Vaření

Zázračné těsto

Před nedávnem jsem navštívila prezentační akci jedné firmy, která je známá svými vynikajícími, leč poměrně drahými výrobky do kuchyně. Na prezentaci této firmy jsem nebyla poprvé, tentokrát jsem ale měla navíc štěstí na výbornou poradkyni, která nám nejen důkladně představila nabízené zboží, ale také nás naučila několik výborných, jednoduchých a rychlých receptů.

Jedním z nich byl recept na úplně jednoduché kynuté těsto, ze kterého připravíte naprosto cokoliv. Opravdu, nepřeháním...

Recept na toto základní těsto je naprosto jednoduchý...
1/2 kg hladké mouky
250 ml vlažného mléka
1/2 kostky droždí (tj. cca 20 g)
špetka soli
špetka cukru
150 ml oleje

Z vlažného mléka, špetky cukru a droždí si připravíme kvásek. V míse smícháme  mouku, kvásek, olej a špetku soli. Poprášíme  moukou a necháme na teplém místě vykynout. Ještě jednou přemícháme a necháme znova vykynout (těsto je potom nadýchanější).

Těsto máme hotové a teď už záleží jen na nás, co z něj připravíme.

Jednoduché skořicové rohlíčky
Těsto rozválíme, vykrájíme z něj rádýlkem trojúhelníky. Ty posypeme skořicí, cukrem a zabalíme do tvaru rohlíčku (začínáme od základny trojúhelníku). Klademe na plech vyložený pečicím papírem, potíráme vajíčkem a pečeme.

Pizza, jak ji máte rádi
Těsto je naprosto vynikající na pizzu. Potřeme kečupem, poklademe oblíbenými ingrediencemi, kraje potřeme olivovým olejem rozmíchaným s česnekem a pečeme. Vyzkoušejte, tahle pizza opravdu nemá chybu!

Slaný koláč
Těsto rozdělíte na dvě části. Tu první rozválíte a vyložíte jí nízkou zapékací formu. Na těsto dáte směs masa, zeleniny, hub, sýra nebo čehokoliv jiného, co máte rádi. Druhou část těsta vyválíte tak, aby se ni dala přiklopit zapékací forma. Z kousku těsta můžete vykrájet hvězdičky, srdíčka nebo jiné tvary a ty naskládat na "poklop" (viz. obrázek). Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem a zapékáme.

Langoše
Z těsta rozválíme placku, velkou asi jako pánvička, na které jsme si rozehřáli olej. Smažíme z obou stran a podáváme s kečupem, tatarkou, sýrem, česnekem nebo nasladko, třeba s povidly.

Rohlíky, housky, bulky...
Toto těsto je vynikající na přípravu obyčených rohlíků, housek nebo jakéholiv bílého pečiva. Povrch můžeme posypat hrubou solí, mákem, sezamovým semínkem, kmínem nebo čímkoliv jiným. Do těsta můžeme přimíchat také nadrobno nakrájenou cibulku a vznikne nám cibulové pečivo.

Excelentní oběd
U nás doma jsme si oblíbili tuto úpravu zázračného těsta. Rozválím jej, vykrojím kolečka, která naplním směsí masa a zeleniny, zasypu sýrem a okořením. Kolečko přeložím napůl a kraje pořádně přitisknu k sobě. Poskládám na plech vyložený pečicím papírem, potřu vajíčkem a peču.

Jablíčkový nebo jiný štrůdl
Těsto je výborné také na štrůdl, který připravíme klasickým způsobem.

Koláče a buchty
Vyzkoušejte z tohoto těsta také obyčejné "Honzovy buchty" s povidly nebo klasický švestkový koláč s posypkou.

.... vidíte, že využití tohoto jednoduchého a univerzálního těsta je opravdu široké. Všechna jídla pečeme asi při 180 °C, v předehřáté troubě, do doby, než těsto zezlátne.

Dobrou chuť přeje

 

 

 

                         
   
28.01.2005 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [62] cibulicka [*]

    uloženo,vyzkouším,vypadá to lákavě

    superkarma: 0 19.02.2016, 21:31:50
  2. [61] jithule [*]

    zkusím

    superkarma: 0 24.12.2012, 23:09:00
  3. avatar
    [60] ivory [*]

    Sml67

    superkarma: 0 14.11.2012, 13:01:03
  4. avatar
    [59] hubajda [*]

    holcicka 69 — #57 ty jsou moc dobre take je obcas doma udelam

    superkarma: 0 07.11.2012, 23:52:28
  5. [58] pani [*]

    Těsto vyzkouším ,já mám svoje těsto.

    superkarma: 0 22.09.2007, 17:30:19
  6. avatar
    [57] holcicka 69 [*]

    Také znám ,ještě z něho dělám rohlíčky plněné kyselým zelím a nivou ,zkuste

    1. na komentář reaguje hubajda — #59
    superkarma: 0 31.12.2006, 10:35:07
  7. avatar
    [55] Věrulinka [*]

    nechybí tam cukr?Ta špetka je do kvásku,ale těsto na sladké by nebylo dobré.Jo,na slané beru.

    superkarma: 0 12.08.2006, 21:42:17
  8. avatar
    [54] Puppinka [*]

    Tento recept mám trošku poupravený, nedávám špetku cukru, ale asi tak 6 lžic. Má to lepší chuť.

    superkarma: 0 02.06.2006, 10:49:19
  9. [48] MirkaK [*]

    Jehlička: opravdu to není novinka, jen do něj místo oleje dávám Heru

    superkarma: 0 02.11.2005, 13:44:51

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [46] Handa [*]

    Kynuté těsto nedělám, protože ho neumím dělat, pokusy byly příšerné, ale teď to ráda vyzkouším. Dík za něj.

    superkarma: 0 03.08.2005, 20:50:10
  2. avatar
    [45] sunnynka [*]

    Jehlička: novinka to není, ale každý ho nezná Já když jsem se ho nedávno naučila, tak jsem byla nadšená

    superkarma: 0 07.07.2005, 13:38:54
  3. avatar
    [42] Jehlička [*]

    Tohle těsto není novinka,dělám ho už strašně dlouho a je skvělé.

    superkarma: 0 01.06.2005, 18:18:48
  4. avatar
    [41] Muška [*]

    Já přidávám do langošů 1 lžičku jedlé sody a 1 bílý jogurt a dělám kouličky,které ještě nakynou a pak je před pečením roztáhnu na tenkou placičku.

    superkarma: 0 06.02.2005, 13:59:05
  5. avatar
    [38] Májík [*]

    Včera jsem těstíčko vyzkoušela a super. Dělala jsem ty skořicové rohlíčky a dneska ráno se na ně rodinka vrhla,takže skoro nic nezbylo.

    superkarma: 0 30.01.2005, 10:06:40
  6. [37] rozina [*]

    Ano děvčata, kdo připomínal vajíčko, tak NE, není to chyba, je bez vajec. Já ho zdědila po babičce. Jen ta firma k tomu nabízí mísu na kynutí. Stojí 500,- Stejnou koupíte v Kauflandu za 50,- Kčs. Kulatá vyšší mísa s víčkem. Totiž v tom je ten princip, těsto se nemusí pracně na robotu ani rukou vypracovat. To droždí tam skutečně přijde celé. A je to v té uzavřené míse vykynuté cca za 1/2 hodinky. Je hebké lehké a Ty varianty jsou super. Tak všem dobrou chuť. Roza

    superkarma: 0 29.01.2005, 21:14:16
  7. avatar
    [36] sunnynka [*]

    Vivi, možná jo....víš že jsem protlak nezkoušela? Mám prostě zažitý kečup nebo rajčata. Nijak mi tam zatím ten kečup nevadil

    superkarma: 0 29.01.2005, 20:39:46
  8. avatar
    [35] Alča:-) [*]

    Je to super těsto,do nedávna jsem zavrhovala všechny kynuté věci,ale je miluje a babička už tu není.Dělám z nej opravdu vše co se tu uvádí a jsem nadmíru spokojená.Zrovna tento týden jsem dělala rohlíčky s tvarohem a marmeládkou,a před tím picu.Můžu poslat foto na vzkazy,kdo bude mít zájem.(rohlíčků)

    superkarma: 0 29.01.2005, 18:36:05
  9. avatar
    [34] Zuzyk [*]

    určitě to vyzkouším! Díky za tip, sunnynko!!

    superkarma: 0 29.01.2005, 17:58:31
  10. avatar
    [32] Nunče [*]

    tohle těsto znám , ale používám ho jen na tu pizzu.Ani mě nenapadlo ho použít na něco jiného.Jinak je ale fakt dobrý

    superkarma: 0 28.01.2005, 22:58:35
  11. avatar
    [31] Vivian [*]

    sunny: a není lepší protlak? V pizzeriích dávají na pizzu protlak, ne kečup. Pikslička protlaku stojí asi pět korun

    superkarma: 0 28.01.2005, 20:13:08
  12. avatar
    [30] sunnynka [*]

    Jiřino: taky dávám rajčata, ale čerstvá. Pokud je nemám doma, tak myslím, že s tím kečupem to není tak hrozné

    superkarma: 0 28.01.2005, 19:57:34
  13. [26] urbca [*]

    celý den přemýšlím, co upéct na víkend. Už to vím! Díky za inspiraci

    superkarma: 0 28.01.2005, 13:26:24
  14. avatar
    [25] Tanzi [*]

    díky za recept...určitě vyzkouším!

    superkarma: 0 28.01.2005, 13:24:02
  15. avatar
    [24] Mici [*]

    Ještě můžu napsat, že právě teď po vánocích se do těchto rohlíků dají jako náplň použít zbylé nalámané figurky z kolekcí - dětičky určitě ocení. Taky byla varianta plnění kysaným zelím s klobásou nakrájenou na kousky. Třeba někomu přijde k chuti.

    superkarma: 0 28.01.2005, 13:19:12
  16. avatar
    [23] Mici [*]

    Ještě bych ráda napsala pro všechny, které budete receptík testovat, že ani já ani kamarádka nemáme dobrou zkušenost s nahrazením klasického droždí v kostce droždím instantním (u tohoto receptu)- těsto nekynulo. Děláváme recept poměrně často, ale obě jsme se už s instantním droždím pěkně "vypekly" a pečení rohlíků se nakonec nekonalo.

    superkarma: 0 28.01.2005, 13:14:06
  17. avatar
    [22] Dašenka [*]

    Tak z tohoto těsta známé firmy dělám plněné rohlíky už několik let a mají velký úspěch. Zrovna je mám naplánované na zítra

    superkarma: 0 28.01.2005, 13:10:36
  18. avatar
    [21] Mici [*]

    gerda: vajíčka tam opravdu nechybí, já tomu neříkám zázračné, ale hladové těsto, protože i kdyby byl hladomor, tak věci potřebné pro jeho přípravu má snad každý vždy doma

    superkarma: 0 28.01.2005, 13:08:59
  19. avatar
    [20] sunnynka [*]

    Já jsem na tom s kynutým těstem byla podobně....radši jsem nic kynutého nedělala Ale tohle se vám zaručeně povede A přijde mi že je i chuťově lepší, než kynuté klasické...

    superkarma: 0 28.01.2005, 13:01:00
  20. avatar
    [18] sunnynka [*]

    gerda: nezapomnělaji jsme na nic. Je to vynikající těsto. Velice vláčné, moc dobré Vy předváděčku můžete jmenovat, já ne evusche: taky tohle těsto dělám v robotovi. Mám Etu

    superkarma: 0 28.01.2005, 12:30:02
  21. avatar
    [16] Toniniella [*]

    Eště malej trik. Když pečete buchty na plechu v horkovzdušné trobě, tak se někdy trochu vysuší. Dělám to tak, že je vytáhnu z trouby, pokropím trochu vodou a ihned přikreju utěrkou, nebo i dvěma. Nechám to v podstatě zapařit, buchty změknou a než zase ztvrdnou, sou už zežraný

    superkarma: 0 28.01.2005, 11:33:57
  22. avatar
    [14] Pajinka [*]

    miriska: Myslím, že to je jasné více lidem. Taky zatím nemám osvědčené kynuté těsto, jedno už vloni bylo docela povedené, ale klidně zkusím i tohle. Když to má být tak nadýchané, to mě láká.

    superkarma: 0 28.01.2005, 11:13:35
  23. avatar
    [13] elephant [*]

    miriska: sem už nevlezu, kručí mi v břiše a nemůžu se dočkat oběda

    superkarma: 0 28.01.2005, 10:51:07
  24. avatar
    [11] evusche [*]

    super! Vyzkouším! Konečně jsem se dočkala robota s hnětačem, tak to bude hračka Tisknu si!

    superkarma: 0 28.01.2005, 10:27:14
  25. [8] Jana 01 [*]

    Mici: Dobrý nápad, asi to udělám s sebou ať mám co nabídnout známým na chatě. S tou Nivou to ale asi příjde dost draho.

    superkarma: 0 28.01.2005, 09:32:17
  26. avatar
    [5] sunnynka [*]

    nejde samozřejmě o žádnou převratnou novinku, spíš o tipy na rychlé jídlo a hlavně tipy pro začínající kuchařky

    superkarma: 0 28.01.2005, 09:17:11
  27. avatar
    [4] Sirikit [*]

    Opravdu nic nového, z podobného těsta se pekly vdolky (na plotně, ne na tuku) a zdobily se povidly a čepičkou smetany nebo tvarohu.

    superkarma: 0 28.01.2005, 09:13:13
  28. avatar
    [3] anitech [*]

    Před mnoha a mnoha lety jsem ho převzala z časopisu BURDA a tehdy ho pojmenovali úsporné těsto bez vajec.Oproti normálně kynutému s vejci a tukem,je tohle těsto lehoučké,nadýchané,péřové :o))

    superkarma: 0 28.01.2005, 08:46:13
  29. avatar
    [2] Mici [*]

    taky znám, jen doplním o své oblíbené varianty:rohlíky nejraději plním kouskem Nivy a sypu lněným semínkem nebo rozmixuji cibuli s vegetou, sliji přebytečnou šťávu a plním. Obojí výborné k vínku Jinak těsto se rozdělí na čtvrtiny, každou z nich vyválíme do kruhu a rozdělíme nejlépe na osminy (tak vzniknou ony trojúhelníčky).

    superkarma: 0 28.01.2005, 04:19:41
  30. avatar
    [1] femme [*]

    tenhle recept je opravdu hodně starý přesně takhle už ho dělávala moje babička

    superkarma: 0 28.01.2005, 00:23:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme