bílé a červené zelí

Vepřo-knedlo-zelo bez zelí? To těžko! Ale zelí také nemusí být vždycky stejné. Více nebo méně sladké, více nebo méně kyselé, červené nebo bílé, z kedlubny či hlávkové kapusty.

Čerstvé nebo ze sklenice?

Kdo si chce přípravu jídla urychlit a ulehčit koupí zelí ve sklenici nebo v sáčku. Vybrat si můžeme zelí kyselé nebo sladkokyselé, každý podle toho co má rád (někdy tedy více podle toho co má rád zbytek rodiny).
Potom stačí jen na sádle nebo jiném tuku zesklovatět cibulku a přidat zelí. Nakonec jen trochu podusit a dochutit solí, cukrem, octem. Prostě rychlovka.
Pokud ale máte dost času a v kuchyni si rádi hrajete, uvařte si zelí čerstvé!

Dušené bílé nebo červené zelí

1 menší hlávka červeného nebo bílého zelí
1 – 2 lžíce sádla
asi 100 g slaniny
2 cibule
kmín a sůl
trochu octa
trochu cukru
hladká mouka

Zelí očistíme a nakrájíme nebo nakrouháme na nudličky. Na rozpálené sádlo vhodíme na kostičky nakrájenou slaninu. Poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme zelí, ochutíme solí a kmínem, přelijeme horkou vodou a dusíme doměkka. Trvá to asi třičtvrtě hodiny.
Asi po půl hodině dušení zahustíme trochou mouky rozšlehanou ve studené vodě a ještě necháme dodusit. Podle chuti můžeme dosladit nebo naopak okyselit octem, případně dosolit.

TIP: U nás doma máme rádi zelí nasládlé, takže do smažící se cibulky a slaniny vsypu trochu cukru, který nechám rozpustit, zkaramelizovat. Dále postupuji stejně jako v receptu.

kedlubny

Hlávková kapusta se slaninou

1 kapusta
200 g slaniny
2 stroužky česneku
1 cibule
sůl a pepř
kousek sádla

Kapustu opláchneme, vykrojíme košťál a nakrájíme na nudličky. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky. V hrnci rozpustíme kousek sádla a vhodíme na něj slaninu. Chvíli orestujeme a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Osmahneme do zlatova a zalijeme trochou vody.
Přidáme kapustu, rozmačkaný česnek, sůl a pepř.
Dusíme doměkka.

Kedlubnové zelí

Stejně jako připravujeme hlávkové zelí, můžeme připravit zelí z kedlubnů. Ty oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Dochutíme a dovaříme podle výše uvedených receptů.

Jak zelí připravujete vy?

 

Reklama