Vaření

Zelí - to nejlepší nakonec

bílé a červené zelí

Vepřo-knedlo-zelo bez zelí? To těžko! Ale zelí také nemusí být vždycky stejné. Více nebo méně sladké, více nebo méně kyselé, červené nebo bílé, z kedlubny či hlávkové kapusty.

Čerstvé nebo ze sklenice?

Kdo si chce přípravu jídla urychlit a ulehčit koupí zelí ve sklenici nebo v sáčku. Vybrat si můžeme zelí kyselé nebo sladkokyselé, každý podle toho co má rád (někdy tedy více podle toho co má rád zbytek rodiny).
Potom stačí jen na sádle nebo jiném tuku zesklovatět cibulku a přidat zelí. Nakonec jen trochu podusit a dochutit solí, cukrem, octem. Prostě rychlovka.
Pokud ale máte dost času a v kuchyni si rádi hrajete, uvařte si zelí čerstvé!

Dušené bílé nebo červené zelí

1 menší hlávka červeného nebo bílého zelí
1 – 2 lžíce sádla
asi 100 g slaniny
2 cibule
kmín a sůl
trochu octa
trochu cukru
hladká mouka

Zelí očistíme a nakrájíme nebo nakrouháme na nudličky. Na rozpálené sádlo vhodíme na kostičky nakrájenou slaninu. Poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme zelí, ochutíme solí a kmínem, přelijeme horkou vodou a dusíme doměkka. Trvá to asi třičtvrtě hodiny.
Asi po půl hodině dušení zahustíme trochou mouky rozšlehanou ve studené vodě a ještě necháme dodusit. Podle chuti můžeme dosladit nebo naopak okyselit octem, případně dosolit.

TIP: U nás doma máme rádi zelí nasládlé, takže do smažící se cibulky a slaniny vsypu trochu cukru, který nechám rozpustit, zkaramelizovat. Dále postupuji stejně jako v receptu.

kedlubny

Hlávková kapusta se slaninou

1 kapusta
200 g slaniny
2 stroužky česneku
1 cibule
sůl a pepř
kousek sádla

Kapustu opláchneme, vykrojíme košťál a nakrájíme na nudličky. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky. V hrnci rozpustíme kousek sádla a vhodíme na něj slaninu. Chvíli orestujeme a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Osmahneme do zlatova a zalijeme trochou vody.
Přidáme kapustu, rozmačkaný česnek, sůl a pepř.
Dusíme doměkka.

Kedlubnové zelí

Stejně jako připravujeme hlávkové zelí, můžeme připravit zelí z kedlubnů. Ty oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Dochutíme a dovaříme podle výše uvedených receptů.

Jak zelí připravujete vy?

 

   
16.09.2011 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. [14] magic11 [*]

    Ferdas — #6 u nás brambora do kysaného, čerstvé zelí se zahušťuje zakvedlanou moukou

    superkarma: 0 01.12.2012, 18:58:34
  2. avatar
    [13] saruz [*]

    a také cuketové zelí je dobré Sml16

    superkarma: 0 16.11.2012, 10:16:05
  3. avatar
    [12] margot [*]

    hmm, bramboru nastrouhat do zelí? to musím vyzkoušet, díky za tipSml16 miluju zelí. letos jsem poprvé zkusila udělat domácí kysané - je to hrozně návykové, pořád ho chodím užíratSml57 jinak u nás doma frčí všechny úpravy - od zelných polévek, salátů, příloh.. což mi připomíná, že už dlouho nebyl zelný závin se slaninkou...

    superkarma: 0 10.04.2012, 09:14:36
  4. [11] Jala [*]

    Jako malá jsem se nad zelím ošklíbala, dnes ho miluju a ráda vařím. Hlávkové i kysané, červené i bílé.

    superkarma: 0 23.02.2012, 00:10:33
  5. avatar
    [10] Jindriska8 [*]

    Zelí nekupujeme,děláme si svoje kysané a vydrží nám až do příštího léta.Pak dělám ještě zelí s křenem a nebo koprem.Dám do sklenic,ale dlouho nám nevydrží a je to velký přísun vitamínů.

    superkarma: 0 23.11.2011, 21:51:31
  6. [9] bles [*]

    Ze zelí miluju Coleslaw - zelíčko pořádně zpracovat, kousek mrkve nastrouhat, lžíci celeru a kousek kořenové petržele, jednu cibulku, pár lžic majolky nebo tatarky (dávám oblíbenou Hellmanns:)) a večeře je na světě - nebo alespoň výborná svačinka - lepší než z fast foodu.

    superkarma: 0 21.09.2011, 21:11:41
  7. [8] Milanka [*]

    Mám ráda zelí na jakýkoliv způsoba téměř ke všemu. Sterilované jako slaát. Vařené neraději kysané, ale i čerstvé, sladkokyselé, bílé i červené. Zahušťuji trochou mouky. Nemíchám ji ve vodě, ale jenom posypu trochu hotové zelí a nechám chvilku povařit.To dělala moje babička, maminka mouku nepřidávala.

    superkarma: 0 20.09.2011, 13:03:32
  8. avatar
    [7] elly [*]

    Ferdas — #6 no vidíš :-) A u nás na Moravě se dává odjakživa jedině mouka...

    superkarma: 0 19.09.2011, 13:08:18
  9. avatar
    [6] Ferdas [*]

    jasně, mouka do zelí nepatří, jedině brambora, aspoň u nás na Moravě Sml22

    1. na komentář reaguje elly — #7
    2. na komentář reaguje magic11 — #14
    superkarma: 0 16.09.2011, 13:12:18
  10. [5] cilani [*]

    paulli — #4 ano, syrový brambor

    carmi — #3 taky tak, a má to lepší chuť než s moukou (aspoň se mi zdá)

    superkarma: 0 16.09.2011, 10:26:33
  11. avatar
    [4] paulli [*]

    carmi — #3 ...strouháš tam syrový brambor?

    1. na komentář reaguje cilani — #5
    superkarma: 0 16.09.2011, 10:13:43
  12. avatar
    [3] carmi [*]

    Místo mouky zahušťuju zelí strouhaným bramborem. Je to zdravější a lepší.

    1. na komentář reaguje paulli — #4
    2. na komentář reaguje cilani — #5
    superkarma: 0 16.09.2011, 09:57:58
  13. [2] cilani [*]

    Neslívá se první voda se zelí při vaření? Nejsem si jistá, ale někde jsem to slyšela, nevím jestli to dělali kvůli nadýmání... Ale to bych kecala. Používám pytlíkované zelí...

    superkarma: 0 16.09.2011, 09:49:43
  14. avatar
    [1] delfi.na [*]

    tak já to ze skleničky .. je to rychlé a chuťově dobré  Sml16

    superkarma: 0 16.09.2011, 09:41:12

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme