Pokud sportujete nebo se snažíte ve svém vyváženém jídelníčku navýšit bílkoviny, jsou ořechy ideální volbou. Ořechy perfektně sedí do dietních plánů a napomáhají správnému fungování těla. Jejich denní doporučené množství pro dospělého člověka představují jedna až dvě hrsti. Vedle schroupání celých oříšků si nyní můžete nechat inspirovat a vyzkoušet oříškové mouky.

Oříškové mouky jsou bezlepkové a díky tomu vhodné i pro celiaky. Jejich použití je snadné, takže se s nimi naučíte rychle zacházet. V receptech mohou nahradit část původní mouky nebo recept obohatit o lahodnou vůni oříšků. Nechte se inspirovat recepty níže, a pokud stále ještě nevíte, které oříšky si jako první vybrat, tady je malý tahák…

Vlašské oříšky - Pokud nemáte zrovna svůj den, a všechno vás jednoduše štve, sáhněte po vlašském oříšku. Výrazně totiž posiluje nervovou soustavu a dokáže tak zklidnit roztěkanou mysl. Jemně mletá mouka z nepražených vlašských oříšků je ideální základ raw dortíků a dezertů.

Mandle - Nejvíce vlákniny najdete právě v mandlích. Jako u ostatních platí, že nejlepší forma je ta přirozená. Pokud tedy nechcete zbytečně ztrácet účinné látky, omezte konzumaci mandlí solených, pražených nebo uzených. Zkuste raději jemně mletou mouku z nepražených bílých (blanšírovaných) mandlí. Skvěle se hodí jako základ raw dezertů.

Kešu ořechy - Velké množství zinku a hořčíku zlepšuje imunitu a paměť. Kešu jsou také snadno stravitelné. Samozřejmě zdravější je jejich nepražená a nesolená varianta. Kešuoříšková mouka se vyrábí z jemně pražených a mletých kešu oříšků a je vhodná pro pečení nebo jako základ proteinových tyčinek.

Pekanové ořechy - S pekanovými oříšky pomalu. Podporují sice funkci srdce, snižují cholesterol a obsahují tělu prospěšné látky, jsou ale velmi tučné. Pokud si tedy držíte štíhlou linii, pekanové ořechy si dopřejte jen za odměnu. Jemně mletá mouka z pražených pekanových oříšků je vhodná pro zákusky všeho druhu a ideální pro cukráře a nadšené pekaře.

Para ořechy - Obsahují velké množství selenu, který pomáhá předcházet některým onemocněním. Jsou ovšem častým alergenem a také jsou velmi kalorické a tučné, proto se doporučuje dát si jen 4 para ořechy denně. To ale vůbec ničemu nevadí. Za prvé jsou mnohem větší než všechny ostatní ořechy a za druhé tak alespoň můžete svou denní dávku ořechů nakombinovat. V záloze máte nespočet dalších oříšků, které vám určitě budou chutnat. Jemně mletá mouka z brazilských „para“ oříšků je vhodná pro cukráře i pekaře. Skvěle chutná a tvoří výborný základ do raw pokrmů.

Pistácie - Královny ořechů pro ty, kteří se snaží zhubnout. Pistácie jsou totiž čtyřikrát méně kalorické než všechny ostatní ořechy. Prospívají imunitě, svalům a dokonce i dobré náladě. Klidně i večer si jich můžete pár bez výčitek dopřát. Navíc při jejich loupání možná spálíte nějakou tu kalorii. Luxusní pistáciová mouka je jemně namleta z přírodních pistácií a je ideální základ raw dortíků či dezertů. Vhodná pro bezlepkovou dietu.

Arašídy - Podpora krvetvorby, prevence vzniku zubního kazu a vysoký obsah pozitivních látek pro naše tělo, tak to jsou arašídy. Oblíbené a dostupné oříšky perfektní k večernímu filmu nebo při posezení s přáteli. Jemně mletá mouka z pražených arašídových oříšků je vhodná do korpusů a je skvělá pro bezlepkovou dietu.

Lískové oříšky - Pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi. Na ten však také platí sport. Běžte si zaběhat a za odměnu si pak dejte hrst lískových oříšků. Cholesterol vás pak už nepřekvapí. Jemně mletá mouka z pražených lískových oříšků získává pražením suchým vzduchem výraznou chuť a je ideální se spojením s čokoládou.

RECEPTY PRO INSPIRACI:

Limetkový koláč s ovocem

suroviny:
50 g lískoořechové mouky ALIKA
2 ks limetky
3 ks vajec
1 ks vanilkového lusku
limetková kůra na ozdobu
90 g cukru krupice
50 g rýžové mouky
200 g malin nebo jiného ovoce
1 lžička prášku do pečiva

Šťávu ze 2 limetek zahřívejte se 40 g cukru, dokud se nerozpustí. Nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C, formu vyložte pečícím papírem. Žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do vysoké světlé pěny. Zašlehejte 3 lžíce vroucí vody. Z bílků a světlé pěny vyšlehejte tuhý sníh. Lískoořechovou a rýžovou mouku prosejte s práškem do pečiva. Hmotu smíchejte s limetkovou kůrou a semínky vyškrábnutými z vanilkového lusku. Nakonec zlehka promíchejte se sněhem. Pečte asi 40 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Pocákejte limetkovým cukrem, ozdobte malinami a trochou limetkové kůry.

Skořicové muffiny

suroviny:
3 lžíce kokosové mouky ALIKA
1 a půl hrnku mandlové mouky
3/4 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
1/3 hrnku rozpuštěného kokosového oleje/ghee
1/3 hrnku medu
4 střední vejce
trocha vanilky a skořice
rozinky (nemusí být, ale se skořicí se báječně doplňují)
 
na polevu:
3 lžíce medu
1 a půl lžíce rozpuštěného kokosového oleje
1 a půl lžíce skořice

Suroviny na polevu smícháme v malé misce a odložíme stranou. V jedné míse smícháme suché suroviny, ve druhé opatrně smícháme vejce, med a rozpuštěný olej (přiléváme postupně). Tekutinu vlijeme do mísy s moukami a pořádně promícháme. Přidáme rozinky. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a lžící plníme hmotou cca do 1/2 až 2/3. Povrch urovnáme a pokryjeme polevou. Pečeme na 180 °C cca 10–15 minut (otestovat špejlí, jestli jsou uvnitř propečené). Po vytažení z trouby muffiny vyjmeme z formy a necháme chladnout na mřížce nebo ubrousku (na dně formy se totiž usadí olej z polevy, který se nevsákl).

Arašídový cheesecake
 
Suroviny:
Na korpus:
60 g arašídové mouky ALIKA
260 g špaldové hladké mouky
140 g másla
1 ks vejce
60 g třtinového cukru
 
Na náplň:
750 g ricotty
220 g arašídového másla
1 ks vejce
60 g třtinového cukru
200 ml smetany
1 menší lžička skořice

Na dozdobení: arašídy dle chuti
 
Arašídovou mouku, špaldovou mouku, vejce, cukr a máslo smícháme a vypracujeme těsto, které necháme asi 30 minut odpočívat. Smícháme ricottu, smetanu, cukr, vejce, arašídové máslo a skořici, směs musí být jen mírně tekutá – hustotu ředíme smetanou nebo arašídovým máslem. Připravené těsto na korpus vyválíme na pečícím papíru a překlopíme jej do dortové formy, nebo jej natlačíme rovnou do formy. Můžete těsto natlačit i do okrajů. Směs na náplň nalejeme na korpus. Pečeme v troubě přibližně 60 minut do ztmavnutí korpusu a ztuhnutí náplně při 170 °C. Po vytažení můžeme dozdobit arašídy a necháme vychladnout nejméně 2 hodiny.

Reklama