalů.

Čokolády, sladkosti, bonbony, bílé pečivo, většina sušenek nebo dorty obsahují velké množství tzv. jednoduchých sacharidů. Ty jsou pro organismus rychlým zdrojem energie, která v případě, že ji nebudeme kompenzovat výdejem, se ukládá do zásob v podobě tuku. Navíc nás zasytí pouze na krátkou dobu a brzy zase máme hlad, a tedy potřebu něco sníst. Naopak ovoce, zelenina, celozrnné výrobky a luštěniny, které také patří mezi potraviny převážně tvořené sacharidy, obsahují tzv. polysacharidy a vlákninu, které mají za následek delší nasycení.

Energii z vlákniny organismus téměř neumí využít, nezvyšuje tedy energetickou hodnotu. Hodnotu sacharidů musí sledovat především lidé trpící cukrovkou. Diabetici I. typu by měli dávat přednost výrobkům bez cukru, případně s přídavkem umělých sladidel. U diabetiků II. typu je většinou zároveň žádoucí snížení tělesné hmotnosti; zde je třeba sledovat nejen množství sacharidů, ale také celkové množství energie a tuků.

Dávka sacharidů u dospělých na den je cca 55 procent z celkového denního příjmu energie. V množství to znamená dávku 245 až 499 gramů na den (množství se liší v závislosti na pohlaví, věku a fyzické zátěži).

Tuky

Tuky jsou nositeli největšího množství energie (oproti bílkovinám a sacharidům). Jsou nezbytné pro růst, vývoj a udržení dobrého zdraví.

Tělo využívá tuky k produkci biochemických prvků, například hormonů. Tuky také napomáhají ke vstřebávání v tucích rozpustných vitaminů a představují energetické zásoby v těle.

Kolik jich máme ve stravě přijímat? Tuky by měly tvořit max. 30 až 35 procent denní dávky energie pro dospělé, v množství je to cca 50 až 105 gramů na den (množství se liší v závislosti na pohlaví, věku a fyzické zátěži). Pozor, nepředstavujte si deset deka másla, ale vezměte v potaz také skrytý tuk v pečivu, poledním jídle, jogurtech...

Na obale je důležité všímat si nejen množství tuku, ale také jeho druhu. Ve výživě bychom měli dávat přednost kvalitním tukům rostlinným. Jednak neobsahují cholesterol, a navíc mají pro naše zdraví příznivější složení jednotlivých esenciálních mastných kyselin (s výjimkou palmového a kokosového oleje).

Obdobné složení má také tuk rybí, který je zase výjimkou v oblasti tuků živočišných. Rostlinné tuky jsou obsaženy v olejích, rostlinných tucích z nich vyráběných, olejnatých semenech, oříšcích. Živočišné tuky jsou nositeli cholesterolu a jejich složení není tak vhodné z hlediska působení na náš srdečně cévní systém. Mezi živočišné tuky patří máslo, sádlo, najdeme ho v hojném množství také v uzeninách, tučných mléčných výrobcích, masových konzervách apod.

Vitaminy

V případě, že výrobek obsahuje vitaminy a minerální látky v množství překračujícím hodnotu stanovenou vyhláškou, musí být na obale uvedeno množství vitaminů a minerálních látek, včetně údaje, kolik toto množství tvoří procent denní doporučené dávky (DDD).

Sušina

Někdy se na obalech potravin setkáme také s údajem o množství sušiny a obsahu tuku v sušině (zkratka t. v s.). Sušina je to, co zbude po vysušení výrobku.

50 procent sušiny tedy znamená, že po odpaření vody zbude polovina původního množství. Obsah tuku v sušině je množství tuku, jež je obsaženo v tomto zbytku. Pokud tedy váží výrobek 100 gramů, 50 procent sušiny a "50 % t. v. s.", znamená to, že tuku je 50 procent z 50 gramů - ve 100 gramech výrobku je tedy 25 gramů tuku.            

Archivní článek

   
04.03.2007 - Zdraví - autor: Markéta Breníková

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme