V České republice trpí dle odhadů celiakií 1 ze 100 obyvatel, i když rozpoznaných forem je prozatím méně. Na vině jsou často přehlédnuté příznaky této nemoci. Vzhledem k riziku závažných komplikací je nutné se pokusit tento stav změnit,” říká doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD, primář interního oddělení, gastroenterolog z Thomayerovy nemocnice v Praze.

Proč by měl být lepek škodlivý, když ho pravidelně jíte ve formě pečiva, těstovin, knedlíků či moučníků a přitom nepociťujete žádné komplikace? Možná se jen stačí více zamyslet – netrápí vás dlouhodobě střevní komplikace, např. průjem, nadýmání, nebo bolesti hlavy či ekzém, nejste bez příčiny unavení nebo často nezřízeně jíte, a přesto nepřibíráte na váze? Trápí vás lámavost nehtů, komplikace s otěhotněním, aj.? Tyto a mnohé další příznaky různého druhu mohou jen velmi nenápadně naznačovat, že s vaším organismem není něco v pořádku.

Nemoc-chameleon, jak se celiakii přezdívá, nám často uniká mezi prsty i proto, že se projevuje u každého rozdílně a v některých případech dokonce probíhá i zcela bez vnějších projevů. Nepodceňujte sebemenší příznaky, kterých může být až na 200, a naslouchejte svému tělu. Co vše může způsobovat lepek, jak ovlivňuje naše životy, jaké mohou být příznaky a jaká je cesta k plnohodnotnému a spokojenému životu bez lepku, odhaluje kampaň „Květen – měsíc bez lepku”.


Získejte více informací
a zdarma konzultujte své zdraví na webu www.zitbezlepku.cz.

Reklama