Je to už hodně let, co jsem objevila chuť zázvoru. Vlastně mě na ni poprvé přivedla babička, která pekla každoročně na Vánoce zázvorky. Vánoce jsou ale ještě daleko, zůstaňme prozatím u léta... a také u zázvoru, u aromatické rostliny, která nejen chutná, ale také léčí.

Zázrak jménem zázvor

Zázvor obecný je vytrvalá bylina, která se pěstuje pro dužnaté, hlízovité ztluštělé oddenky, které bývají až 10 cm dlouhé. Obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol.

zazvor

Od starověké Indie a Číny až po Řecko a Řím byl zázvor uctíván jako kulinářské i léčivé koření

  • Zázvor pozitivně ovlivňuje zažívání a pomáhá odbourávat tuk. Aktivuje srdečně-cévní systém, pomáhá při žaludečních a zažívacích potížích, snižuje hladinu cholesterolu.
  • Jeho pálivá chuť zahřívá tělo a je antibakteriální.
  • Zázvor působí také proti nevolnostem, plynatosti a nadýmání. Rozpouští hleny, má protizánětlivé účinky a má pozitivní vliv na krevní oběh.
  • S úspěchem se používá také při kinetózách (cestovní nevolnosti) a těhotenských nevolnostech (jen v malém množství). Při chřipce a nachlazení pomáhají zázvorové koupele, napařování a čaj.
  • Zázvor pomáhá také při bolestech hlavy a stavech napětí.

To všechno dokáže zázvor, všelék, který se dostal do Evropy už v období antiky a jehož popularita roste také u nás. Používá se jako koření na vařená jídla či do pečiva, lze z něj připravit zázvorovou limonádu i oblíbený zázvorový čaj. Existuje dokonce i zázvorové pivo.

2 recepty na letní osvěžení

Zázvorová limonáda č. 1.

Na 2 sklenice potřebujeme

  • 1 kus zázvoru,
  • 1 limeta,
  • 2 stonky máty,
  • citronová šťáva z 1/2 citronu,
  • 50 ml zázvorového sirupu,
  • 500 ml vody

Do džbánu i sklenic dáme led. Nakrájíme kolečka zázvoru, odkrojíme z nich slupku a vložíme je do džbánu. Nakrájíme limetu a přidáme ji do džbánu. Přilijeme citronovou šťávu, zázvorový sirup a přidáme mátu. Zalijeme vodou, promícháme a rozdělíme do sklenic.

Zázvorová limonáda č. 2.

Potřebné přísady

  • pěkný kousek čerstvého zázvoru,
  • 2 -3 citrony (může být i limetka, nejlépe je to půl na půl),
  • několik lžic hnědého cukru,
  • 1, 5 l minerálky bez příchutě nebo sodovky,
  • mátové lístky,
  • led

Citrony a limetky pořádně opláchneme pod horkou vodou. Oloupeme kůru a dáme ji do mísy, přidáme nastrouhaný kořen zázvoru (oloupaný), hnědý cukr a pořádně promačkáme. Potom přidáme vymačkanou šťávu z citronů a limetek a zase promačkáme. Zalijeme minerálkou nebo sodou, promícháme a ochutnáme. Přisladíme či přikyselíme dle chuti. Přes sítko přecedíme a podáváme s ledem, můžeme přidat i pár lístků máty.

limo

Tip na závěr

Komu se nechce připravovat zázvorová limonáda, doporučuji při návštěvě Prahy zavítat do kavárny Louvre na Národní třídě, kde mají za rozumnou cenu tu nejlepší zázvorovou limonádu na světě. :)

zdroj: Milena Janková a wikipedia

Čtěte také tip na horký nápoj se zázvorem

Reklama