Vaření

Žemlovka – tradiční jídlo netradičně

žemlovka

Jedním z jídel, na které nám školní jídelna lehce zdeformovala vzpomínky, je žemlovka. V té horší variantě je to nákyp ze starých rohlíků, rozmočených v mléce s vejcem a proložených nastrouhanými jablky. V té lepší se budete divit…

Čtěte také

Snadné lidové jídlo, které zvládne připravit i začínající kuchařka. A když nad ní přestaneme přemýšlet jako nad levným jídlem, ideálním ke spotřebování přebytků z kuchyně, vykouzlíme lahodný moučník nebo hlavní chod.

Na velikosti záleží

Pro větší počet strávníků, kterým žemlovku připravujeme na oběd, vybereme větší zapékací misku. Doporučujeme použít formu s nepřilnavým povrchem, kterou ještě předem vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
Když podáváme žemlovku jako zajímavý dezert, chceme, aby hezky vypadala a zaujala na první pohled. Upečeme ji v malých formičkách. Výborné jsou tvarovací kroužky od Tescomy nebo keramické zapékací mističky s pokličkou. Obojí vymažeme a vysypeme strouhankou stejně jako velkou zapékací mísu.

Základ – rohlíky, nebo něco lepšího?

Do klasické žemlovky se používá obyčejné bílé pečivo – rohlíky nebo žemle. Samozřejmě, že si s nimi vystačíme, ale zkuste trochu zakouzlit už se základní surovinou. Skvělá žemlovka je z vánočky, sladkých makových rohlíků nebo croissantů.

Vejce, mléko a ovoce…

V jednodušší variantě receptu rozšleháme vejce s mlékem, ochutíme cukrem a v této směsi namáčíme nakrájené pečivo. My si však chceme s receptem vyhrát a tak oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme se špetkou soli a trochou cukru sladký sníh. Žloutky vmícháme do mléka nebo smetany,  opět malinko dosladíme.

Do bílků opatrně vmícháme tvaroh, žervé nebo mascarpone. Směs žloutků a mléka budeme používat na namáčení připraveného pečiva.

A teď jedna z nejdůležitějších surovin. Ovoce. Záměrně nepíšeme o jablkách, protože žemlovka s hruškami nebo směsí jablek a hrušek, je dokonalá. Připravené ovoce oloupeme, nakrájíme na menší kousky nebo nastrouháme na hrubém struhadle a osmahneme na másle, necháme mírně zkaramelizovat.

Další kouzelnou surovinou, která do připravené klasiky vnese trochu jiné chuti, jsou oříšky. Skvěle se hodí hlavně vlašské ořechy, můžeme použít ale i mandle nebo pekanové ořechy. Ty nasekáme nadrobno a zlehka opražíme na pánvičce. Kdo má rád hrozinky, může je také použít a předem namočit v rumu.

žemlovka

Navrstvit, upéct a podávat

Všechny součásti máme připraveny, pustíme se do práce. Pečivo nakrájené na plátky namočíme z obou stran ve směsi žloutků a mléka nebo smetany. Naskládáme na dno zapékací formy. Na pečivo vrstva ovoce, posypat praženými oříšky, vrstva bílkového sněhu a opět vrstva pečiva. Takto střídáme jednotlivá patra, až jsou všechny suroviny vypotřebované. Horní vrstvou by mělo být pečivo.

Moje maminka žemlovku ještě na konci vylepšovala. Po zhruba 20 minutách v troubě rozpálené na 180 °C ji vyndala ven a pokryla vrstvou sladkého bílkového sněhu, který už nechala v troubě jen lehce zezlátnout.

Žemlovka s čokoládovými hruškami

1 menší vánočka
višňový džem
3 vejce
150 ml mléka nebo směsi mléka a smetany
3 velké hrušky
100 g kvalitní čokolády
máslo
cukr podle chuti

Hrušky oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V pánvičce rozpustíme kousek másla, na kterém hrušky necháme asi deset minut zkaramelizovat. Po deseti minutách přidáme nalámanou čokoládu a odstavíme z tepla. Čokoláda se rozpustí a my ji promícháme s hruškami.
Připravené malé zapékací mističky si vymažeme máslem. Vánočku nakrájíme na plátky, které z jedné strany pomažeme višňovým džemem.
Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme sníh, do kterého dáme i trochu cukru moučka, aby byl sladký. Žloutky smícháme s mlékem a také trochu ochutíme cukrem. Namazané kousky vánočky namočíme z obou stran v mléce se žloutky a naskládáme na dno zapékacích misek, džemovou stranou nahoru. Na vánočku dáme vrstvu hrušek s čokoládou, opět vánočku, opět hrušky a zakončíme vánočkou.

Dáme zapéct do trouby vyhřáté na 200 °C, asi na dvacet minut. Hlídáme, aby se nám povrch nespálil. Potom z ušlehaného sněhu uděláme na jednotlivých porcí kopečky, které můžeme ještě posypat třeba praženými mandlemi nebo oříšky a ještě pár minut necháme v troubě, než povrch sněhu zezlátne.

Ještě stále si myslíte, že žemlovka je nudné jídlo ze školní jídelny?

Čtěte také

Partnerem článků v rubrice Vaření je značka Maggi a stránky www.maggi.cz, kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členem https://www.facebook.com/MaggiCZSK

 

   
18.10.2013 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [11] dajrin [*]

    Žemlovka ve všech podobách je u nás oblíbená... Sml16, mňam ! Sml59

    superkarma: 0 13.11.2013, 10:47:53
  2. avatar
    [10] denkas [*]

    Když už žemlovku,tak tu klasickou.Jednou za čas si ji dám s chutí.Sml80Ale pak hledám něco na zajedení,nejlépe řízekSml30

    superkarma: 0 20.10.2013, 21:19:34
  3. [9] PEPI11 [*]

    Zrovna včera jsem si upekla v remosce klasickou. Byla výborná, a do večera se pomalu vytratila. Chutná mi i studenáSml58

    superkarma: 0 20.10.2013, 17:19:56
  4. avatar
    [8] gerda [*]

    hubajda — #7 chlapi to berou spíš jako moučník, ne hlavní jídlo. Když budou předtím řízky, třeba ji vezmou na milostSml58

    superkarma: 0 19.10.2013, 11:16:14
  5. avatar
    [7] hubajda [*]

    Jindriska8 — #5 muj muz take ne ale ja ji muzu a dcera take

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 18.10.2013, 22:54:25
  6. avatar
    [6] hubajda [*]

    moje mama dava jeste do ni pudink a trochu rumu plus jablka  a tak upravena je moc dobra

    superkarma: 0 18.10.2013, 22:53:56
  7. avatar
    [5] Jindriska8 [*]

    U nás nikdo žemlovku nechce!Sml15

    1. na komentář reaguje hubajda — #7
    superkarma: 0 18.10.2013, 19:53:02
  8. avatar
    [4] gerda [*]

    janinkab — #2 fádní jablka je dobře postříkat šťávou z citronu.

    superkarma: 0 18.10.2013, 15:48:56
  9. avatar
    [3] gerda [*]

    Bez skořice by to nebylo ono.

    superkarma: 0 18.10.2013, 15:48:20
  10. avatar
    [2] janinkab [*]

    Taky mám ráda úplnou klasiku- dokonce ani nedávám vejce a rozinky. Namáčím jen v mléce. A myslím, že u tohohle jídla hodně záleží na jablkách- některá zapékáním úplně ztratí chuť a jsou jako bláto. Pak není ani výsledek dobrý...

    1. na komentář reaguje gerda — #4
    superkarma: 0 18.10.2013, 15:30:06
  11. avatar
    [1] diblice [*]

    no mně chutná právě jen ta klasika , jablka s rozinkami a skořicí, sníh maximálně zapéct navrh, s tvarohem mi to nechutná

    superkarma: 1 18.10.2013, 12:46:09

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme