Pro mnoho lidí je dnes mikrovlnná trouba samozřejmou součástí kuchyňského zařízení. Pochvalují si ji proto, že v ní rychle a snadno ohřejí hotové jídlo ze včerejška nebo rozmrazí maso na řízky. A mnoho maminek také využívá tento spotřebič k tomu, aby ohřáli mléko nebo jinou kojeneckou výživu pro své miminko. To je však podle posledních zjištění lékařů i mnoha výzkumných pracovníků špatně. Velmi špatně!
Experimenty prováděné jak v našem Výzkumném ústavu potravinářském, tak například v podobných institucích ve Švýcarsku nebo v Dánsku potvrdily, že v lahvi se mléko ohřeje nestejnoměrně. Takže mezi nejteplejší vnější a nejchladnější vnitřní vrstvou tekutiny může být až patnáctistupňový rozdíl! To znamená, že i v případě, že po ohřátí mléko promícháte, může být jeho průměrná teplota o dost vyšší než předpokládáte.
Ani pro zahřívání odstříkaného mateřského mléka není mikrovlnná trouba tím pravým ořechovým. Když například budete chtít v mikrovlnce rozehřívat zmrazené mateřské mléko, musíte počítat s tím, že tímto procesem dochází ke snížení hladiny vitaminu C, při běžném ohřevu zase mléko ztrácí důležité ochranné látky jako lysozym a IgA. Proč zbytečně připravovat děťátko o tyto cenné látky?

Pro článek jsme použili informace z knihy Brestfeeding R. A. Lawrence a od A. Mydlilové z Laktační ligy.
Reklama