Zdraví

Proč jsou rajčata tak zdravá?

V posledních letech se stále více orientujeme na zdravou stravu. Díky vědeckým studiím a lékařským výzkumům totiž víme, že některé druhy potravin obsahují pro lidský organismus prospěšné a v některých případech dokonce tzv. „potencionálně ochranné složky“. Můžeme tak správnou skladbou jídelníčku ovlivňovat naše zdraví a vitalitu.
Některé skupiny „zdravých potravin“, mezi které patří hlavně ovoce a zelenina, obsahují složky, které dokáží pozitivně ovlivnit vznik a vývoj závažných onemocnění. Podle průzkumů může skladba našeho jídelníčku ovlivnit až jednu třetinu případů nádorových onemocnění.
Pojďme dnes hovořit o rajčeti, které je v naší kuchyni oblíbené a hojně využívané. Z výživového hlediska je rajče velmi cenné. Neobsahuje tuky a je bohaté na vodu, která tvoří až 94% obsahu rajčete. Je důležitým zdrojem minerálních solí a vitaminů. Za všechny jmenujme vápník (pro zdravý vývoj kostí a zubů) , potasium (pro správnou krvetvorbu), železo, draslík a sodík.
Průměrně velké a zralé rajče obsahuje asi 40% denní doporučené dávky vitaminu C a 20% doporučené denní dávky vitaminu A. Relativně vysoký obsah vlákniny v rajčeti působí příznivě na trávicí systém a pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Rajče má detoxikační účinek a je močopudné. Když rajče vypijeme jako šťávu, vyvolá chuť k jídlu. Zároveň je však ideální potravou také pro ty, kteří drží redukční dietu. Obsahuje průměrně jen 19 kcal v 100 g rajčete.
Výzkumy posledních let poukazují na velmi významný obsah antioxidantů obsažených v rajčatech. Antioxidanty jsou důležitým bojovníkem proti volným radikálům. V našem organismu vznikají samovolně a důležitým faktorem jejich vzniku je nezdravý životní styl, znečištěné prostředí, výfukové plyny nebo kouření.
Lykopen, antioxidant obsažený ve velkém množství právě v rajčatech, hraje významnou roli v boji proti některým typům nádorových onemocnění. Rakovina prostaty je jedním z onemocnění, kde byl statisticky prokázán příznivý vliv lykopenu obsaženého v rajčatech. Muži, kteří konzumovali 10 a více porcí rajčat a nebo pokrmů s rajčatovými produkty týdně, snížili riziko vzniku rakoviny prostaty o 35%, v porovnání s muži, kteří konzumovali méně než jednu a půl porce týdně. Obdobné studie prokazují, že zvýšená konzumace rajčat preventivně působí i v případě nádorového onemocnění prsu. A v neposlední řadě má lykopen zřejmě svou úlohu i v ochraně kůže před škodlivým UV zářením a vlivem zhoubných kožních nádorů.
Lykopen patří do skupiny karotenoidů a je nejsilnějším známým a antioxidantem rostlinného původu. Vstřebává se do lidského organismu daleko lépe, pokud je potravina tepelně zpracována. Protože lykopen patří do skupiny látek rozpustných v tucích, je vhodné do připravovaného pokrmu přidat malé množství olivového oleje.
Jak vidno, rajčata jsou nejenom chutná a široce využitelná do různých kulinářských variací, ale i nesmírně zdravá. Pokud není někdo zrovna příznivcem čerstvých rajčat, může si je dopřát v již zpracované, konzervované formě jako loupaná a krájená rajčata nebo rajčatové pyré. Tyto produkty jsou vhodným polotovarem pro přípravu pokrmů s rajčatovým základem. Vyzkoušejte třeba italské rajčatové produkty Valfrutta, které jsou jedničkou na italském trhu. Rajčata Valfrutta jsou zpracována okamžitě po utržení. Jsou bez konzervačních přísad a dochucovadel, a proto si zachovávají jedinečnou chuť, barvu i vůni.
   
11.06.2002 - Zdraví - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [33] Simba [*]

    Mám rajčata moc ráda, jen tak, nebo s bazalkou, nebo v salátu, plněná ... Ale nejvíc asi fakt jen tak, utrhnout na zahrádce, opláchnout a ...mňam.

    superkarma: 0 17.11.2003, 16:43:13
  2. avatar
    [32] Veruška [*]

    Dýňový olej? Ten neznám, jak chutná a kde se dá koupit?

    superkarma: 0 14.06.2002, 13:15:57
  3. avatar
    [31] Léthé [*]

    Sandy nebul...já se zase osypu po jahodách a ty jsou taky zdravé.Rajčata můžu a jím je pořád.Dávám si je většinou k snídani nakrájené,s brokolicí a s paprikou.To vše pokapu dýňovým olejem,který to vše trošku ochutí a je to bašta.Různě upravené je taky můžu,ale jsem líná to dělat a raději si je dám někde v restauraci.

    superkarma: 0 13.06.2002, 03:41:18
  4. avatar
    [25] klara.kr [*]

    Ja jsem jedla nakrajene na kolecka a orestovane na horkem oleji, ale oleje bylo jen trochu, rajce se zatahlo a nepustilo stavu. Bylo moc mnam . Koupila jsem o vikendu ty Valfruta rajcata a jsou taky moooc mnam

    superkarma: 0 11.06.2002, 16:16:58
  5. avatar
    [18] Sama [*]

    Rajčata můžu ve kulatém stavu - šťáva, kečup neee. Vyzkoušeli jste už grilovaná rajčata? Mňááááám

    superkarma: 0 11.06.2002, 15:10:45
  6. avatar
    [15] sarobrouk [*]

    Já chci taky vědět, jak se dělají smažená rajčata?

    superkarma: 0 11.06.2002, 12:38:44
  7. [14] Sasa [*]

    Rajčata a vše z nich FAKT můžu!!!!!! Mńááám

    superkarma: 0 11.06.2002, 11:30:20
  8. avatar
    [13] Hanela [*]

    Rajčata...mňamka veliká, až na šťávu je můžu v jakékoli podobě

    superkarma: 0 11.06.2002, 10:59:35
  9. avatar
    [12] Silveig [*]

    Jak se dělají smažená rajčata??? Normálně ve strouhance???
    Syrová já ráda...salátek...i na pizze...ale rajská omáčka/polívka

    superkarma: 0 11.06.2002, 10:52:25
  10. avatar
    [11] klara.kr [*]

    Mam take rada smazena rajcata, jednou jsem je jedla v nejakem londynskem hotelu, jsou docela mnam

    superkarma: 0 11.06.2002, 10:49:15
  11. avatar
    [10] sarobrouk [*]

    Tak to je článek pro mě. Rajčata můžu jest na snídani, na oběd i na večeři, miluju rajčatový salát s cibulkou, sladkokyselá zálivka. Když mě honí mlsná, dám si rajče, když potřebuju osvěžit, vytáhnu z ledničky rajče. Do teď jsem přemýšlela, kde se mi v krvi bere kladný cholesterol. Jestli ten článek má aspoň trošku pravdu, tak to bude těmi rajčaty.

    superkarma: 0 11.06.2002, 10:13:28
  12. avatar
    [9] Dokinka [*]

    mnam

    superkarma: 0 11.06.2002, 10:12:59
  13. avatar
    [8] Ladia [*]

    Já mám rajčátka nejraději syrová ale zase nepozřu něco tak odpornýho jako je rajčatová šťáva nebo omáčka

    superkarma: 0 11.06.2002, 10:11:40
  14. avatar
    [7] macourek [*]

    To já rajčátka můžu jakkoliv a kdykoliv v jakým koli množství. Jen pyré z rajčat moc nemusím.
    Nejlepší jsou syrová rajčátka a potom z nich udělaný rajčatový salát s cibulkou. Mňam mňam

    superkarma: 0 11.06.2002, 10:11:15
  15. avatar
    [1] Clerenc [*]

    Rajcata muzu pouze nakrajene na chleba s cibulkou a nebo, prave nakladane. Samotny rajce rada nemam, prijde mi strasne bez chuti a ani to neumim jist, takze jsem se vzdycky zacakala od stavy.

    superkarma: 0 11.06.2002, 08:19:51

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme