Zdraví

Že není možné se takto stravovat a neumřít hlady, infarktem před pekárnou nebo řeznictvím, či na následky nedostatku některých důl

 

Že není možné se takto stravovat a neumřít hlady, infarktem před pekárnou nebo řeznictvím, či na následky nedostatku některých důležitých látek? Světe div se, vitariáni nejen že žijí a mají děti. Mnozí z nich tvrdí, že se zbavili některých svých dosavadních neduhů, např. alergií, častých viróz apod. Seriózní studie dle mých informací ale neexistují.

S definicí zdravého způsobu stravování je to v dnešní době velice těžké, mnoho renomovaných odborníků má na různé výživové směry poměrně protichůdné názory. Připomeňme např. vegetariánství, které je u nás poměrně opovrhované, pokud se třeba u pediatra neprozíravě zmíníte, že jste jen sympatizant vegetariánské výživy, začne se nenápadně mluvit v lepším případě o podvýživě, v horším o sociálních pracovnicích. A zatím bylo už v roce 2003 vydáno stanovisko Americké dietetické asociace a Kanadských dietologů, které tvrdí, že správně rozvržená vegetariánská strava je zdravá, nutričně vyvážená a zdravotně přínosná v prevenci i léčbě různých onemocnění.
K českému vydání stanoviska ADA se dokonce písemně vyjádřil i MUDr. Pavel Frühauf, CSc. primář Kliniky dětského a dorostového lékařství 1. LF UK a VFN Praha, člen výboru Pracovní skupiny pro dětskou gastroenterologii a výživu ČPS JEP, který uvedl: „Pokud je dieta správně vedena a vypracována, nemůže se proti ní zásadně mnoho namítat.“ Toto  tvrzení je na české konzervativní stravovací poměry velmi pokrokové.

Pozor, nezaměňujte však vitariánství se zmíněným vegetariánstvím nebo veganstvím, neboť tyto výživové směry jsou pro vitariány stále jen „vařáci“ – tedy ti, co k přípravě pokrmů využívají jakékoliv tepelné úpravy.

 

Příklad denního jídelníčku vitariána

Snídaně: mandlové mléko (vyrábí se za studena z namáčených rozmixovaných mandlí a vody), sušené pohankové placičky (opět se vyrábí za studena z máčené pohanky - lámanky a sušeného ovoce), k tomu jakékoliv čerstvé ovoce.

Svačina: směs oříšků a rozinek, jablko

Oběd: ovesná kaše  (máčený ovesný šrot, pomleté sezamové semínko, med nebo třtinový cukr, vanilka, trocha za studena lisovaného oleje, ovoce dle chuti a sezónní nabídky. Kaši lze posypat libovolnými semínky, např. slunečnicovými)  

Svačina: zelenina dle chuti nebo vynechat

Večeře: polévka „Gaspacho“ (základní surovinou jsou rajčata, dále cibule, paprika, okurka, olivový olej, citrónová šťáva, česnek, mořská sůl a podle chuti feferonka – vše se pomixuje a posype bazalkou)

Když „honí mlsná“: slunečnicový „pudink“ s banánem (na hladkou kaši pomixovaná slunečnicová semínka s banánem)


Zhruba tak může vypadat průběh dne z pohledu stravovacích návyků vitariána, tedy osoby, která konzumuje pouze syrovou rostlinnou stravu. Podotýkám jen, že jak jsem měla možnost vypozorovat, uvedený jídelníček je co do množství jídla pro průměrného vitariána poměrně bohatý.

 

Proč to dělají?

Teplem upravená strava je prý pro lidstvo nepřirozená, návyková a potraviny znehodnocuje. Během úpravy prý dochází k nepřirozeným modifikacím, ničí se mnoho cenných látek jako např. enzymy, které jsou důležité pro dobré trávení, a také se částečně či úplně přichází o některé vitamíny.

Úprava potravin pomocí tepla způsobuje jev zvaný leukocytóza. Leukocytóza je popisována jako zvýšení výskytu bílých krvinek (plní obranou funkci při průniku cizích částic do organismu) v krvi. To je dle zastánců vitariánství důkaz, že tepelně zpracované poživatiny jsou pro tělo neznámou látkou, a ještě k tomu je tělo identifikuje jako nebezpečné.

Při  konzumaci syrové a výhradně rostlinné potravy nedochází k žádným nepřirozeným změnám ve struktuře potravin. Tělo s jejím zpracováním a vyloučením nemá nejmenší problémy, je pro ně naprosto přirozená. Zastánci tohoto směru stravovaní si cení toho, že při přípravě jejich jídelníčku nedochází prakticky k žádným nutričním ztrátám, tedy kromě těch, které způsobuje transport a skladování.

 

A co tedy vlastně jedí?

Na stůl konzumenta syrové rostlinné stravy patří samozřejmě ovoce a zelenina, obilná zrna, semena a ořechy, sušené plody, za studena lisované oleje, různé druhy kultivovaných i volně rostoucích bylin včetně mořských a sladkovodních řas.
Není povolená jakákoliv tepelná úprava potravin. Hojně se využívá odšťavňování, mixování, klíčení a sušení (na slunci, na topení apod.). Ernst Günter,
autor velmi zajímavé, ale místy šokující a možná i trochu nebezpečné knihy s názvem „Přirozená strava“,  povoluje používání syrového neupraveného mléka a mléčných výrobků vyrobených bez použití tepla.


Jaká jsou rizika a nevýhody?

Kde vzít v ČR kvalitní ovoce a zeleninu, a to především v zimě a… nekrást? Pokud nejste majiteli, nebo dobrými známými majitele nemovitosti s rozlehlou zahradou nebo nějakého zahradního pozemku, jste „namydlení“, neboť se stanete závislými na nabídce obchodů a hypermarketů, nebo na finančně velmi náročných nákupech BIO ovoce, zeleniny a dalších povolených produktů v obchodech se zdravou výživou. O kvalitním syrovém mléku ani nemluvě.

Většina odborníků varuje při dlouhodobé vitariánské dietě před rizikem nedostatku mnoha důležitých látek, především bílkovin, dále omega-3 nenasycených mastných kyselin, dále některých vitaminů skupiny B (především B12), železa, vápníku, jódu a zinku.
Proti tomu se tradičně ohrazují odborníci z řad zastánců syrové stravy a nabízejí pro mnoho klasických strávníků neznámé a výživově velmi inspirativní potraviny. 

Další nevýhodou se zdá být poměrně chudá nabídka stravy při delší dobu trvajícím cestování, např. týdenní toulky po horách apod. Pokud máte doma dospívající dceru - pozor! Vyskytly se názory typu: Vegetariánství -veganství - vitariánství - a konečná stanice anorexie. Samozřejmě tento postup není pravidlem, ale v jisté věkové kategorii, především u dívek, určité riziko hrozí.

 

Dle mínění většiny odborníků je uvedený způsob stravování nutričně rizikový, jeho přednost vidí však mnozí v  tom, že ho lze výborně využít při delší dobu trvajících detoxikačních kůrách.

 

Co vy na to, ženy-in, jak se vám tento výživový směr líbí?

Nemáte chuť to na týden vyzkoušet?                              

Zdroj: Ernst Günter, Přirozená strava

          www.vitarian.cz, www.living-foods.com

 

Archivní článek

   
04.03.2007 - Zdraví - autor: Markéta Breníková

Komentáře:

  1. [5] 1Mona [*]

    Já bych pod tím stromem taky klidně čekala, ale museli by tam padat pečení holubi!!

    superkarma: 0 04.03.2007, 20:13:10
  2. avatar
    [3] Jupíí [*]

    Se teda , vitariánům divím, že jsou schopný ubližovat těm rostlinám sušení, vařením a drcením. Neměli by náhodou sedět pod stromem a čekat co spadne ?

    superkarma: 0 04.03.2007, 19:42:48
  3. avatar
    [1] Suzanne [*]

    Vitariáni mají z jídla určitě skvělý pocit, věřím, že jsou i zdraví. Ale já v tuto chvíli nemám chuť udělat z jídla hlavní náplň svého života, což, jak sleduji, bych musela udělat, abych dostála všem zásadám vitariánství.

    superkarma: 0 04.03.2007, 02:17:40

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme