V magazínu Žena-in se setkáváte s články na téma Zdravé vaření. Partnerem tohoto seriálu je společnost Zepter International se svými dokonalými pomocníky pro vaření. Společnost Zepter International je odborník na zdravé vaření s pomocí vysoce kvalitního nádobí. Dnes vám opět přinášíme příklad zdravého jídelníčku na jeden den.
Denní jídelníček IV.
(6140 kJ, 65 g bílkovin, 50 g tuku, 174 g sacharidů)
Snídaně - žitný chléb s kozím sýrem a sladkými feferonkami
(1200 kJ, 8 g bílkovin, 4 g tuku, 52 g sacharidů)
80 g žitného chleba, 50 g kozího sýra, 100 g sladkých feferonek
Přesnídávka - jablka s medem
(780 kJ, 1 g bílkovin, 1 g tuku, 45 g sacharidů)
200 g jablek, lžička medu
Jablka nakrájíme na měsíčky a pokapeme medem.
Oběd - jehněčí kotlety s houbami
(1950 kJ, 34 g bílkovin, 33 g tuku, 6 g sacharidů)
Rozpis je na 4 porce
12 kousků jehněčích kotletek, 300 g čerstvých hub, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl, černý pepř, sklenka suchého bílého vína, 100 ml vývaru, 1 polévková lžíce mouky, 1 polévková lžíce rajčatového pyré, 1 polévková lžíce nasekaného tymiánu, 1 polévková lžíce nasekané petrželky
Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Do pánve na smažení o objemu 0,9 l (TF-009-20-S) dáme několik kapek oleje a rozmačkaný česnek. Zapneme zdroj ohřevu na střední stupeň. Do pánve vložíme houby a 3-4 minuty je opékáme. Podle chuti okořeníme, přidáme zelenou petrželku a dáme stranou. Rozehřejeme si pánev na smažení o objemu 2,0 l (TF-020-24-LS) tak, aby se šipka tepelného indikátoru posunula do zeleného pole. Jehněčí kotletky opékáme 2-3 minuty z každé strany. Kotlety vyjmeme, přidáme víno a necháme odpařit. Následně smícháme vývar, rajčatové pyré a mouku. V pánvi na smažení o objemu 2,0 l (TF-020-24-LS) necháme při nízkém stupni teploty zvolna vařit. Přidáme houby, kotletky a ještě provaříme. Podáváme se zeleninou dušenou v páře v nádobě o objemu 4,2 l (TF-042-20) a nádobě s děrovaným dnem (TF-987-20).
Svačina - banánový koktejl
(860 kJ, 7 g bílkovin, 4 g tuku, 33 g sacharidů)
200 ml mléka, 100 g banánu
Banán rozmixujeme s mlékem pomocí univerzálního mixéru MixSy (VG-022-K).
Večeře - fazolový salát s bagetou
(1350 kJ, 15 g bílkovin, 6 g tuku, 51 g sacharidů)
100 g vařených fazolí, 100 g rajčat, 100 g paprik, 20 g cibule, 150 g bílého nízkotučného jogurtu, 1 polévková lžíce kečupu, 1 kávová lžička oleje, podle chuti sůl, česnek, ocet
Fazole necháme přes noc namočené. Druhý den je vypereme, dáme do nádoby o objemu 2,2 l (TF-022-16) a nalijeme na ně vodu, aby byly potopené. Přiklopíme poklicí a zahříváme na středním stupni tepelného zdroje, až ručička termokontrolu vstoupí do druhé poloviny zeleného pole. Zdroj tepla snížíme na minimum. Vaříme zhruba 50 minut. Z uvařených fazolí slijeme vodu a necháme je vychladnout. Studené fazole dáme do mísy, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, zeleninu, bílý jogurt, kečup, nadrobno nasekaný česnek a dochutíme solí, octem a olejem. Důkladně promícháme. Podáváme s rozpečenou bagetou.
Uvedený příklad jídelníčku je určen pro ty, kteří chtějí hubnout efektivně a zároveň si na jídle pochutnat. Navržený jídelníček je z hlediska obsahu energie redukční, obsahuje dostatek kvalitních bílkovin, přiměřené množství sacharidů a je nízkotučný. Při přípravě pokrmů bylo použito nádobí společnosti Zepter, které umožňuje vařit bez tuku, šetrně k obsaženým vitaminům a minerálním látkám a přitom velmi chutně.
Zepter vám přeje dobrou chuť!
Hrajte o exkluzivní nádobí Zepter, automobil SEAT Altea XL a další Zepter ceny v celkové hodnotě 1 milion Kč! Více na www.zepterhra.cz.