zelňačka

Základem každé zelňačky je pochopitelně zelí. Většinou je to zelí kysané a do polévky se přidává i s nálevem, aby byla pěkně kyselá. Další suroviny už se liší podle chutí a třeba i krajových zvyklostí. Někdo přidává pikantní klobásu, jiný uzené maso. Dokonce jsem se setkala se zelňačkou s kuřecím masem.

Suroviny

1 sklenice kysaného zelí (může být i zelí ve sladkokyselém nálevu)
4 pikantní klobásy
5 brambor
2 cibule
sladká paprika
sůl a pepř
trocha hladké mouky
sádlo

Postup

Klobásu nakrájíme na kolečka, cibuli na větší kostičky. Ve větším hrnci rozpustíme sádlo, na kterém osmahneme cibulku do sklovata. Přidáme kolečka klobásy a ještě asi pět minut opékáme. Zaprášíme moukou, důkladně mícháme asi dvě minutky, zasypeme paprikou, promícháme a zalijeme asi litrem a půl vody. Tu můžeme, podle chuti, ještě přidat.

zelňačka

Do polévky vlijeme zelí, i s nálevem a vaříme asi půl hodinky.

Mezitím si v jiném hrnci uvaříme v osolené vodě brambory. Uvařené je scedíme a vsypeme do polévky, před koncem vaření.

Polévku dochutíme solí, pepřem a můžeme přidat i trochu smetany.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama