Hapruje vám srdce? Dokonce jste prodělali infarkt? Vydejte se do skleníku! Dusičnany a dusitany obsažené v listové a košťálové zelenině vám pomohou rychleji se zotavit z infarktu myokardu. Laboratorní testy prokázaly, že tyto sloučeniny čerpané z potravy omezují rozsah a míru poškození srdce po infarktu.

Americký vědecký tým vedený Nathanem Bryanem z texaské univerzity testoval účinky nitrátů a nitritů na laboratorních myších. Výtažky těchto sloučenin z listové a košťálové zeleniny podával části zvířat, ta druhá přijímala obyčejnou čistou vodu.

Po týdnu pak u všech zvířat vyvolali vědci infarkt srdce. A následně zkoumali tkáň myokardu a míru jeho poškození. U myší dostávajících dusičnany a dusitany byla poškození výrazně menšího rozsahu a měla tedy potenciálně méně smrtelné důsledky.

Zdrojem nitrátů a nitritů je především květák, špenát, brokolice, kapusta, maso a masové výrobky.

Jíte hodně zeleniny? Pociťujete někdy v důsledku pracovního vypětí či stresu nepříjemné svírání u srdce? Už jste někdy kvůli srdeční slabosti navštívila lékaře?

Reklama