Vaření

Zázvorky

zázvorky

Můj první pokus o zázvorky byl před několika lety a dopadl neslavně. Zkoušela jsem asi špatný recept nebo jsem něco udělala špatně já. To už se asi nedozvím. Cukroví bylo jako kámen, nedalo se ukousnout. Letos jsem na ně dostala chuť znova a pátrala po dalším receptu.

V zahraničí zázvorky frčí. Našla jsem spoustu receptů a nakonec vyzkoušela jeden, který jsem si lehce upravila. Recept v originále byl na „hrníčky“. Mám moc ráda tohle odměřování, protože jsem si kdysi dávnou koupila odměrku, která má vyznačené právě „cups“ - hrnky. Takže to s ní jde skvěle. Počítejte vždycky, že jeden hrnek má 250 ml.

Suroviny

1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
2 lžičky sušeného zázvoru
1 lžička sody
asi půl lžičky mleté skořice
asi půl lžičky mletého hřebíčku
asi čtvrt lžičky soli
3/4 hrnku změklého másla
1 hrnek cukru krupice
1 vejce
1 lžíce vody
1/2 hrnku rozpuštěného medu
cukr na posypání

Postup

Předehřejeme si troubu na 180 °C.

Nejprve smícháme obě mouky, koření, sodu a špetku soli. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a vejcem, do hladké, nadýchané pěny. Přidáme také rozpuštěný med a v případě potřeby i lžičku vody a důkladně promícháme. Poté smícháme sypkou a krémovou část receptu dohromady.

Z voňavého těsta tvoříme kuličky velikosti většího vlašského ořechu, na plechu vyloženém pečícím papírem je rozmáčkneme (dělala jsem to polévkovou lžící) a posypeme hrubým cukrem. Může být bílý nebo třtinový, případně kombinace obou.

Pečeme 8 až 10 minut, na plechu necháme asi pět minut vychladnout a až poté je sundáváme dolů.

Po dokonalém vychladnutí skladujeme v plechové dóze.

Krásné vánoční přípravy přeje elly - Bohyně kuchyně.

   
28.11.2012 - Mlsání - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [78] kubabi [*]

    Zázvor mám ráda, alecukroví z něj mě nikdy neokouzlilo.

    superkarma: 0 20.03.2013, 20:11:54
  2. [77] marienka-m1 [*]

    jithule — #75 také si vždy říkám, že je musím vyzkoušet a nikdy k tomu nevyzbyde čas...

    superkarma: 0 19.02.2013, 13:22:56
  3. [76] jithule [*]

    ypadají dobře

    superkarma: 0 21.12.2012, 22:09:40
  4. [75] jithule [*]

    zase jsem je neupekla. Tak až příště

    1. na komentář reaguje marienka-m1 — #77
    superkarma: 0 16.12.2012, 14:33:10
  5. avatar
    [74] arminka [*]

    kapkamore — #71 tak já je budu musit zkusit, když říkáš, že jsou dobré Sml30

    superkarma: 0 11.12.2012, 00:31:30
  6. avatar
    [73] ekleinovka [*]

    Zázvor nemusím, peču něco jiného....

    superkarma: 0 10.12.2012, 22:04:40
  7. [72] Trefa [*]

    Trefa:zazvorky,nepecu nemam tolik medu.ten si nechavam do caje.

    superkarma: 0 29.11.2012, 17:19:45
  8. avatar
    [71] kapkamore [*]

    jsou moc dobré

    1. na komentář reaguje arminka — #74
    superkarma: 0 29.11.2012, 17:03:53
  9. [70] MaVy [*]

    my zázvorky rádi,dobrý recept mám,ale letos zkusím tento,uvidíme děkuji

    superkarma: 0 29.11.2012, 15:01:48
  10. avatar
    [69] nelysek [*]

    Zázvorky neznám, vypadají pěkně a chutně... díky za recept, vyzkouším je.

    superkarma: 0 28.11.2012, 23:20:23
  11. [68] Evuš [*]

    Zázvorky pekla babička, před mnoha lety jsem je taky dělávala.

    superkarma: 0 28.11.2012, 22:08:40
  12. avatar
    [67] hubajda [*]

    gerda — #36 normalne v drogerii ja ho tam kupovala loni na orechove rohlicky

    superkarma: 0 28.11.2012, 22:02:02
  13. avatar
    [66] kqkkatka [*]

    vidí sa mi trosku vela medu ale asi to stojí za to

    superkarma: 0 28.11.2012, 21:56:18
  14. [65] rendac [*]

    zázvorky jsem ještě nikdy nepekla

    superkarma: 0 28.11.2012, 21:41:50
  15. [64] step1 [*]

    denkas — #52 Taky nám tlapky zůstávaly. Tak už je nepeču.

    superkarma: 0 28.11.2012, 21:15:42
  16. avatar
    [63] arminka [*]

    ještě jsem nedělalaSml16

    superkarma: 0 28.11.2012, 21:12:17
  17. [62] jukl [*]

    zázvorky peču, ale nejsou moc oblíbené

    superkarma: 0 28.11.2012, 21:08:44
  18. [61] V19 [*]

    zázvorky som nepiekla, ale tieto vyzerajú báječneSml22

    superkarma: 0 28.11.2012, 20:25:29

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [60] Deta [*]

    Zázvorky peču, ale vykrajované, možná vyzkouším tyhle Sml67

    superkarma: 0 28.11.2012, 19:59:08
  2. [59] Saritka [*]

    Nikdy jsem je nepekla.Sml23

    superkarma: 0 28.11.2012, 18:28:39
  3. avatar
    [58] reditelka [*]

    Děláme je taky.

    superkarma: 0 28.11.2012, 17:36:32
  4. avatar
    [57] daska59 [*]

    Mám je letos v plánu Sml67

    superkarma: 0 28.11.2012, 17:31:54
  5. avatar
    [56] Jitullinka [*]

    Zázvorky jsem ještě nikdy nepekla ani neochutnala, tak zatím nemohu soudit.

    superkarma: 0 28.11.2012, 16:23:35
  6. avatar
    [55] margot [*]

    teda, docela mě to láká, ale nevím, jak budu letos vůbec stíhat...

    ráda bych upekla takové ty sušenky ke kávě, co se dávaj v restauraci.. tuším jsme to domů koupili někde v Ikee ve vánoční dóze kdysi... a dnes jsem viděla v Tchibu krásné silikonové formičky - no asi půjdu pohledat recept. ale kdybyste ho některá měla, nezlobila bych seSml16

    superkarma: 0 28.11.2012, 16:07:18
  7. avatar
    [54] gerda [*]

    monkee — #49 tak tak.

    superkarma: 0 28.11.2012, 15:38:14
  8. avatar
    [53] JITA72 [*]

    nikdy jsem je nejedla,ale slyšela jsem o nich asi budou výborné

    superkarma: 0 28.11.2012, 15:17:08
  9. avatar
    [52] denkas [*]

    Voňavý koření nepoužívám,nedělá mě dobřeSml80. Zázvorky sem nikdy nejedla.jen medvědí tlapky-a ty mě nechutnaliSml80 Do formiček dělám cukroví,co je hned měkké a dobré.

    1. na komentář reaguje step1 — #64
    superkarma: 0 28.11.2012, 15:05:36
  10. avatar
    [51] delfi.na [*]

    U nás se už nepečou, to byla priorita mé babičky, která už není mezi námi. A že je uměla, musely se nechat pořádně uležet.

    superkarma: 0 28.11.2012, 15:01:48
  11. avatar
    [50] SNÍŽEK [*]

    hodně jsem o nich slyšela,ale nejedla jsem je,ani nepekla Sml80

    superkarma: 0 28.11.2012, 14:47:31
  12. avatar
    [49] monkee [*]

    U nás tento "klasický" tvar, těsto vyvalované a sušené přes noc (jako u Florencie)

    1. na komentář reaguje gerda — #54
    superkarma: 0 28.11.2012, 14:35:29
  13. avatar
    [48] gerda [*]

    FAXÍK — #46 to je pečivo našich babiček. Není totiž nákladné, náročné je pouze na zpracování a zaležení.

    superkarma: 0 28.11.2012, 14:22:54
  14. avatar
    [47] gerda [*]

    elly — #43 no ale aspoň ten tvar by se měl dodržet, ne? Základní recept se může v maličkostech lišit, ale nemělo by to být úplně něco jiného. Zázvor s úspěchem používám do slaných jídel, asi bych se zázvorkama neuspěla ani u nás doma tradici nemají. To spíš medvědí tlapky.

    superkarma: 0 28.11.2012, 14:20:52
  15. [46] FAXÍK [*]

    slyšela jsem o zázvorkách, ale nikdy jsem je nepekla, ani nejedla Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #48
    superkarma: 0 28.11.2012, 14:19:13
  16. [45] dadma [*]

    Ještě jsem je nikdy nedělala,ale znám je dělala je moje teta.A jsou moc dobré.

    superkarma: 0 28.11.2012, 13:58:05
  17. avatar
    [44] vmarta [*]

    to jsem nechutnala....

    superkarma: 0 28.11.2012, 13:38:26
  18. avatar
    [43] elly [*]

    gerda — #36 i na "zaručeně pravé staročeské zázvorky" najdeš tucet receptů. Nikdo na ně nemá patent a nemůže tvrdit, že jediné pravé jsou tyto a tyto....

    1. na komentář reaguje gerda — #47
    superkarma: 1 28.11.2012, 13:34:20
  19. [42] holčice [*]

    zázvor nemusím Sml23

    superkarma: 0 28.11.2012, 13:31:41
  20. avatar
    [41] Hanyna [*]

    O zázvorkách "sní" babička už několik let. Tak že bych jí je letos upekla...?Sml58

    superkarma: 0 28.11.2012, 13:12:39
  21. [40] DCOlga [*]

    Zázvorky peču každý rok, ale úplně jiné, bez tuku a medu. Zázvorky po upečení a vychladnutí ztvrdnou, musí se nechat v chladu odležet a pak jsou pěkně měkké. Nejradši je dávám v papírové krabici na půdu, kde naberou i vlhkost.

    superkarma: 0 28.11.2012, 13:04:14
  22. [39] doginka [*]

    ráda bych ochutnalaSml58

    superkarma: 0 28.11.2012, 12:35:54
  23. avatar
    [38] dajrin [*]

    Ještě jsem je nikdy neměla možnost ochutnat... Sml58

    superkarma: 0 28.11.2012, 12:35:26
  24. [37] 1021965 [*]

    Tento recept mě láká, ráda bych je vyzkoušela.

    superkarma: 0 28.11.2012, 11:51:41
  25. avatar
    [36] gerda [*]

    elly — #32 pravé zázvorky? Jednoduché. Ustálená tradiční receptura z dob našich předků.Sml80 Řekla bych, že je závazná. Všechno jiné je "á la"... Ale do těch pravých patří amonium. A nevím, kde ho dostanuSml15

    1. na komentář reaguje elly — #43
    2. na komentář reaguje hubajda — #67
    superkarma: 0 28.11.2012, 10:49:42
  26. avatar
    [35] Hanula [*]

    Sml16pro mě je pečou synovci....a dobře

    superkarma: 0 28.11.2012, 10:28:54
  27. avatar
    [34] elly [*]

    Florencie — #20 receeeept :-) To mě docela zajímá....

    superkarma: 0 28.11.2012, 10:27:05
  28. avatar
    [33] elly [*]

    magic11 — #11 tohle nejsou babiččiny zázvorky. Tohle jsou zázvorky od elly Sml24

    superkarma: 0 28.11.2012, 10:26:13
  29. avatar
    [32] elly [*]

    gerda — #14 V tomhle bych celkem oponovala. Kdo určuje co jsou to "pravé" zázvorky? Jaká je "pravá" rajská omáčka, "pravé" linecké, "pravé" vanilkové rohlíčky...to je velice subjektivní, takto označovat něco za pravé a nepravé...

    1. na komentář reaguje gerda — #36
    superkarma: 0 28.11.2012, 10:25:40
  30. avatar
    [31] ladouch [*]

    Zázvorky jsou super, dělám je každý rok.Sml58

    superkarma: 0 28.11.2012, 10:21:48

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme