Zázvorový likér, který jsme ochutnali na horách od jedné z účastnic horského víkendu, všem moc chutnal. Vyhrál dokonce minisoutěž o nejchutnější domácí likér.

zázvorový likér

Poprosila jsem ji proto o recept, abych si mohla likér připravit doma. Zjistila jsem, že podobný dělá i kamarádka Lucka a mnoho dalších lidí. Jenže já jsem si ho chtěla udělat po svém, trochu více sváteční, aby voněl vánočním cukrovím.

A tak jsem použila koření, které mi zbylo z karamelového kořeněného sirupu do svařeného vína a jako základ jsem připravila karamel. Pomeranče a citrony jsou další léčivá bomba, ještě k zázvoru a oblíbenému moravskému všeléku – slivovici.

zázvorový likér

Suroviny

  • 1 l slivovice
  • 300 g čerstvého zázvoru
  • 300 g cukru krupice
  • 300 ml vody
  • 2 pomeranče
  • 2 citrony
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 3 kousky skořice
  • 1 lžíce celého hřebíčku

Postup

Do hrnce nasypeme cukr. Zapneme plotnu a zahříváme, až začne karamelizovat. Pěkně dozlatova, hlídáme, aby se nepřipálil, mícháme. Teplotu nedáme úplně naplno, aby se cukr nepřepálil a nezhořknul. Když je krásně zlatavý, opatrně na něj vlijeme vodu. Dávejte pozor, abyste se nepopálili, cukr je opravdu velice, velice horký.

zázvorový likér

A teď se nelekněte. Ochlazením studenou vodou karamel ztuhne. My se ale nebojíme a na střední teplotu zahříváme a postupně karamel rozbíjíme. Kousky karamelu se postupně rozpouští ve vodě a vzniká krásný a voňavý sirup.

Až je všechen karamel rozpuštěný, přidáme do sirupu koření. Ještě chvíli, asi deset minut, povaříme, až se krásně rozvoní a zajistí vánoční vůni zázvorového likéru. Vypneme plotnu a do hrnce přidáme pomeranče a citrony důkladně omyté a nakrájené na plátky.

Zázvor oloupeme a nastrouháme. Přidáme do hrnce a nakonec zalijeme slivovicí. Pořádně promícháme.

Voňavou směs dáme do chladna, do lednice nebo do spíže. Likér bude hotový za týden, ale 14 dní mu vůbec neuškodí. Bude ještě lepší. Po této době obsah hrnce scedíme a přelijeme do lahví. Vybírejte krásné lahve, ve kterých bude likér dobře vypadat.

Reklama