Reklama
Historie dokládá, že káva lidi sdružuje i inspiruje. A není to jenom její skvělá chuť, která má takovou moc. Je to také její opojné aroma. O tom, jak lidé objevili aromatické vlastnosti kávových zrnek, se již od 15. století vypráví zajímavá legenda.
Arabský poutník kdesi v Etiopii potřeboval rozdělat oheň, aby na něm mohl uvařit. Na oheň použil větve neznámé rostliny, která byla pokryta bobulemi. Po chvíli ho zaujala neznámá vůně, kterou vydávaly ohořelé bobule. Pár jich rozdrtil mezi kameny a vhodil do kotlíku s vodou. A aromatický nápoj kawha byl na světě.
Aby kávové zrnko uvolnilo své úžasné aroma, musí se pražit. Teprve pak se káva stane tou „vaší kávou", na kterou dostanete chuť, sotva otevřete balíček. Pražení kávy, které probíhá s pomocí nejmodernějších pražicích strojů, je skutečným uměním a dává sortimentu kávy Jacobs výjimečné aroma, pro něž je nejvyhledávanější na našem trhu. Káva se nesmí pražit ani příliš mírně, ani příliš prudce. Čerstvě upražená káva potřebuje několik dní, aby její aroma naplno vyniklo.
Při výběru kávy je aroma rozhodující. Čich člověka, ačkoli není tak dokonalý jako u některých zvířat, dokáže rozpoznat jedinou molekulu výrazné kávové vůně mezi trilionem molekul vzduchu.

Jak nejlépe uchovat aroma kávy Jacobs?
- Kávu nezalévejte příliš horkou vodou. Ideální je voda blížící se varu, ne vařící nebo vychladlá. Nejlépe se aromatické látky uvolňují při teplotě vody 90°C – 100°C.
- K mytí kávových šálků a sklenic nepoužívejte saponáty. Raději nádoby pečlivě vymyjte horkou vodou. I nepatrná stopa saponátu by aroma kávy znehodnotila.
- Z obdobného důvodu umývejte kávové nádobí odděleně od ostatního. Malá kapka tuku pokazí aroma i chuť kávy.
- Balení kávy nenechávejte dlouho otevřené, aby káva nezvětrala a aroma nevyprchalo.
- Ke kávě také nepouštějte příliš světla a tepla. Plechovka kávy Jacobs se sice na poličce v kuchyni dobře vyjímá, ale dbejte, ať nestojí na místě, kam dopadá slunce a stoupá horká pára z vaření.