Zdraví

Zdravé modré pošušňání

Koláče, knedlíky, džemy a zavařeniny, kompoty, šlehačkové poháry, anebo jen pro chuť. K létu patří sběr borůvek stejně jako koupání, třešně, houby nebo žně. A právě v těchto dnech nastal jejich čas.

Borůvky se sbírají zpravidla v první polovině července – pokud se léto vyvede, neprší a je sucho – pak už i koncem června. Na horách ale můžete borůvky sbírat i v září. Jejich sběr se nám vyplatí hned několikrát. Krom bohaté úrody zdravých plodů, které buď přímo zkonzumujeme anebo jinak zužitkujeme v kuchyni, nám prospěje už i samotný pobyt v lese.

Z rostliny se kromě sladkých plodů sbírají listy, které se suší a poté se z nich připravuje čaj.

Ovšem – při sběru borůvek pozor na klíšťata! Použijte repelent a po návratu se se dobře prohlédněte. Také nezapomeňte na ochranný krém na opalování.

Charakteristická modrá bobulka, která nám dokáže krásně zbarvit pusu a zuby, má výraznou, nezaměnitelnou chuť a je pro nás zdrojem důležitých vitaminů a minerálů.

Borůvka je všelék
Borůvky čistí krev, dodávají životní energii a omlazují. Jsou zvlášť bohaté na karoten. Ten chrání náš imunitní systém a tělní buňky před volnými radikály. Borůvka obsahuje třísloviny, které při styku s pokožkou působí svíravě. Významný je i obsah vitaminu C, třísloviny taninu, antokyanů, železa a dalších biolátek.

Vědci borůvky označují kvůli jejich diuretickým účinkům a obsahu taninu (látka s protirakovinným účinkem) i za mírný prostředek proti rakovině prostaty.

Známý je i protiprůjmový účinek borůvek. Pomáhají i při jiných střevních potížích. Jsou také perfektním doplňkem potravy při rekonvalescenci. Drobné modré bobulky napomáhají také při odvodňování. Borůvky „léčí“ záněty v ústní dutině a pomáhají proti otokům.

Obsahují antioxidant pterostilben, která snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi, působí preventivně proti infekcím, posilují imunitní systém, prospívají tvorbě sliznic. Podle posledních výzkumů látky obsažené v borůvkách působí preventivně proti srdečním chorobám a zpomalují degenerativní změny mozku. Snižují ukládání tuků a následně nadváhu.

Zrak jako rys!
Velmi účinné biolátky z borůvek regenerují oční barvivo a dokáží podstatně zlepšit vidění, především při špatných světelných podmínkách. Pravidelná konzumace plodů pomáhá zlepšit krátkozrakost.

Borůvky též uklidňují nervy. I lesní zvěř vyhledává borůvky při silném stresu. Například v době říje. Jsou velmi vhodným ovocem pro diabetiky, protože díky pterostilbenu mírně snižují hladinu krevního cukru. Stejně účinný je i čaj z borůvkového listí.

Zpracování
Borůvky nelze dlouho uchovávat bez zakonzervování. Po sběru je třeba je urychleně zpracovat nebo zkonzumovat. Pokud nejsou plody suché a pevné, ale naopak – vlhké a měkké, začnou rychle plesnivět. V chladničce vydrží jen několik dnů.

Zakoupené borůvky musíme přebrat a pečlivě omýt. Po oschnutí je buď sníme, nebo zpracujeme na šťávu či zavařeninu, můžeme si uvařit borůvkové knedlíky, nebo upéct koláč, lze je zavařit nebo usušit či zmrazit.

To je mňamka!
Čerstvé borůvky můžeme konzumovat „jen tak“, rozmačkané se smetanou nebo jogurtem, hodí se do ovocných koktejlů, salátů a zmrzlinových pohárů. Chutné jsou také borůvkové marmelády i džemy, koláče a tvarohové dezerty.

A přestože vám borůvky chutnají určitě nejvíc syrové, vyzkoušejte s námi chutné borůvkové recepty, které připravíte doslova za pár minut.

Receptář borůvkových nápadů

1) Žahour s tvarohovými knedlíčky

Kategorie: hlavní chod či dezert

Porce: pro 4 osoby

Doba přípravy: i s knedlíky asi 40 minut

Ingredience na knedlíčky:
8–9 lžic dětské krupice, 2 celé jemné tvarohy plnotučné, 4 lžíce hrubé mouky, 2 vejce, sůl

Příprava knedlíčků:
Suroviny utřeme v míse dohladka. Z těsta (pozor mírně se lepí) lžící vykrojme kousek a rukou z něj vytvarujme kuličku. Jednotlivé kuličky vložíme do vroucí vody, kterou jsme přivedli k varu se špetkou soli. Vaříme pod pokličkou, dokud knedlíčky nevyplavou na povrch. Hotové vyjmeme a podáváme s borůvkovou omáčkou – „žahourem“.

Ingredience na borůvkový „žahour“:
2 hrnky borůvek, 2 lžice vody, podle potřeby moučkový cukr, 1 hrnek smetany, 1 lžičky škrobu (Solamylu)

Příprava „žahouru“:
Borůvky podlijeme vodou a rozvaříme s cukrem – 2 lžícemi pro ty, co moc nesladí a 4 až 5 lžic pro středně sladkou omáčku. Po dosažení bodu varu vaříme 5 až 10 minut podle toho, zda chcete mít v omáčce kousky borůvek nebo borůvky cela rozvařené. Ve smetaně rozmícháme lžičku Solamylu, přilijeme k borůvkám. Necháme za občasného míchání probublávat asi 5 minut, dokud omáčka lehce nezhoustne.

     Dobrou borůvkovou chuť!

2) Jogurtový koláč s ovocem
(od vErusky)

Kategorie: dezert

Porce: pro 4 osoby

Doba přípravy: 20 minut + doba pečení

Ingredience:
1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku hladké mouky, 1 kelímek bílého jogurtu (150g), 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 prášku do pečiva (2 lžičky), 2 vejce, ovoce podle chuti – borůvky, meruňky, švestky, rebarbora, jahody..., máslo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy

Drobenka: 5 zarovnaných lžic hrubé mouky, 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce másla

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, připravte si je proto aspoň 30 minut předem na pracovní desku

Příprava:
Troubu předehřejte na 190 stupňů Celsia.

Vejce metličkou prošleháme s cukrem a přidáme jogurt. Promícháme. Mouky prolisujme přes síto do mísy, promícháme s práškem do pečiva a vmícháme do tekuté směsi. Těsto propracujeme a nalijte do formy (třeba dortové) vytřené máslem a vysypané hrubou moukou.

Ovoce opereme (v případě potřeby rozkrájíme) a poklademe jím povrch koláče. Rukama smísíme suroviny na žmolenku a vypracujte sypkou směs. Tou posypeme povrch koláče a dáme do trouby péct na 40 až 50 minut.

Zda je koláč hotový poznáme jednoduchou zkouškou dřevěnou špejlí. Když ji zapíchneme do koláče a vytáhneme, nesmí na ní ulpívat vlhké těsto.

     A jako bonus...

3) Borůvková zmrzlina
(od vErusky)

Kategorie: dezert, svačina

Porce: pro 4 osoby

Doba přípravy: 10 minut

Ingredience:
100 g borůvek, 250 ml smetany ke šlehání, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr

Příprava:
Žloutky ušleháme s vanilkovým cukrem do pěny. Borůvky rozmixujeme samostatně a přidáme je ke žloutkům utřeným s cukrem. Ze smetany ušleháme tuhý sníh a přimícháme ho ke směsi. Krém nalijme do plastové vaničky a necháme zmrazit v mrazničce.

Těsně před ztuhnutím můžeme ještě jednou promixovat a odstranit tak drobné vodní krystalky.

     Mňam!

   
16.07.2008 - Zdraví - autor: Marie Šrámková

Komentáře:

  1. avatar
    [7] mysak [*]

    Už jsem si letos vytahovala tři klíšťata, a to jsem kloudně nebyla v lese. Uvidíme, co si přinesu v sobotu po sezení v borůvčí.

    superkarma: 0 16.07.2008, 23:46:35
  2. avatar
    [6] gerda [*]

    Borůvky mi vždycky připomenou Ukolébavku, která začíná Až chlapečku zavřeš víčka, vyskočíš si na koníčka, jiskry prší od podkůvek, pojedeš s ním do borůvek (refrén vynechávám:)

    superkarma: 0 16.07.2008, 13:34:15
  3. avatar
    [5] ToraToraTora [*]

    Při nadpisu se mi vybavila spíš viagra

    superkarma: 0 16.07.2008, 12:52:42
  4. avatar
    [4] MEK [*]

    borůvky mám ráda,ale nerada je sbírám

    superkarma: 0 16.07.2008, 11:23:27
  5. [3] nancy0 [*]

    Já byla včera na borůvka a můžu s klidem říct, že nejlepší borůvky jsou v puse než kdekoliv jinde

    superkarma: 0 16.07.2008, 09:59:58
  6. avatar
    [2] kačenka0 [*]

    Já chci do lesa na borůvky a na houby Skvěle si u toho odpočinu a ještě je k večeři něco dobrého

    superkarma: 0 16.07.2008, 09:41:28
  7. avatar
    [1] Evikus [*]

    Včera jsem měla k večeři lívance s borůvkama

    superkarma: 0 16.07.2008, 07:15:18

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme