Vaření

Zelňačka - sytá polévka na zimu

zelňačka

Základem každé zelňačky je pochopitelně zelí. Většinou je to zelí kysané a do polévky se přidává i s nálevem, aby byla pěkně kyselá. Další suroviny už se liší podle chutí a třeba i krajových zvyklostí. Někdo přidává pikantní klobásu, jiný uzené maso. Dokonce jsem se setkala se zelňačkou s kuřecím masem.

Suroviny

1 sklenice kysaného zelí (může být i zelí ve sladkokyselém nálevu)
4 pikantní klobásy
5 brambor
2 cibule
sladká paprika
sůl a pepř
trocha hladké mouky
sádlo

Postup

Klobásu nakrájíme na kolečka, cibuli na větší kostičky. Ve větším hrnci rozpustíme sádlo, na kterém osmahneme cibulku do sklovata. Přidáme kolečka klobásy a ještě asi pět minut opékáme. Zaprášíme moukou, důkladně mícháme asi dvě minutky, zasypeme paprikou, promícháme a zalijeme asi litrem a půl vody. Tu můžeme, podle chuti, ještě přidat.

zelňačka

Do polévky vlijeme zelí, i s nálevem a vaříme asi půl hodinky.

Mezitím si v jiném hrnci uvaříme v osolené vodě brambory. Uvařené je scedíme a vsypeme do polévky, před koncem vaření.

Polévku dochutíme solí, pepřem a můžeme přidat i trochu smetany.

Dobrou chuť přeje elly.

   
18.01.2013 - Předkrmy - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [31] judi [*]

    Vařila jsem ji minulý týden. Nikdy jsem do ní nedávala klobásy, ale měla jsem doma jednu a už ji nikdo nechtěl jíst a tak jsem ji nakrájela a polévka byla opravdu výborná.Sml22

    superkarma: 0 24.02.2017, 18:04:15

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] LudPa [*]

    vařívám ji na Silvestra

    superkarma: 0 20.03.2013, 22:06:20
  2. [29] kubabi [*]

    Zelňačka je stará dobrá klasika.

    superkarma: 0 20.03.2013, 19:56:04
  3. [28] denisa23 [*]

    Zelňačku jsem už dávno nejedla.

    superkarma: 0 20.03.2013, 17:06:21
  4. [27] ZWETTLEROVAIVANAG [*]

    zelnacku miluji, naucila me ji mamka od sve maminky a je fakt dooost dobra, uz jsem ji  dlouho nemela asi si ji v nelblizsi dobe udelamSml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 28.02.2013, 19:33:46
  5. avatar
    [26] arminka [*]

    Sml67 dobrý nápad,dlouho jsme ji neměli, máme ji rádiSml22

    superkarma: 0 24.02.2013, 00:05:46
  6. [25] Trefa [*]

    Trefa:zelnacku znam,naucila jsem se ji kdyz jsem bydlela na Morave.

    superkarma: 0 20.01.2013, 17:38:29
  7. [24] kukátko [*]

    Zelňačku dělám bílou bez klobásky, kysané zelí přidávám před koncem vaření a také tam vypouštím na uvaření celá vejce. Na talíři ještě sypu koprem. Bílá zelňačka je u nás i na Štědrý den k obědu.

    superkarma: 0 20.01.2013, 13:50:05
  8. avatar
    [23] Hanďule [*]

    Dělám z vývaru z uzených žeber, zelí přidávám, až když jsou brabory téměř vařené a do naší zelňačky patří sušené houby Sml67

    superkarma: 0 19.01.2013, 23:46:09
  9. [22] anina4 [*]

    také ji děláme často , zvláště nyní v zimě

    superkarma: 0 18.01.2013, 22:00:43
  10. avatar
    [21] ladouch [*]

    Zelňačku vařím často, je to naše oblíbená polévka.Sml22Sml22

    superkarma: 0 18.01.2013, 18:48:29
  11. [20] PEPI11 [*]

    Lydia001 — #1 Zelňačku taky miluju a často vařím. s houbami jsem ještě neměla. Určitě vyzkoušým. V mražáku mám několik podušených balíčků. tak už se těším. Asi výborný nápad. Kolik těch hříbků tam dáváte?

    superkarma: 0 18.01.2013, 16:35:19
  12. [19] V19 [*]

    kapustová je tiež naša obľúbená polievkaSml22

    superkarma: 0 18.01.2013, 15:48:05
  13. avatar
    [18] ivusa [*]

    Taky ji vaříme často, naposledy ve středu Sml16

    Moje babička mě učila vařit brambory zvlášť, zůstávám u předané informace. Ona totiž byla PANÍ KUCHAŘKA  Sml16

    superkarma: 1 18.01.2013, 15:40:39
  14. [17] free [*]

    Vajíčko nedávám ale dala jsem uzená žebra... to byla chuť.

    superkarma: 0 18.01.2013, 14:11:17
  15. avatar
    [16] Jindriska8 [*]

    Dávám hodně smetany a ještě nakonec vajíčko.Sml16

    superkarma: 0 18.01.2013, 13:46:17
  16. [15] Violeta [*]

    Sml69zelňačka v rodině patří k našim oblíbeným jídlům. Dělám ji často a ráda.

    superkarma: 0 18.01.2013, 12:21:42
  17. avatar
    [14] elly [*]

    KRUPINKA — #13 to zní hodně dobře. Asi příště zkusím :-)

    superkarma: 0 18.01.2013, 10:27:18
  18. [13] KRUPINKA [*]

    Přeji hezký den,já vařím zelňačku dietní a moc nám všem chutná a je velmi rychlá. Uvařím brambory s kmínem a solí. Zvlášť uvařím kysané zelí. Uvařené brambory rozmixuji, přidám uvařené zelí, přileji smetanu a dochutím troškou cukru, na talíři posypu osmaženou cibulkou. Jednoduché a fakt dobré.

    1. na komentář reaguje elly — #14
    superkarma: 0 18.01.2013, 09:24:37
  19. avatar
    [12] ekleinovka [*]

    Vařím ji s úspěchem plný velikánský hrnec - dali jste mi tip, dnes jsem dopoledne doma, já ji půjdu uvařit, suriviny mámSml67

    superkarma: 0 18.01.2013, 09:22:24
  20. [11] tetička25 [*]

    A když se tam nakonec šoupne 1 zakysená smetana, to je také bašta.

    superkarma: 0 18.01.2013, 09:13:13
  21. avatar
    [10] Žofie [*]

    Pavla_b — #8  a já zase souhlasím s tebou - u nás je couračka ta obyčejná jen se zelím a zelňačka je ta s klobásou Sml22

    superkarma: 0 18.01.2013, 09:01:59
  22. avatar
    [9] maje [*]

    Žofie — #7 já dám zelí ve chvíli, kdy jsou brambory skoro měkké - zelí doba varu stačí, a brambory jsou v pohodě

    superkarma: 0 18.01.2013, 09:01:37
  23. [8] Pavla_b [*]

    Žofie — #7 to máš pravdu, tak yvařím brambory zvlášť, brambory vařené dohromady se zelím jsou "jiné", ne že by byly úplně tvrdé, ale neuvaří se tak doměkka, jak píšeš.

    1. na komentář reaguje Žofie — #10
    superkarma: 0 18.01.2013, 08:29:59
  24. avatar
    [7] Žofie [*]

    Maria28 — #4 To je zajímavá informace. Já vařím brambory také zvlášť, protože v kyselé vodě se prostě doměkka neuvaří Sml80

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #8
    2. na komentář reaguje maje — #9
    superkarma: 0 18.01.2013, 08:15:39
  25. [6] Pavla_b [*]

    maje — #5 no vidíš a u nás je naopak "couračka" bez klobásky a bez papriky - jen zelí a brambory.

    superkarma: 0 18.01.2013, 08:11:54
  26. avatar
    [5] maje [*]

    zelňačka je bez uzeniny, tohle je "couračka" nebo "couralka". včera jsem ji dělala také, ale bez papriky.

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #6
    superkarma: 1 18.01.2013, 08:05:53
  27. [4] Maria28 [*]

    Zelňačku jsem vařila včera večer a mám ji sebou k obědu.

    Brambory zvlášť nevařím, šetřím nádobí i sebe.

    1. na komentář reaguje Žofie — #7
    superkarma: 0 18.01.2013, 07:52:39
  28. avatar
    [3] luneta [*]

    zelňačku s uzeným

    superkarma: 0 18.01.2013, 07:44:46
  29. [2] lidicka [*]

    Zelňačku máme doma moc rádi, často ji vařímSml22

    superkarma: 0 18.01.2013, 06:00:02
  30. [1] Lydia001 [*]

    Zelňačku miluju, ale raději s houbami než klobáskou.

    1. na komentář reaguje PEPI11 — #20
    superkarma: 0 18.01.2013, 00:56:26

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme