Reklama
Každému z nás se někdy stane, že něco zapomene z ledničky vyhodit, zkazí se vám ve spíži kompot, marmeláda a nastává otázka, co s nimi? Odborníci radí: Plíseň je nebezpečná. Existuje mnoho druhů plísní a řada z nich vytváří velmi jedovaté látky. Neotrávíte se z toho jako po jedovatých houbách, ale jejich přítomnost v těle je nebezpečná. I když jsou to jen některé, na první pohled je nepoznáte. Některé potraviny jako sušené a čerstvé houby, pečivou, mouka, domácí šťávy, zavařené ovoce, často plesniví. Jestliže máte zkaženou marmeládu lehce na povrchu, pokud jí nevyhodíte, odstraňte alespoň půlku sklenice. Máte v igelitce zapomenutý chléb, který je lehce nazelenalý? Jestli ho ještě chcete jíst, odstraňte pět centimetrů chleba od okraje. Plísně pronikají do hloubky a u počínající plísně ještě lze část potraviny zachránit. To platí u tuhých potravin. U tekutin je lepší hned vše vyhodit. Pokud by se nějaká hospodyňka rozhodla plíseň odstranit a např. kompot nebo šťávu převařit, tyto látky přežívají i teplotě tři sta stupňů Celsia. Jestliže byla plesnivá potravina nezabalená v ledničce, raději jí vymyjte octovou vodou.


Odborníci radí, pokud zjistíte potravinu napadenou plísní, raději všechno vyhoďte. Mrzí vás, když zjistíte, že džem z pracně nasbíraných borůvek je plesnivý, ale zase nestojí za to,dávat příčinu možnosti vzniku různým plísňovým alergiím a podobně.