Reklama
Zimní období se velmi často negativně podepíše na kvalitě našich vlasů. Prudké přechody z tepla do zimy, mráz, venkovní nečistoty, mačkání pod čepicí – nic z toho vlasům nesvědčí. Pak se nemůžeme divit, že naše vlasy volají o pomoc a že při pohledu do zrcadla občas vidíme podivnou rozvrkočenou ženu namísto půvabné krasavice. :-)
Vždycky se ale dá něco dělat a když svým vlasům věnujete trochu péče, ony se vám pak odvděčí krásou a zdravým vzhledem. Už babičky a prababičky věděly, že kartáčování vlasům prospívá, protože se zároveň masíruje pokožka hlavy, aktivizují se kořínky, odstraňují se nečistoty, odumřelé buňky a lupy. Naše babičky si každý večer ordinovaly sto tahů kartáčem, vy to můžete z časových důvodů maličko skrouhnout. (Tip: Pokud vás často bolí hlava, kartáčujte si vlasy, protože bylo zjištěno, že takováto pravidelná masáž pomáhá bolestem hlavy předcházet.)
Kromě pravidelného mytí kvalitním šampónem vybraným podle typu vlasů můžete své kštici posloužit různými zábaly nebo oplachy. Například příliš suchým vlasům prospěje zábal z majolky či oleje, případně je zkuste povzbudit žloutkem rozšlehaným ve vodě s trochou heřmánkového odvaru. Po každém zábalu samozřejmě vlasy důkladně omyjte šamponem. Všechny typy vlasů ocení občas bylinný zábal z heřmánku, lipového květu, listí ořechu nebo kopřiv. Kopřivový oplach by měl také příznivě působit na mastné vlasy, ale stejně je nejlepší metodou po mytí hlavy konečné opláchnutí vlasů studenou vodou, která uzavře mazové žlázky, takže se vlasy tolik nemastí. Pro zvýšení lesku vlasů se odedávna používá octový roztok s vodou nebo odvar z kopřiv.
A když už jsme u těch bylinek, pro přírodní zesvětlení vlasů nebo udržení žlutého odstínu je oblíben heřmánkový odvar, pro oživení tmavších vlasů je zase doporučován čaj nebo opět starý známý kopřivový odvar.
Jinak platí pravidlo, že pokud jsou vaše vlasy unavené, polámané a suché, snažte se je co nejméně namáhat a ničit ondulacemi a komplikovanými účesy, používejte jemné šampony a vlasy sušte pomalu, bez užití horkého vzduchu.