Reklama

Čtenářku Kobližku rozčiluje, když se o naší zemi mluví jako o popelnici Evropy. A zamýšlí se nad tím, proč to tak je. Děkuji Vám Kobližko za příspěvek, a odpusťte mi mou polemiku s Vámi. Jsem přesvědčen, že kdyby lidé NEKUPOVALI párky bez masa, nikdo by je nevyráběl. A tak je to se vším ostatním…

Moje chuťové buňky jsou asi skromně

Zdravím hladovce i ty, co jen tak uzobávají.

Mě někdy dost štve, že často slyším o té popelnici Evropy, že sami chceme to levné svinstvo, že nestojíme o kvalitu.

Myslím, že to nebude tak docela pravda. Však, kdyby se to nedováželo, nevyrábělo  a neprodávalo, lidi by to nekupovali. Nikdo mi nevymluví, že to není taková líbivá obchodní politika. Nabídnout lidem levné potraviny a rázem budou tržby.

Kdo by myslel na zdraví, to si musí každý ohlídat sám. Vždycky budou vrstvy, které si dopřávají úhoře a plněné sluky a vždycky budou i lidi, co si koupí kilo „párku“ za 40 Kč. Jinak to asi nejde.

Ale že bychom museli narvat nákupní vozíky k prasknutí, jen abychom měli doma šmejd a brak, ale hlavně, aby toho bylo  hóódně, to se asi nepřestanu divit nikdy.

Oba s mužem máme své důchody, ale bylo by mě líto je utratit za něco bez chuťového a pochybného. Pravda je, že asi nemám příliš mlsný jazýček, nechodím do vyhlášených restaurací, ale nepociťuju kvůli tomu žádnou újmu.

Ani se nepamatuju, že bych toužila ochutnat něco cizokrajného, asi mě zřejmě nebyly dopřány ty správné labužnické chuťové buňky. Ale přece jenom mě teď  napadlo, jak jsem se znovu vrátila k Remarquovi a jeho  „Vítěznému oblouku“, který mám rozečtený, že bych chtěla zažít ty toulky po restaurantech s dobrým jídlem a pitím a ochutnat pravé calvados....to se taky počítá k jídlu, ne?

Ale hlavně zažít tu úslužnost personálu...jenže, to jsme odbočila...ach, ty sny.

Asi tak 30km od nás leží malé městečko, kde prodávají fantastické klobásové párky, pravda, kilo stojí 190Kč,ale ta chuť, ta vůně. Jednou, dvakrát do měsíce si uděláme malý výlet, popovídáme s paní krámskou a vezeme si domů lahůdku. Ale to si koupím občas, nemusím toho mít velekila a pořád.

Nebo sýr - mám ráda hodně tučný (k čertu s dietou) a tak si koupím 20 dkg toho za 200Kč a pochutnám si na něm. Nemám od rána do večera otevřenou pusu a necpu do ní pořád něco, takže občasné zakoupení něčeho dobrého mě jednoduše nezruinuje.

Místní řezník má výtečné domácí uzené.....tak mi řekněte, proč bych měla kupovat to „umělé“, které má s uzeným společný jen název a jen proto, že je levnější.

A jsme zřejmě u toho - kdo musí mít každý týden narvaný nákupní vozík, asi mu nezbývá nic jiného, než sáhnout po tom, co se nabízí za levno. 

Jdu se zase oddat Remarguovi,z takových gastronomických orgií člověk určitě neztloustne.

Přeju krásný den, Kobližka.

 


Dáváte v jídle přednost kvalitě, nebo kvantitě?

  • Kupujete potraviny ve slevách?
  • Nebo výhradně od malovýrobců?
  • Dáváte přednost značce BIO?
  • Nakupujete na trzích?
  • Změnili se vaše návyky a chutě časem, jako mně?
  • Fandíte spíše Pohlreichovi, nebo Babicovi?

Otázek a podtémat je velká hromada. Já se těším na všechny vaše příspěvky na redakčním e-mailu.

redakce@zena-in.cz

A jednu z vás dnes na konci editace kolem 16. hodiny odměním. Ke svému příspěvku napište, o jaký druh potraviny, o které sníte, ale ještě jste ji neměla možnost ochutnat, máte zájem, a já jedné z vás přání splním! K mání je dnes v podstatě cokoliv, od šnečích jater (nestojí to za to)  po krokodýlí maso (chutná jako kuřeryba) …