Bulvár

Zdravé potraviny s otazníkem


Odborníci na výživu přicházejí stále s novými tipy na zdravá jídla. Mezi nimi existuje jakási skupina „superpotravin", které mají lidskému tělu zvlášť prospívat. Otázka však je, v jakém množství, jak často - a zda vůbec prospívají.

Víme, že zdravé je především ovoce, zelenina a z nich vyrobené čerstvé šťávy. Jejich častou konzumaci doporučují různé studie na celém světě a slibují, že při dostatečné konzumaci posílí imunitní systém, potlačí sklon k onemocnění a dokonce prodlouží život.

Dále se objevují čas od času propagované „superpotraviny" jako borůvky, brokolice, para ořechy, ale také bobule goji - kustovnice čínské (Lycium barbarum), výtažky z pýru plazivého, který je většinou považován spíš za plevel, nebo kefír. Odborníci z Baylorovy univerzity v Dallasu k těmto zázračným potravinám nedávno přidali kiwi a ječmen.
Proti jejich názoru se ale nyní postavila skupina britských vědců, která tvrdí, že ve skutečnosti žádné superzdravé potraviny neexistují.

„Každá z těchto jmenovaných potravin je zdravá a prospěšná, ale jedině jako součást pestré a správně vyvážené stravy," tvrdí anglická odbornice na výživu Bridget Aisbittová. „Když si dáte jablko, pomeranč nebo hrst borůvek, je to všechno asi tak stejně vhodné." Hlavní nebezpečí podle ní tkví v zúžení jídelníčku jen na několik druhů potravin, které pak mohou nadělat víc škody než užitku.

„Tím pádem vám některé vitamíny a minerály začnou chybět a jiných se budete přejídat bez zvláštního efektu, protože přebytek se vyloučí v moči," dodává expertka.

Australská asociace spotřebitelů dokonce tvrdí, že v mnoha případech „zázračných" potravin jde jen o reklamní trik a nepřinášejí lidskému organismu žádný zvláštní užitek. Kritizují například dnes u protinožců módní jasně zelený nápoj z pýru plazivého, který má ale ve skutečnosti menší obsah prospěšných vitamínů a minerálů než třicetigramová porce špenátu, brokolice nebo zahradního salátu.

„Je zdravější jíst pravidelně banány, pomeranče a mrkev než nárazově zkonzumovat velké množství právě určité potraviny, která přišla do módy, nebo se dokonce ve velkém cpát jen jí," uzavírá odbornice na výživu.

Zdroj: Korzo

Jíte zdravě jen nárazově, nebo v průběhu celého roku? Podléháte „módním" výživovým trendům?

Celodenní SOUTĚŽ o skvělé ceny:
14. a předposlední slovo soutěžní věty dostanete jako bonus: 14. „přesto“; 16. „nelze“.
Kompletní sestavenou větu vkládejte SEM!


   
13.02.2008 - Společnost - autor: Pavel Miškovský

Komentáře:

  1. avatar
    [22] Kassy [*]

    Páni, to je novinka! Konečně nám nějaký odborník sdělil, že máme jíst všechno v rozumném množství. To je skoro na Nobelovu cenu.

    superkarma: 0 13.02.2008, 22:37:16
  2. avatar
    [21] jirulinka 55 [*]

    zdravé potraviny snad ani nejsou všude se něco najde

    superkarma: 0 13.02.2008, 12:12:43
  3. avatar
    [20] femme [*]

    Evikus: ale zase je fakt, že mi chutnají i některé ty zdravé potraviny

    superkarma: 0 13.02.2008, 11:53:44
  4. avatar
    [19] Evikus [*]

    femme: Taky tak

    superkarma: 0 13.02.2008, 11:45:44
  5. avatar
    [18] femme [*]

    jím to, co mi chutná

    superkarma: 0 13.02.2008, 11:37:37
  6. avatar
    [17] Luciš [*]

    RenataP: hodně lidí si to uvědomí a začne jíst zdravěji až začne mít zdravotní problémy

    superkarma: 0 13.02.2008, 11:16:52
  7. [16] Pavla_b [*]

    Solei: to taky

    superkarma: 0 13.02.2008, 11:10:46
  8. avatar
    [15] Solei [*]

    Pavla_b: a pro člověka se zvýšeným cholesterolem

    superkarma: 0 13.02.2008, 11:09:50
  9. [14] Pavla_b [*]

    1Jirina: superzdravé byly, ale ne pro alergika

    superkarma: 0 13.02.2008, 11:08:23
  10. [13] 1Jirina [*]

    Před měsícem jsem snědla Para ořechy zakoupené ve zdravé výživě a navíc byly BIO, takže by měly být superzdravé, ale skončila jsem v nemocnici s alergickou reakcí po celém těle a večer jsem se začínala už i dusit. A pak co je zdravé?

    superkarma: 0 13.02.2008, 11:07:18
  11. avatar
    [12] RenataP [*]

    Solei: přesně, problém je v tom, že jsme většinou příliš mlsní na to, abychom pestře jedli - jaksi je chuťově přijatelnější každonedělní knedlo-zelo-vepř než nějaký experiment s fenyklem nebo brokolicí, nechci křivdit, ale taková ta generace 50tníků na tom je právě takhle
    A střídání všeho je dobré nejen kvůli vitamínům či "superlátkám", ale i proto, abychom se nepřejídali tou rtutí a postřiky, žejo?

    superkarma: 0 13.02.2008, 11:03:37
  12. avatar
    [11] *modrá [*]

    já jím všechno, tudíž zdravě

    superkarma: 0 13.02.2008, 11:01:21
  13. avatar
    [10] lilithheta [*]

    Hm, takže vlastně něco v tom smyslu, že máme mít pestrý jídelníček. Že zelenina a ovoce jsou zdravé, ale nesmíme se omezovat jen na ně. Nic nového ani objevného.

    superkarma: 0 13.02.2008, 10:58:22
  14. avatar
    [9] Luciš [*]

    dkd: já můžu dýni jedině jako kompot nebo vyloupaná semínka ale zas miluju cukinu na všechny způsoby

    superkarma: 0 13.02.2008, 10:56:57
  15. [8] Pavla_b [*]

    Luciš:
    Pianistka: přesně tak

    superkarma: 0 13.02.2008, 10:51:23
  16. [7] dkd [*]

    jím v podstatě stále totéž, jestli zdravě, to je otázka

    Luciš: dýně Hokkaido mi chutná, dostávám příděl od kamarádky, která ji normálně pěstuje na zahrádce, avšak jím ji jako dýni a netvářím se, že je to svíčková

    superkarma: 0 13.02.2008, 10:43:02
  17. avatar
    [6] Daduna [*]

    Solei: ahojky holka, ty opravdu umíš poradit. Ale pravdou je, jak jsi mi kdysi říkala, že člověk moc nesmí přemýšlet nad tím, co jí, protože VŠUDE JE NĚCO. I v tom salátu třeba postřiky, že jo :o)))
    No, mám doporučeno jíst ryby, šmankote, nechci mít v sobě rtuť!!

    superkarma: 0 13.02.2008, 10:40:33
  18. [5] Pianistka [*]

    Tohle nedávejte číst nám, ale těm co trápí vaším přičiněním Ivu

    superkarma: 0 13.02.2008, 10:40:28
  19. [4] Andrejka82 [*]

    Jím zdravě v průběhu celého roku.

    superkarma: 0 13.02.2008, 10:21:28
  20. avatar
    [3] Solei [*]

    Rozhodně je zdravější jíst všechno a nedělat si s tím starosti. V EU se teď rozjíždí projekt, který se zabývá "záchranou chutí". Jde o to, že v současnosti se z našeho jídelníčku vytrácí potraviny na které jsme byli zvyklí a postupně jíme velmi jednostranně. Například italské děti neznají chuť hrozového vína protože to je přece jídlo chudých a tak jdou radši do McDonald´s a tam si dají hamburgera kterých chutná +- stejně jak v Římě tak v Bostonu.
    Super potraviny neexistují, muselo by se to všechno okamžitě konfrontovat s tím, jestli má člověk jíst potraviny, které nepochází z území kde má kořeny (jestli Evropan opravdu má jíst brambory) a taky jak jsme na tom s GMO takový ječmen je příkladem manipulace s genetickou iformací rostliny - všechny v součastnosti pěstované odrůdy mají předka v jedné radioaktivními paprsky ozářené rostlince.
    Jdu si dát ledový salát s tuňákem - i když ho moji předci nikdy nejedli a v salátu jsou postřiky a v rybě rtuť

    superkarma: 0 13.02.2008, 10:05:16
  21. avatar
    [2] Solei [*]

    Luciš:

    superkarma: 0 13.02.2008, 09:59:33
  22. avatar
    [1] Luciš [*]

    „Je zdravější jíst pravidelně banány, pomeranče a mrkev, než nárazově zkonzumovat velké množství právě určité potraviny, která přišla do módy, nebo se dokonce ve velkém cpát jen jí," uzavírá odbornice na výživu.

    TŘEBA DÝNÍ HOKAIDO

    superkarma: 0 13.02.2008, 09:57:52

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme