Vaření

Zázvorový sirup a kandovaný zázvor: dobroty, které zahřejí

„Je vážně skvělý. Zahřeje a navíc přináší úlevu při nachlazení. Zázvorový sirup je zimní klasika a jeho výrobu zvládne opravdu každý. Během pár minut a z několika málo surovin vyrobíte lahodný nápoj. Zázvor navíc můžete využít hned dvakrát a připravit si kromě sirupu ještě skvělou kandovanou pochoutku,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

sirup

Potřebujeme:

  • 0,75 kg zázvoru
  • cca l,5 l vody
  • 2 větší citróny
  • 2 kg cukru

Postup: Zázvor oloupeme (můžete slupku také oškrábat lžičkou) a nakrájíme na tenké plátky do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byl zázvor ponořený, přidáme na tenko nakrájený citrón a dáme vařit cca 20 minut. Přidáme cca 750 g cukru, necháme rozpustit a povaříme dalších 20 minut. Pokud chceme vyrábět zároveň sirup, po uvaření můžeme (ale nemusíme) odstavit a nechat 24 hodin louhovat. Druhý den směs opět 20 minut povaříme. Do směsi vymačkáme šťávu z 1 citrónu, zamícháme a přecedíme přes plátýnko do jiného hrnce.

Zázvorový sirup: Přidáme 1 kg cukru (uvedené množství je přibližné) a dáme znovu vařit (raději mírně), dokud se část vody neodpaří a směs začne získávat konzistenci sirupu. Ještě horké plníme do skleněných lahví, uzavřeme a uchováme na chladnějším místě.

sirup

Kandovaný zázvor: Z přecezeného zázvoru vybereme kousky citronu a necháme chvíli okapat (například v sítku). Na plech připravíme pečící papír, rozložíme zázvor, zasypeme cca 200 g cukru, pečlivě promícháme a dáme péct do trouby na teplotu 160 stupňů po dobu cca 30 minut. Pravidelně po 10 minutách promícháváme (cukr se rozpustí) a kontrolujeme, zázvor by neměl začít hnědnout a měl by zůstat měkký. Jakmile se vzniklá tekutina začne odpařovat, vyndáme a necháme zcela vychladnout. Vychladlý zázvor můžeme ještě obalit v krupicovém cukru, aby se nelepil. Uchováváme nejlépe ve skleněné dóze s víčkem.   

Tajný tip: Ze sirupu si můžete kdykoliv vyrobit výborný horký nápoj. Do většího hrnku nebo sklenice dáme cca 0,4 dcl sirupu (podle sladkosti), přidáme pár koleček čerstvého zázvoru, plátek citrónu a zalijeme horkou vodou. „Experimentujte! Do hrnku před zalitím přidejte plátek pomeranče, nakrájený ananas nebo koření jako například celá skořice, hřebíček nebo i badyán,“ doporučuje Sabina Kmecová.

ganache

Mohlo by vás zajímat…

Gurmánská kavárna: Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, to je kavárna s francouzským šmrncem, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Hned naproti je skvěle vybavená herna, v tělocvičně probíhají kurzy terapie tancem, pilates i jógy a všem je k dispozici zahrada s atrakcemi pro děti a lehátky pro odpočinek. Můžete se zde i ubytovat v levnějších útulných bed and breakfast pokojích v podkroví nebo v komfortních apartmánech. Po celý rok tady navíc pořádají zajímavé gurmánské i kulturní akce a myslí i na rodiny s dětmi.

Více informací na www.nebespan.cz.

Čtěte také:

   
14.01.2016 - Mlsání - autor: Vendula Kubalíková

Komentáře:

  1. [18] 1anicka [*]

    nesnáším zázvor

    všude jenom zázvor,zázvor brrrrr

    superkarma: 0 15.01.2016, 19:50:31
  2. avatar
    [17] medulka [*]

    kandovaný zázvor- jeden z největších hnusů, které jsem kdy jedla Sml43

    superkarma: 0 15.01.2016, 12:28:53
  3. avatar
    [16] kobližka [*]

    Babca.p — #15 Ani já ne,je strašně štiplavý,pálí mě na jazyku,ne,ne Sml23 nic pro mě.

    superkarma: 0 14.01.2016, 22:38:47
  4. avatar
    [15] Babca.p [*]

    tak ač vím a i mám vyzkoušeno, že zázvor je lék tak bohužel jsem mu na chuť nikdy nepřišla :-(

    1. na komentář reaguje kobližka — #16
    superkarma: 0 14.01.2016, 21:15:39
  5. [14] bábovka [*]

    Sml67

    superkarma: 0 14.01.2016, 18:23:44
  6. [13] Ferdicek [*]

    Sml59

    superkarma: 0 14.01.2016, 14:11:50
  7. [12] slávenka [*]

    Kandovaný zázvor a sirup si vyrobím, díky za recepty.Sml16

    superkarma: 0 14.01.2016, 12:02:18
  8. avatar
    [11] vladka321 [*]

    Kandovaný zázvor mám v autě i v práci. Perfektně probereSml67

    superkarma: 0 14.01.2016, 11:51:39
  9. [10] mamkaJa [*]

    kandovaný neznám. musím se po něm poohlídnout

    superkarma: 0 14.01.2016, 11:17:33
  10. [9] bobani [*]

    kandovaný zázvor kupuji - nesířený

    superkarma: 0 14.01.2016, 11:05:16
  11. avatar
    [8] piškotek [*]

    výborný tip, dlouho jsem kandovaný zázvor nedělala.

    superkarma: 0 14.01.2016, 09:45:22
  12. [7] kozeluhova [*]

    Miluji kandovaný zázvor

    superkarma: 0 14.01.2016, 09:32:28
  13. [6] magic11 [*]

    navíc na bolení v krku stačí ukrojit kousek zázvoru a cucat ho v puse (y)

    superkarma: 0 14.01.2016, 09:23:42
  14. [5] magic11 [*]

    nejrychlejší a nezdravější je čaj z čerstvého zázvoru, bez nutosti navalit do něj "tunu" cukru

    superkarma: 0 14.01.2016, 09:23:07
  15. [4] orsulikova [*]

    Varem se zničí všechen vitamin C ze zázvoru i z citrónu.

    superkarma: 0 14.01.2016, 07:50:19
  16. [3] anina4 [*]

    zatím vařím jen čaj, kandovaný jsem ještě nekoupila,nevím zda zkusím si udělat sama

    superkarma: 0 14.01.2016, 07:10:02
  17. avatar
    [2] gerda [*]

    Kandovaný jsem koupila při nachlazení, je příjemně štiplavý. Jinak vařím čaj, z oloupaného pokrájeného.

    superkarma: 0 14.01.2016, 05:33:22
  18. [1] manislava [*]

    Obojí můžu Sml67

    superkarma: 0 14.01.2016, 05:14:19

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme