Zdraví

Zdraví má zelenou aneb Proč pít zelený čaj?

Když se řekne čaj, představí si asi většina lidí světle hnědý nápoj ve sklenici a vedle něj dva pytlíčky cukru a plátek citrónu, to vše s doprovodem cigaretového dýmu a hlučících štamgastů. Těch, kdo si vybaví zelený čaj podávaný v pěkné keramické konvici a v útulném prostředí čajovny, je už méně – a ještě menší statistickou jednotku tvoří fajnšmekři, kteří tenhle natrpklý a svíravý nápoj už ochutnali a třeba mu i přišli na chuť. Posledně jmenovaných ovšem v poslední době přibývá, což nepochybně působí radost obchodníkům s čaji i lékařům. Proč lékařům?
Protože zelený čaj je schopen řadu nemocí léčit a řadě nemocí přímo předcházet. Tohle věděli už v pravlastech zeleného čaje, tedy v Číně a později v Japonsku, a současné lékařské výzkumy pozitivní účinky zeleného čaje potvrzují.
Podívejme se na něj zblízka; zelený čaj pochází z čajovníku čínského (Camellia sinensis), tedy ze stejné rostliny jako jeho známější a podstatně mladší černý bratr, od kterého se liší v zásadě jen způsobem zpracování sklizně. Zelený čaj neprochází oxidací a proto si uchovává jak svou přirozenou barvu, tak i řadu důležitých chemických látek.
Takže až se někdy zeleného čaje napijete a budete se – možná s trochu zkřivenými rty – ptát, co je na něm dobrého, pak si připomeňte, že:
- zelený čaj obsahuje přírodní antioxidanty, které chrání organismus proti rakovině a účinkují jako prevence zhoubných nádorů
- zelený čaj obsahuje polyfenoly, které zvyšují počet bílých krvinek a tělo je dokáže využít při léčbě zánětů, chronické žloutenky či vysokého tlaku<{r> - zelený čaj obsahuje výrazné množství silic (mnohem více než černý čaj), které snižují hladinu cholesterolu v krvi a napomáhají tak prevenci kardiovaskulárních onemocnění
- zelený čaj je zdrojem vitamínu C: např. mongolští kočovníci, jejichž strava se skládala pouze z masa a mléka, netrpěli nedostatkem tohoto vitamínu, protože pili hektolitry zeleného čaje
- zelený čaj je dále zdrojem vitamínů B1 (thiamin), B2 (riboflavin), E a K - zelený čaj obsahuje i draslík, který je důležitý pro správnou funkci buněčných membrán zejména srdce, nervů a svalů
- v zeleném čaji najdeme fluorid, nepostradatelný při prevenci zubního kazu - kofein obsažený v zeleném čaji působí jinak než třeba v kávě – neúčinkuje okamžitě, ale až po 10-15 minutách, a nevede k útlumu ani k zažívacím problémům (což se u kávy někdy stává)
Zelený čaj je zkrátka něco jako zázrak a určitě stojí za to si tímhle "elixírem nesmrtelnosti", jak mu říkali taoističtí mudrcové, alespoň občas zpestřit nápojový lístek.

Připraveno ve spolupráci s MUDr. Helenou Pávkovou, Apatyka u sv. Alžběty v Nových Hradech.
Ivan Barvínek
   
08.09.2000 - Zdraví - autor: Jiný autor

Komentáře:

  1. avatar
    [5] hubajda [*]

    jinej nez zelenej caj nepiju

    superkarma: 0 04.11.2012, 23:52:16
  2. avatar
    [4] Andula [*]

    Dřív mi nechutnal, ale už ho piju na litry.

    superkarma: 0 07.12.2003, 19:37:32
  3. avatar
    [3] Ťapina [*]

    Všichni zelený čaj vychvalují a já jsem si ho znechutila jednou příšerností, kterou jsem kdysi pod názvem zelený čaj ochutnala. Asi ho zkusím ještě jednou, abych zjistila, jak chutná ten opravdový.

    superkarma: 0 06.12.2003, 15:42:15
  4. avatar
    [2] Simba [*]

    Mám ráda zelený čaj, který uvařím a v létě nechám vychladit ... nejlepší osvěžení v parnu.
    alena: lze koupit i nebalený v sáčku, v malých obchůdkách.

    superkarma: 0 12.11.2003, 13:01:40

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Akce pro čtenářky: Velikonoční pečení a vaření s Globusem
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme