
Některé skupiny „zdravých potravin“, mezi které patří hlavně ovoce a zelenina, obsahují složky, které dokáží pozitivně ovlivnit vznik a vývoj závažných onemocnění. Podle průzkumů může skladba našeho jídelníčku ovlivnit až jednu třetinu případů nádorových onemocnění.
Pojďme dnes hovořit o rajčeti, které je v naší kuchyni oblíbené a hojně využívané. Z výživového hlediska je rajče velmi cenné. Neobsahuje tuky a je bohaté na vodu, která tvoří až 94% obsahu rajčete. Je důležitým zdrojem minerálních solí a vitaminů. Za všechny jmenujme vápník (pro zdravý vývoj kostí a zubů) , potasium (pro správnou krvetvorbu), železo, draslík a sodík.
Průměrně velké a zralé rajče obsahuje asi 40% denní doporučené dávky vitaminu C a 20% doporučené denní dávky vitaminu A. Relativně vysoký obsah vlákniny v rajčeti působí příznivě na trávicí systém a pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Rajče má detoxikační účinek a je močopudné. Když rajče vypijeme jako šťávu, vyvolá chuť k jídlu. Zároveň je však ideální potravou také pro ty, kteří drží redukční dietu. Obsahuje průměrně jen 19 kcal v 100 g rajčete.
Výzkumy posledních let poukazují na velmi významný obsah antioxidantů obsažených v rajčatech. Antioxidanty jsou důležitým bojovníkem proti volným radikálům. V našem organismu vznikají samovolně a důležitým faktorem jejich vzniku je nezdravý životní styl, znečištěné prostředí, výfukové plyny nebo kouření.
Lykopen, antioxidant obsažený ve velkém množství právě v rajčatech, hraje významnou roli v boji proti některým typům nádorových onemocnění. Rakovina prostaty je jedním z onemocnění, kde byl statisticky prokázán příznivý vliv lykopenu obsaženého v rajčatech. Muži, kteří konzumovali 10 a více porcí rajčat a nebo pokrmů s rajčatovými produkty týdně, snížili riziko vzniku rakoviny prostaty o 35%, v porovnání s muži, kteří konzumovali méně než jednu a půl porce týdně. Obdobné studie prokazují, že zvýšená konzumace rajčat preventivně působí i v případě nádorového onemocnění prsu. A v neposlední řadě má lykopen zřejmě svou úlohu i v ochraně kůže před škodlivým UV zářením a vlivem zhoubných kožních nádorů.

Jak vidno, rajčata jsou nejenom chutná a široce využitelná do různých kulinářských variací, ale i nesmírně zdravá. Pokud není někdo zrovna příznivcem čerstvých rajčat, může si je dopřát v již zpracované, konzervované formě jako loupaná a krájená rajčata nebo rajčatové pyré. Tyto produkty jsou vhodným polotovarem pro přípravu pokrmů s rajčatovým základem. Vyzkoušejte třeba italské rajčatové produkty Valfrutta, které jsou jedničkou na italském trhu. Rajčata Valfrutta jsou zpracována okamžitě po utržení. Jsou bez konzervačních přísad a dochucovadel, a proto si zachovávají jedinečnou chuť, barvu i vůni.
Nový komentář
Komentáře
Mám rajčata moc ráda, jen tak, nebo s bazalkou, nebo v salátu, plněná ... Ale nejvíc asi fakt jen tak, utrhnout na zahrádce, opláchnout a ...mňam.
Dýňový olej? Ten neznám, jak chutná a kde se dá koupit?
Sandy nebul...já se zase osypu po jahodách a ty jsou taky zdravé.Rajčata můžu a jím je pořád.Dávám si je většinou k snídani nakrájené,s brokolicí a s paprikou.To vše pokapu dýňovým olejem,který to vše trošku ochutí a je to bašta.Různě upravené je taky můžu,ale jsem líná to dělat a raději si je dám někde v restauraci.
Ja jsem jedla nakrajene na kolecka a orestovane na horkem oleji, ale oleje bylo jen trochu, rajce se zatahlo a nepustilo stavu. Bylo moc mnam
. Koupila jsem o vikendu ty Valfruta rajcata a jsou taky moooc mnam
Rajčata můžu ve kulatém stavu - šťáva, kečup neee. Vyzkoušeli jste už grilovaná rajčata? Mňááááám
Já chci taky vědět, jak se dělají smažená rajčata?
Rajčata a vše z nich FAKT můžu!!!!!! Mńááám
Rajčata...mňamka veliká, až na šťávu je můžu v jakékoli podobě
Jak se dělají smažená rajčata??? Normálně ve strouhance???
Syrová já ráda...salátek...i na pizze...ale rajská omáčka/polívka
Mam take rada smazena rajcata, jednou jsem je jedla v nejakem londynskem hotelu, jsou docela mnam
Tak to je článek pro mě. Rajčata můžu jest na snídani, na oběd i na večeři, miluju rajčatový salát s cibulkou, sladkokyselá zálivka. Když mě honí mlsná, dám si rajče, když potřebuju osvěžit, vytáhnu z ledničky rajče. Do teď jsem přemýšlela, kde se mi v krvi bere kladný cholesterol. Jestli ten článek má aspoň trošku pravdu, tak to bude těmi rajčaty.
Já mám rajčátka nejraději syrová ale zase nepozřu něco tak odpornýho jako je rajčatová šťáva nebo omáčka
To já rajčátka můžu jakkoliv a kdykoliv v jakým koli množství. Jen pyré z rajčat moc nemusím.
Nejlepší jsou syrová rajčátka a potom z nich udělaný rajčatový salát s cibulkou. Mňam mňam
Rajcata muzu pouze nakrajene na chleba s cibulkou a nebo, prave nakladane. Samotny rajce rada nemam, prijde mi strasne bez chuti a ani to neumim jist, takze jsem se vzdycky zacakala od stavy.