Vaření

Zdobíme perníčky

Máte po našem minulém článku už upečené perníčky? Tak teď vás čeká to nejdůležitější, a to zdobení...

Perníčky zdobíme nejčastěji čistě bílou polevou, připravenou z vaječných bílků a cukru. Do této polevy můžeme přidat i potravinářské barvivo a perníčky zdobit barevně. Barevné variace uvítají především děti, které můžete ke zdobení bez obav přibrat. Určitě je to bude moc bavit a budou mít radost, až jejich perníčky třeba pověsíte na vánoční stromeček. 

V některých rodinách se perníčky před zdobením bílkovou polevou ještě potírají rozpuštěnou čokoládou. Nejen že jsou chutnější, ale bílá poleva na tmavém podkladu také lépe vynikne.

Podle některých perníkářek je příprava bílkové polevy tím nejdůležitějším krokem při zdobení perníků. Na kvalitně připravené polevě prý stojí a padá celý výsledek. Dobře připravená poleva rychle tuhne, neroztéká se a nejsou v ní hrudky.

"Sníh z bílků na zdobení perníčků šlehám zásadně ručně, metličkou a nad parou. Takto připravený sníh je lesklejší a také vydrží déle tuhý. Trvá to sice skoro půl hodiny, ale tahle příprava stojí za to," tvrdí perníkářka Ivana, která má každoročně spoustu objednávek na překrásně zdobené perníčky.

Co dalšího nám o přípravě sněhu Ivana pověděla?
Moučkový cukr na polevu prosévám dvakrát až třikrát. Dokonce mám své oblíbené značky cukru, o kterých vím, že se tolik nehrudkují a jsou mnohem jemnější než jiné.
Na jeden bílek přidávám 1 lžičku Solamylu, trochu citronové šťávy a asi 150-200 g cukru. Množství závisí na velikosti vejce.
Zdobím jedině mikrotenovým sáčkem, do kterého prostřihnu miniaturní dírku v rožku. Najednou do něj dávám jen trochu polevy, protože se brzy začne roztápět v ruce. Z tohoto důvodu mám nachystané vždy alespoň tři sáčky s bílou polevou (a další s barevnou), které střídám a nechávám průběžně znova ztuhnout v lednici.

V časopise Včelařství byl u receptu na perníčky také návod na zajímavé zdobení pomocí kornoutku z pergamenového papíru.

Výroba papírového kornoutku na zdobení
Nejprve si vyrobíme kornoutky z pergamenového papíru. Základ kornoutku tvoří pravoúhlý trojúhelník. Špička kornoutku bude uprostřed delší strany trojúhelníku. Roh s pravým úhlem částečně přehneme a oba další rohy stočíme směrem ke středu přeloženého rohu. Přečnívající konce přehneme, jeden dovnitř a druhý vně kornoutku, tím zajistíme to, že kornoutek drží stočený a  je připravený k naplnění.
Příprava polevy
Na polevu  potřebujeme čerstvý bílek a moučkový cukr, prosetý přes velmi jemné síto. Cukr postupně přidáváme k bílku, mícháme, až je poleva hustá a téměř nestéká. Můžeme také přidat citronovou šťávu, pokud je poleva příliš hustá. Aby nám poleva  během zdobení neosychala, přikryjeme misku vlhkou utěrkou.
Zdobení kornoutkovou technikou
Kornoutek naplníme polevou asi do jedné třetiny, abychom jej mohli nahoře dobře uzavřít a měli tak při práci stále čisté ruce. Nyní odstřihneme špičku naplněného kornoutku a můžeme začít zdobit. Kornoutek je vlastně pouze na jedno použití. Po “vypsání“ polevy si naplníme kornoutek nový. Ozdobené perníčky necháme dobře zaschnout a uložíme je do vhodné nádoby nebo krabice. Vánoční perníčky  pečeme s určitým předstihem, a pokud chceme, aby byly vláčné a poleva nám neopadávala, skladujeme je na chladném místě.
Zdroj: Marie Texlová - časopis Včelařství

Nejen "obyčejné" tvary
Z perníkového těsta nemusíte připravovat jen "obyčejné" zvířátka, srdíčka, hvězdičky nebo jiné tvary. Dá se z něj vykouzlit spousta krásných, nejen vánočních dekorací.

Třeba taková perníková chaloupka. Tvary na ni si musíte vykrájet podle papírové šablony, za pomoci nože. Upečete a slepujete hustým sněhem (můžete si pomoci párátky). Zdobení je potom jen na vás. Nezapomeňte vyzdobit i okolí chaloupky, postavit okolo plot, stromečky, lidi. Inspiraci najdete tady nebo tady.
Perníkový betlém vytvoříte podobným způsobem. Vypadat může třeba jako ten na fotce tady.

Dětem uděláte radost adventním kalendářem. Jedna z možností je vykrojit jeden velký tvar z perníku (stromeček, zvoneček, hvězdičku) a na něj sněhem nalepovat maličké nazdobené perníčky s čísly. Děti si každý den jeden perníček sloupnou. Podobně můžete na různé větší tvary s dírkou napsat číslice a vyzdobit je a pověsit na připravenou tabuli třeba z polystyrenu obaleného látkou.

Z perníkových tvarů jdou vytvářet moc hezké závěsy. Ty můžou viset jak v prostoru, tak na stěně. Jeden z nich si můžete prohlédnout TADY.

Dekorativně působí také svícny z hvězdiček. Jsou snadné na výrobu, stačí vykrojit více velikostí hvězdiček, s dírou uprostřed. Ty pak ozdobíme a slepíme sněhem. Dovnitř dáme svíčku a máme hotovo. Prohlédněte si je tady, tady a tady.

Inspirujte se v našem voňavém perníčkovém fotoalbu, které najdete TADY.

   
24.11.2005 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [11] jithule [*]

    dobrá rada

    superkarma: 0 24.12.2012, 23:34:20
  2. avatar
    [10] ivory [*]

    erKa — #5 po vánocích kolikrát ani nejde rozlepit jak drží...skoro s ním praštit o stůl Sml30

    superkarma: 0 14.11.2012, 13:55:13
  3. avatar
    [9] hubajda [*]

    erKa — #5 to fakt drzi on ten snih zatvrdne

    superkarma: 0 08.11.2012, 00:38:29
  4. avatar
    [7] koza roza [*]

    pomóóc...nejde mi zdobení...jak nejlépe na to...

    superkarma: 0 12.12.2005, 13:38:46
  5. avatar
    [6] závislá na čokoládě [*]

    já mám vyzkoušeno přidat ještě trošku octu do polevy, vůbec to není cítit a dělá se s tím lépe než jen citon,bílek a 3x přesít cukr!!!-to je móóóóc důležité.

    superkarma: 0 28.11.2005, 11:08:04
  6. avatar
    [5] erKa [*]

    Tak jsem riskla poprvý domeček,čím to holky prosím lepíte k sobě?Někdo říkal že sněhem...to fakt drží?

    1. na komentář reaguje hubajda — #9
    2. na komentář reaguje ivory — #10
    superkarma: 0 26.11.2005, 17:49:44
  7. avatar
    [4] Cher [*]

    navia: asi jako ve vodní lázni. Jen nemáš ten druhý hrnec v horké vodě, ale o trochu výše.

    superkarma: 0 24.11.2005, 20:48:39
  8. avatar
    [3] kačinka [*]

    Dělám polevu bez bílku, jen citronovou šťávu a cukr. Taky dobře drží a taky se bojím salmonely.

    superkarma: 0 24.11.2005, 14:12:56
  9. avatar
    [2] navia [*]

    Nerozumím tomu, jak šlehá sníh metličkou nad parou? Myslela jsem, že se prostě smíchá bílek s cukrem a kapkou citronové šťávy.

    superkarma: 0 24.11.2005, 12:31:12

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme