Reklama


Úkol pro druhý díl seriálu Zbavte se 12 kil je jasný: uvědomte si rizika, která vám přináší nadváha, nebo dokonce obezita. Snad jen poznámka na okraj, týkající se konkrétně nadváhy - tady to totiž bývá hodně individuální. Někdy může být i člověk s mírnou nadváhou zcela zdravý a rizika mu nehrozí, protože žije zdravě a jeho tělo je samý sval. Naopak, jiný člověk se stejnou váhou nebo stejným BMI na tom může být podstatně hůře, třeba protože na jeho těle aby svaly pohledal. První díl seriálu Zbavte se 12 kil najdete ZDE.

"Dlouho se mi nedařilo přijít do jiného stavu a lékaři pořád nemohli přijít na to, v čem je problém. Měla jsem v té době snad pětadvacet třicet kilo nad svou optimální hmotnost, ale přiznávám, moc jsem to neřešila. Můj muž mě poznal právě takovou, a ostatně sám na tom nebyl lépe - poznali jsme se totiž na jednom setkání lidí majících problém s obezitou," vypráví osmatřicetiletá Kamila. Tohle všechno se začalo odehrávat před deseti lety. Po dvou letech marných pokusů, kdy lékaři vyloučili mimo jiné problémy se spermatem u partnera i problémy s reprodukčními orgány Kamily, jeden vyslovil myšlenku, že za vše mohou kila navíc, a doporučil Kamile, aby výrazně zhubla. "Dítě jsem moc chtěla, a proto jsem se rozhodla, že do toho půjdu. Když jsem měla dole necelých dvacet kilo - to bylo asi po roce - otěhotněla jsem a posléze se nám narodil syn," líčí. Sama přiznává, že neví, nakolik k početí přispělo to, že zhubla, a nakolik šlo o shodu náhod. Každopádně, obezita s sebou nese riziko neplodnosti.

Bohužel pro Kamilu, které jedné dítě stačí, neexistovala žádná další motivaci a dneska už váží možná více než kdysi. A přiznává, že obezita už jí začíná způsobovat zdravotní problémy - lékaři jí zatím zjistili vysoký krevní tlak, zvýšené riziko cukrovky a ozývat se začínají i klouby...

Kamila je svými zdravotními problémy trochu zaskočená, ale její ošetřující lékaři nikoli. Obezita totiž zvyšuje riziko vzniku řady mimořádně závažných onemocnění, především cukrovky neboli diabetu, nemocí srdce a cév, souhrnně nazývané ischemickou chorobou srdeční, a samozřejmě  infarktu, vysokého krevního tlaku neboli hypertenze, ale i postižení kloubů a páteře - artrózu.

Myslíte si, že třeba obávána rakovina s obezitou nesouvisí? Veliký omyl! "U obézních lidí se některé typy zhoubných nádorů vyskytují častěji než jindy," potvrdil onkolog Luboš Petruželka. Řeč je zejména o karcinomu dělohy, vaječníku, prsu, tlustého střeva, slinivky břišní, jater, prostaty a ledvin. Obézní lidé navíc častějí trpí kožními a hormonálními potížemi.

Lékaři se přitom obávají, že tyto problémy se v souvislosti s obezitou budou týkat stále většího množství lidí ve vyspělých zemích, včetně České republiky, kde s nadváhou nebo obezitou bojuje třetina žen a polovina mužů. Důvod je prostý, lidé se obecně stále méně hýbou, avšak jejich příjem energie z potravy neklesá, nebo se dokonce zvyšuje. Příkladem je potvrzení přímé souvislosti mezi výskytem obezity a časem stráveným u televize nebo vzestupem počtu osobních aut.

Určitě platí, že rozvoj obezity významně ovlivňuje etnický charakter populace a životní styl daný jídelními zvyklostmi a pohybovou aktivitou. Zřejmě nejzávažnější zdravotní komplikací nadváhy je riziko vzniku cukrovky. Podle velkých amerických studií z poloviny 90. let zvyšuje obezita riziko výskytu diabetu více než desetkrát u žen a asi pětkrát u mužů. Dalo by se předpokládat, že s hypotetickým vymýcením obezity by se snížil výskyt cukrovky u žen o 77 procent a u mužů o 64 procent. Cukrovce se budeme v nejbližší době věnovat v samostatném článku.

Nadváha či obezita jsou jedním z mnoha rizikových faktorů, které se společně podílejí na rozvoji zdravotních komplikací. Například výskyt ischemické choroby srdeční vedle obezity významně ovlivňují kouření a složení stravy. Existuje úzká souvislost mezi charakterem jídelního chování a výskytem nemocí souvisejících s obezitou. Zvýšené omezování příjmu potravy může odrážet změnu jídelního chování jako odpovědi na určitou chorobu a naopak – určitá choroba může být důsledkem charakteru jídelního chování. Bylo zjištěno, že jídelní chování vedoucí ke kolísání hmotnosti je spojeno s vyšším výskytem vysokého krevního tlaku a jiných srdečně-cévních onemocnění. Ve věku 30–44 let zvyšuje tento typ chování riziko vzniku hypertenze téměř čtyřikrát. Jde třeba o střídání krátkodobě úspěšných diet s obdobími nestřídmosti.

Prosté snížení hmotnosti dosažené omezováním příjmu potravy obvykle nevede k trvalému poklesu rizika vzniku závažných onemocnění. Pro naše zdraví je neméně důležitý dostatek pohybu, dbát na to, co jíme, zda nekouříme a zda naše váha nepodléhá výrazným výkyvům.

Zdroj: Hainer a kol.: Základy klinické obezitologie, Grada 2004

Co váš čeká v dalším díle seriálu? Návštěva u odborníka!