Kopřiva je mnohými chápána jako odporný plevel, který je nutný vymýtit z našich zahrad. Ale na druhou stranu je to jedna z nejužitečnějších bylin, která má všestranné využití pro zdraví a krásu.

kopřiva

Kopřiva nám není dvakrát sympatická. Je symbolem zpustlých zákoutí, krásy také dvakrát nepobrala a kolikrát už nás potvůrka jedna popálila. Ale já na ni nedám dopustit a každé jaro si dělám kopřivový elixír, který mě po zimě doslova postaví na nohy. Možná je v tom kus autosugesce, věř a víra tvá... však to znáte, ale v jednom mi opravdu pomohla.

Vždycky jsem trpěla chudokrevností a čas od času jsem musela baštit tabletky feronatu. V těhotenství mi dokonce píchali bolestivé „železité“ injekce, po kterých jsem měla několik měsíců obě půlky zadnice černé.

Pak mi jeden starý pan doktor doporučil, ať piju kopřivovou šťávu, že s tím má u svých pacientů dobré zkušenosti. „Tím nemůžeš nic zkazit, pokud ti to nepomůže, určitě to neuškodí.“

Chutná to jako tekuté hřebíky, takže nic moc, ale musím říct, že se mi opravdu zlepšil krevní obraz a měla jsem pocit, že mám energie na rozdávání. Dokonce elixíru přisuzuji  zásluhu za záhadné zmizení bradavice, kterou jsem měla na palci.

A tak si každý rok začátkem května vyrábím svůj elixír a poctivě ho využívám do poslední kapky. Zkuste to také.

Jak se elixír dělá?

Natrháte si mladé kopřivy. Množství? Asi tak mikrotenovou tašku nebo středně velký košíček. Pozor, zajděte si na ně do přírody, daleko od průmyslových zón a zaprášených měst.

Doma je pečlivě propláchněte studenou vodou. Pak je nakrájejte na menší části a rozmixujte v mixéru. Snáze se mixují, když k nim přilijete trochu vody. Nejlépe převařené a vychladlé. Šťávu, která je temně zelená a poměrně hustá, můžete trochu naředit. Potom ji sceďte, nalijte do čisté lahve a uložte do lednice. Každý den si na lačno dejte polévkovou lžíci a užívejte asi měsíc. Časem šťáva začne hnědnout, ale toho se nelekejte, na kvalitu to vliv nemá.

Další využití kopřiv

Nevím, co je pravdy na tom, že kopřivy působí proti artritidě, to bych považovala spíš za pověru, ale je jasné, že mladé kopřivy jsou bohaté na minerální látky a vitaminy. Dříve se z kopřiv dělal „špenát“ a do jarních nádivek se přidávají ještě dnes.

Kopřivový čaj má močopudné účinky, snižuje hladinu cukru v krvi a posiluje organismus. Málokdo ví, že odstraňuje zápach z dechu, když si dopřáváte česnek, cibuli nebo alkohol.

Kopřiva se využívá i v domácí kosmetice. Má stahující účinky, takže se hodí jako pleťová voda, do koupele nebo na oplachování vlasů.

Čtěte také

Reklama