Výrobu čokolády znali už staří Aztékové. Ve speciálních kakaových mlýnech drtili kakaové boby, které pak zadělávali s kukuřičnou moukou, medem kořením a nechali usušit. Krátce po návratu Hernanda Corteze z Nového světa byla už čokoládou zachvácena celá ctnostná španělská církevní hierarchie stejně jako nemravný francouzský dvůr. Mnozí labužníci tenkrát voňavou pochoutku nazývali "medicínou duše". Netušili však přitom, co vědí dnes například američtí vědci prof. Michael Liebowitz a prof. Donald Klein. - Účinky čokolády zkoumají nepřetržitě patnáct let. Za tu dobu prokázali, že je ideálním prostředkem k potlačení tzv. hormonálních disharmonií, při nešťastné lásce, neúspěchu, zklamání, depresích. Většinu potenciálních sebevrahů prý záměr opustit tento svět přešel po požití 250 gramů čokolády, zatímco zhrzeným milenkám stačilo k uklidnění 150 - 200 gramů čokolády. Za vším má být látka phenylethylamin (PEA). Aktuální potřeba čokolády nastává vždy, když PEA není v lidském těle k mání nebo jeho hladina klesá.
Reklama