Žlučník je vlastně anatomická vychlípenina mimojaterních žlučových cest. Funguje jako rezervoár žluči i jako regulátor tlaku ve žlučovém systému. Hlavní funkcí žluči je to, že vstřebává a rozpouští tuky, podílí se i na metabolismu látek, které jsou rozpustné v tucích, metabolismu vápníku a enzymů slinivky břišní. Žlučové kyseliny udržují ve žluči obsažený cholesterol v rozpustné formě. Při změně poměru mezi cholesterolem a solemi žlučových kyselin dochází ke shlukování cholesterolu z roztoku a vznikají žlučové kameny. A ty dělají pěknou neplechu. K jejich tvorbě může dojít kdekoliv ve žlučových cestách. Nejčastěji jsou však ve žlučníku. Pokud se ale někde „zaseknou“, může dojít ke žlučníkové kolice.


Co všechno může způsobit žlučníkové potíže?
Podle statistik postihují problémy se žlučníkem častěji ženy než muže. Potíže stoupají i s věkem, ale není to pravidlo. Vše závisí na správné životosprávě a životním stylu. Stres, který zatěžuje organismus, spojený se špatnou stravou (mastná jídla, smažená jídla, slané potraviny, tučné uzeniny, pokrmy typu hamburger, hranolky, majonézy, omáčky, sladké dorty, česnek, čokoláda, tučné mléko, ořechy) je základ pro brzký žlučníkový problém. Pokud člověk, kterému se v těle vzpouzí žlučník nebo se ke vzpouře teprve chystá, pije alkohol, všechno ještě umocní.


Z toho plyne, že jakmile vás začne bolet žlučník, navštivte lékaře a nechte se odborně vyšetřit. Neberte žádné prášky, které pomohou jen na chvíli. Pouze tím oddalujete žlučníkovou krizi. Dodržujte takovou dietu, jakou vám doporučí lékař, a nepijte alkohol. Jezte lehká jídla, hlavně hodně zeleniny a ovoce kromě česneku. Odpočívejte a nepřepínejte se. Stres je jedna z největších zátěží na organismus.


Nejlepší období pro ráj žlučníkových neplech jsou vánoční svátky, Velikonoce, oslavy. Prostě období žranic. Je sice léto, ale takový smažený řízek nebo smaženice, pokud vás bolí žlučník, také udělá své. Tak pozor!
Reklama