Víte, že i mlsat se dá zdravě? Je to tak. Stačí jen použít ty správné suroviny a zpracovat je do chutného a zdravého pokrmu. Takový je i dnešní recept na netradiční dezert. Najdete v něm samé dobré suroviny. Základem jsou, jak už název napovídá, jablka a ovesné vločky.
Oblíbila jsem si jednu facebookovou skupinu, kde jsou úžasné ženské, které se navzájem podporují v hubnutí, zdravém stravování a sdílí si spoustu dobrých receptů. Jedna z nich, Veronika, mě zaujala úžasně vypadajícím dezertem. Už když jsem ho viděla, tak jsem byla nadšená a rozhodnutá ho vyzkoušet.
Suroviny
- 250 g ovesných vloček
- 300 ml mléka
- 2 špetky soli
- 2 vejce
- 50 g třtinového cukru
- trochu citronové kůry
- 250 g nastrouhaných jablek
- 20 g rozinek
- špetka mleté skořice
- 30 g kokosového tuku
Postup
Do mléka dejte špetku soli, lehce ohřejte a nasypejte ovesné vločky. Ty nasáknou a změknou. Nechejte bokem až do vychladnutí.
Žloutky ušlehejte s vanilkovým cukrem a kůrou. Přidejte vločky. Ušlehejte pevný sníh z bílků, který opatrně přimíchejte do žloutkové směsi s vločkami.
Zapékací formu vymažte kokosovým tukem a rozprostřete do ní polovinu vločkového těsta. Na tu dejte nahrubo posekaná jablka, ochuťte skořicí a posypejte hrozinkami. Přikryjte druhou polovinou těsta.
Nahoru dejte kousky kokosového tuku (nebo másla) a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, půl hodiny.
Podávejte jako kousek dortu, s trochou jogurtu a medu nebo javorového sirupu.
Máte své oblíbené zdravé dezerty?
Nový komentář
Komentáře
elly — #19bacha na vločky, s těma se nehubne, obsahují tuk. Proto se taky nedají dlouho skladovat. Ale vloček bych se nevzdala kvůli tomu dobrému, co obsahují.
Obsah živin
Mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, slizových látek, vitamínů B1, B6 a E, železa a vápníku. Obsahují též fosfor a lecitin. Obsahují průměrně 66,5% sacharidů, 14,4% bílkovin a 6,8% tuku. Právě kvůli vysokému obsahu tuku se nedají dlouho skladovati, aby nežlukly.
elly — #19 V téhle úpravě určitě ne. Vločky, cukr, tuk, i jablka jsou sladká, rozinky....... Dobré to bude, zdravé taky, ale o hubnutí se mluvit nedá.
elly — #18děkuji ti
paníliška — #14vločky jsou při hubnutí v pořádku.
vopis — #13 alenabl — #15 Je to skupina na fb. https://www.facebook.com/groups/1437855309805882/?fref=ts
Vyzkouším, jen asi vymazu formu herou a vysypu ji nastrouhaným kokosem. Kokosový tuk nemám. Tak snad to bude také dobré. :)
Vypadá moc lákavě, určitě vyzkouším
taky by mně ty stránky zajímaly - díky
Určitě to bude moc dobré, vločky jsou skvělá věc. Ale zrovna na hubnutí bych to nedoporučovala. :)
elly — #5Elly, mohla bys mi prosím dát na ty stránky odkaz?
Poprosila bych do soukromky, pokud to nepůjde veřejně, ale myslím, že by to možná zajímalo více žen.
Děkuji za odkaz i za recept
přemýšlím nahradit cukr, který nemohu datlemi , jak by to drželo, protože se mi na to sbíhají sliny
gerda — #8a přesně o tom jsou i nápady v téhle skupince. Inspirace na pestrá a zdravá jídla...žádné šílení a žádná sekta :-)
Vločky mám ráda a tohle je rychlé, levné a jednoduché, supr, jdu do toho, dík
denkas — #1 Ani mě ne.
elly — #5Hele, ale upřímně...člověk má jíst všecko, pestře. Nejvíc se mi osvědčil menší talíř a menší porce, to není takové omezení.
elly — #5No, to doufám!
Člověka to kolikrát vtáhne, ani neví jak...
mě to tak zaujalo , že to jdu hned dělat !
gerda — #3nene. Tohle ji jiné a moc fajn. Spousta inspirace na recepty, cvičení. Člověk má tak nějak pocit, že v tom není sám
vladka321 — #2také mě recept zaujal. I já dělám domácí musli pro celou rodinu a tohle určitě vyzkouším.
Vločky máme denně, k snídani s jogurtem a ovocem, takže můžu jenom doporučit. Je to dobré. Lívance s vločkami a strouhanými jablky, zadělané bílým jogurtem, jsou dokonce velká pochoutka. ..... trošku mě vyděsila formulace o ženách, které se "navzájem podporují v hubnutí" - to mi zní jako nějaká sekta
Navzájem se podporují taky anorektičky, na svých stránkách