Huňatý kožich zvyšuje dojem mohutnosti, osrstěný ocas nesený při práci radostně vzhůru, oči tvaru mandlí jako u etruských krasavic, jakoby se smějící výraz v obličeji - toto vše si nás získá hned na první pohled. Zatímco sílu, statečnost a odolnost vůči vnějším podmínkám ocení spíše severské expedice do oblastí Arktidy a Antarktidy a Eskymáci, kteří jej využívají jako výborného hlídače sobích stád a plnoprávného pomocníka k lovu ledních medvědů a polárních vlků. Rovněž tak si jej vysoko cení sportovně založení lidé, zejména vyznavači saňového sportu.
Toto silné a tvrdé plemeno měří obvykle 58 až 63 cm a váží zhruba 40 kg. Rozhodně se nehodí pro život ve velkoměstech, neboť potřebuje mnoho pohybu. Svým zaměřením patří mezi vytrvalostní typy, nikoliv sprintery.
Pro život v drsných podmínkách je vybaven hustou podsadou připomínající vlnu se silnými, tvrdými, odstávajícími pesíky, nevyžadujícími přílišnou péči až na období výměny srsti čili línání, kdy je vhodné každodenní vyčesávání. Spodek těla spolu s obličejovou maskou je vždy bíle zbarvený, kdežto srst na zbytku těla elegantně slaďuje černé se světle šedými, krémovými až zlatožlutými barevnými tóny.
Oddaný, milý, pracovitý pomocník se projevuje poměrně samostatným úsudkem, někdy až poněkud nepoddajnou povahou.
Reklama