Domácnost

Zelenina od A do Z

 

Avokádo

Avokádo patří mezi bobuloviny, které rostou v tropech a subtropech na až 20 m vysokých stromech. Existuje asi 400 druhů, plody některých z nich jsou až 2 kg těžké. Oproti tomu ta nejmenší avokáda váží méně než 100 g.

Avokádo je ovoce obzvláště bohaté na živiny, obsahuje až 23 % tuku a je bohaté na draslík a železo. Jeho chuť je ořechově nasládlá a má mnohostranné využití. Chutná třeba pouze s troškou soli a citronem, nebo z  něj přidáním kyselé smetany či taveného sýru můžete vyčarovat chutný dip. Jihoameričané z něj vyrábí i zmrzlinu.

 

Jaké avokádo nakupovat?

Udělejte zkoušku stiskem. Když je ovoce tvrdé, je ještě nezralé. Ještě tvrdé plody dozrají zabalené v novinovém papíře při pokojové teplotě během 1-3 dnů. Nenechávejte ležet avokádo na slunci, neboť pak zhořkne a stane se nepoživatelným. Poddá-li se slupka při zmáčknutí, je již avokádo zralé a dužina je jemná a krémová. Barva slupky závisí na druhu avokáda, podle ní nepoznáte stupeň zralosti.

 

Příprava:

Avokádo musí být zralé, jinak nechutná dobře. Rozkrojte ovoce, odstraňte pecku, uvolněte masitou část ovoce ze slupky a pokapejte citronem, aby ovoce nezhnědlo.

Rychlejší zrání avokáda

Avokádo uzraje rychleji, pokud jej poprášíte moukou nebo uskladníte vedle jablka nebo banánu.

 

Brokolice

Brokolice je příbuzná květáku. Chuťově je ale výraznější. Obsahuje až o 60 % více vitaminu C a 16x tolik vitaminu A. A skrývá se v ní ještě více – je zásobárnou kalcia a železa.

Jakou brokolici koupit?

Brokolice po sklizení rychle žloutne. U čerstvé brokolice jsou lístky čerstvě zelené a růžičky modrozelené a v každém případě zavřené. Pokud jsou již poupátka otevřená nebo žlutá, je to jisté znamení toho, že brokolice již není čerstvá. Pokud je brokolice při nákupu zabalena ve fólii, nechte ji zabalenou. Ve fólii má vlhkost, kterou potřebuje, aby zůstala déle čerstvá.

 

Příprava:

Listy a uschlé řezy odstraňte, hrubé stonky uřízněte. Stáhněte slupku od konce stonku až k růžičkám. Pokud chcete použít brokolici do salátu, krátce ji spařte.

 

Cuketa

Cuketa se v posledním období stává součástí jídelníčku jako zelenina s všestranným  využitím. Patří k druhu tykev obecná a je tvarově i barevně značně rozmanitá. Známe cukety zelené, šedozelené, pruhované, ale i žluté či bělavé. Tento starý zeleninový druh původem z Mexika a Střední Ameriky se pěstuje nejméně 7 tisíc, a dle některých údajů i 9 tisíc let. Cuketa stejně jako ostatní tykve má nízkou energetickou hodnotu, obsahuje 91 % vody a má bohatou skladbu minerálních látek.

 

Jak nakoupit správnou cuketu?

Cuketa by měla být pevná a bez měkkých a nahnilých míst. Nejvíc chutné jsou cukety o velikosti 20-30 cm.

 

Příprava:

Cuketu nemusíte loupat. Jednoduše uřízněte zbytky květů a stonků. Mladé cukety chutnají i syrové, nakrájené na kostky nebo na plátky v míchaném salátu. Větší cukety můžete naplnit, usmažit nebo upéct. Lze z nich připravit i moučníky, knedlíky, saláty. Chuťově jsou méně výrazné, často je doplňujeme česnekem, zelenými natěmi, kořením.

 

Květák

Květák je zdužnatělé květenství, z čehož také vyplývá jeho jméno. Aby hlavička zůstala pěkná bílá, chrání ji velké zelené listy ohnuté přes hlavičku. Sluneční paprsky tak nemůžou obarvit zeleninu. Květák je obzvláště bohatý na vitamin C. Květák bývá spotřebováván většinou vařený, ale můžete jej použít i syrový do salátu.

 

Jaký květák koupit?

Čerstvý květák nepoznáte podle barvy, ale podle čerstvé vůně a pevnosti hlavičky.

 

Příprava:

Hlavičku květáku očistíte (např. od mušek) nejjednodušeji tak, že ji položíte před vařením na chvilku do slané vody. Ještě před vařením nařízněte křížem stonek květáku - hlavička a stonek se tak uvaří současně. Když přidáte do vody na vaření citrónovou šťávu, zůstane hlava květáku bílá.

 

Tipy na vaření

Spolu s květákem uvařte i pár lístků květáku – jídlo tak bude mít výraznější chuť.

 

Trvanlivost květáku

V lednici vydrží květák přibližně týden. Můžete ho ale také postavit stonkem do misky s vodou.

 

Mrkev

Mrkev je zelenina nejbohatší na karoten. Jezte mrkev nejlépe v kombinaci s něčím, co obsahuje tuk, tak vaše tělo dokáže lépe pojmout karoten. Velmi aromatická a sladká je mrkev sklizená na jaře a v létě. Zvláštností je „písková mrkev”. Tyto pozdější odrůdy mrkve jsou hned po sklizni uloženy do písku a touto cestou si udrží po dlouhé měsíce své výživné látky bez velkých ztrát.

 

Jaké mrkve koupit?

Čerstvé mrkve by se neměly nechat ohnout, místo toho by se měly zlomit. U svazku mrkví můžete čerstvost rozpoznat podle stavu listů. Je-li nať šťavnatá a má-li výraznou zelenou barvu, je zboží čerstvé. Při skladování mrkve je nejlepší odstranit nať, neboť by odebírala vlhkost kořenu a mrkev by rychleji uvadla.

 

Příprava:

Ranou mrkev není třeba loupat, silné zimní mrkve je lepší oloupat. V salátu chutná mrkev syrová nahrubo nastrouhaná nebo nakrájená na plátky nebo proužky.

 

Paprika

Paprika, která byla do druhé světové války úplně neznámou zeleninou, nyní nesmí chybět v našem jídelníčku. Lesklý povrch může být buď zelený, žlutý, oranžový, červený, fialový nebo dokonce černý. Zelené paprikové lusky jsou vlastně sklizené nezralé. Červené plody jsou již plně dozrálé a chutnají podstatně ovocněji. Paprika je velmi dobrý dodavatel vitaminu C, obsahuje ho dvakrát více než pomeranč.

 

Jak papriky nakupovat?

Paprikový lusk je křupavě čerstvý, když se leskne, je pevný a nemá žádná měkká místa.

 

Příprava:

Papriku rozřízněte a odstraňte bílé přepážky a jadérka. Paprikový lusk dle libosti nakrájejte a jezte syrový nebo pečený.

 

 

Pórek

Léto, podzim, zima – každé období má své odrůdy pórku. Letní pórek je štíhlejší a jemnější, pozdější odrůdy mají většinou tlustší nať a chutnají výrazněji.

 

Jak pórek nakupovat?

Čím delší a pevnější je bílá část, je pórek kvalitnější. Vršky lístků by měly být křupavé a pevné. Čerstvý pórek je plně lesklý a pevný. Spodní část musí být bílá a vrchní tmavě zelená.

 

Příprava:

Pórkovou nať nejprve po délce uřízněte a potom pořádně umyjte pod tekoucí vodou. Syrová nať má čerstvou a lehce pálivou chuť, podušený pórek chutná jemně.

 

Rajčata

Nejoblíbenější zelenina v ČR pochází výlučně ze zahraničí – hlavně ze Španělska, Itálie a ze skleníků v Holandsku a Belgii. Plody se sklízejí v zemi původu ještě zelené a teprve pozvolna se zbarvují do zářivě červené. Plně zralé plody chutnají intenzivněji, ale nepřestály by převoz.

Jedná se o ideální salátovou zeleninu, ale výborně se hodí i do polévek, omáček, těstovin a k masu.

 

Jak koupit správná rajčata?

Nejkvalitnější rajčata mají pěknou trvalou barvu a lehce se poddají mírnému stisku.

 

Příprava:

Rajčata omyjte, odstraňte zelený bubák a jadýrka a nakrájejte na plátky, kostičky nebo osminky.

 

Tipy do kuchyně:

Loupání rajčat může být velmi lehké: Rajčata přelijte vařící vodou a hned potom je zchlaďte, rajčata pak půjdou bez námahy oloupat. Krájet rajčata půjde snáze, když před každým řezem ponoříte nůž do studené vody. A pokud máte měkká rajčata, budou se vám znovu dobře krájet, když je asi na ¼ hodiny ponoříte do ledové vody.

Další informace o zelenině a polévkách z 80 % zeleniny od KNORRu najdete ZDE.

   
21.06.2007 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [8] Vivian [*]

    a avokádo asi nebude zelenina...

    superkarma: 0 22.06.2007, 18:40:23
  2. avatar
    [7] Vivian [*]

    Ta paprika je ve skutečnosti asi kapie, ne? :)

    superkarma: 0 22.06.2007, 18:40:06
  3. avatar
    [6] Solei [*]

    Avokádo je jedno z mála druhů ovoce, které obsahuje tuky. Hlavně kyselinu olejovou, která patří mezi mononenasycené tuky, je lehce stravitelná a má prokazatelně blahodárné učinky při potížích s cholesterolem. Všeobecně je avokádo znamenitý zdroj tuku, lépe stravitelný než třeba olejnatá semena. Jsou také vynikajícím zdrojem draslíku a folátů, obojí velice příznivě působí na krevní oběh a srdce, přičemž foláty výrazně snižují riziko srdečních chorob a infarktu. Příznivý je i obsah hořčíku a absence sodíku. Nejnovější výzkumy dále odhalily obsah luteinu, látky působící proti rakovině prostaty a také beta-sitosterolu, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi, přičemž avokáda čtyřnásobně překonala původního šampiona v obsahu této látky - pomeranče.

    superkarma: 0 22.06.2007, 09:20:37
  4. avatar
    [5] Solei [*]

    artyčok je velmi zajímavá zeleninka - lidem, kteří mají problémy s ledvinami a celkově zažívacím ústrojím se doporučuje pít artyčokový čaj (je docela dobrý). Také se doporučuje jako zelenina, která svou strukturou má srdce, kardiakům. Jinak se většinou považuje za delikatesu o které se moc nepíše. Maximálně se uvádí, že čistí krev.

    superkarma: 0 22.06.2007, 09:17:38
  5. avatar
    [4] Ťapina [*]

    Avokádo je zelenina? Já čekala, že se konečně dočtu něco o artyčoku, který mi v poslední době velice zachutnal.

    superkarma: 0 21.06.2007, 13:50:53
  6. avatar
    [3] Solei [*]

    A to, že brokolice žloutne neznamená, že není čerstvá, ale že je spíše přezrálá. Stejně jako u květáku kde se zbírá zdužnatělé květenství se u brokolice sbírají poupata. Pokud brokolice žloutne, znamená to, že byla sklizena pozdě až na začátku květu - toto může mít vliv na chuť, ale zároveň to může být velmi čerstvá zelenina.


    + malé doplnění k paprice - povrch papriky má být hladký nepoškozený, pevný a na špičce nesmí být zakřivený.

    superkarma: 0 21.06.2007, 09:57:22
  7. avatar
    [2] Kadla [*]

    Solei: To jsou podle mne lesknoucí se kapky vody na omytých rajčatech..

    superkarma: 0 21.06.2007, 09:56:40
  8. avatar
    [1] Solei [*]

    To u rajčat je špatná fotografie nebo mají ta zdravá rajčátka bronzovitost?

    superkarma: 0 21.06.2007, 09:52:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme