Reklama
Odborníci se shodují v tom, že nevyvážená strava, kdy lidé hubnou např. konzumací ovocných šťáv či tukožroutské polévky, živí se vajíčky či vlákninovými preparáty, žvýkají pšenici či dodržují jiné jednostranné diety, škodí tělu i duši. Jaká by však měla být ideální skladba jídla? Klasická výživová doporučení nejsou zcela ve shodě se stále rostoucím zájmem o glykemický index, který nabourává zažité dělení cukrů na jednoduché – rychlé a komplexní – pomalé.
Problém zůstává stejný. Čím prudčeji stoupá po požití potravy hladina cukru v krvi (zvýší se glykémie), tím je to pro hubnutí nevýhodnější. Vyplavuje se totiž inzulin, který podporuje ukládání tuku v organismu. Nadměrný pokles hladiny cukru v krvi způsobuje hypoglykémii, která je doprovázena nepříjemnými pocity podrážděnosti, nervozity, pocity hladu a vede k další konzumaci většinou sladkého, které nás sice těchto nepříjemných pocitů zbaví, ale opět rozhoupe výkyvy cukru v krvi.
Dříve se brala pro ovlivnění hladiny cukru v krvi v úvahu mimo jiné složitost molekuly. Za „rychlé cukry“ byly brány ty, které měly jednoduchou molekulu (cukr do kávy) a zvyšovaly tedy hladinu cukru v krvi rychleji než pomalé cukry, kam byly řazeny sacharidy (obiloviny, brambory, rýže) jejichž složená molekula musela být při trávení chemicky rozložena na cukr jednoduchý.
Glykemický index potravin však není podmíněn složitostí molekuly sacharidu. Měřením bylo zjištěno, že některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru více, jiné méně. Glykemický index udává tedy schopnost sacharidové potraviny zvýšit hladinu krevního cukru.
Většinou se vychází se z hodnoty glykemického indexu glukózy, která má hodnotu 100. Hodnoty se zjišťují experimentálně (můžete je najít na internetu na www.glycemicindex.com).
Čím vyšší hodnotu glykemického indexu potravina má, tím více po jejím požití stoupne hladina cukru v krvi a tím hůře pro hubnutí. Začne se vyplavovat inzulin a nastartují se všechna negativa výše uvedená. Lze tedy říci, že pokud budou dva lidé držet dietu o stejné energetické hodnotě, je pravděpodobné, že zhubne více ten, který bude jíst potraviny s převážně nižším glykemickým indexem.

Jen pro příklad – třeba pivo má glykemický index 110, smažené hranolky 95, bageta, bílé pečivo, corn flakes 85, celozrnný chléb 65, žitný chléb 40, syrová mrkev 35, mléko, jablko a fazole 30, třešně 22, ořechy 15, zelenina 10.

Podrobnější informace o rozumném hubnutí, o pomůckách usnadňujícíh hubnutí a o týdenních pobytech naleznete na www.stob.cz.