Reklama

Syrovátka není objevem 21. století. Dnešní doba přeje produktům, které prospívají našemu zdraví a právem jí přidává na oblibě. Čas, kdy byla tímto přírodním produktem dokrmována jen hospodářská zvířata, je už dávno pryč.

Spotřebitelé však syrovátku vnímají poněkud rozpačitě. Proč tomu tak je? Jedním z vysvětlení může být i fakt, že vzniká „jen“ jako vedlejší produkt při výrobě tvarohu a sýru. O to překvapivější jsou ale její příznivé účinky pro naše tělo.

Co se skrývá v syrovátce?

syrovátkaNejdůležitější složkou syrovátky jsou bílkoviny, které jsou snadno stravitelné a mají pro náš organismus vysokou biologickou hodnotu. Profil esenciálních aminokyselin dokonce převyšuje požadavky na kvalitu Světové potravinářské a zemědělské organizace (FAO) a světové zdravotnické organizace (WHO). Tyto aminokyseliny jsou navíc v syrovátce obsaženy ve vyváženém poměru z hlediska potřeb organismu.

Další podstatnou složkou syrovátky jsou sacharidy, rychle se vstřebávající zdroje energie, konkrétně laktóza. Ta je důležitá pro proces trávení a správné bakteriální složení střevní mikroflóry.

Vitaminy a minerální látky jsou dalšími významnými látkami, které může naše tělo ze syrovátky využít ku prospěchu. Draslík poslouží jako bojovník proti celulitidě, lecitin dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi, L-karnitin pomůže zbavit se únavy, obsažená vláknina reguluje zažívání. Syrovátka je také bohatá na vitaminy skupiny B - B1, B2, B6, B12, kyselinu pantothenovou, biotin a vitaminy C i A.

„Pokud vypijeme 0,5 l syrovátky, dodáme svému organismu cca 25 - 30 % denní potřeby vitaminu B12, polovinu denní dávky vitaminu B2, třetinu denní dávky kyseliny pantotenové a to vše při minimálním příjmu tuku a energie.

Syrovátka je výjimečná právě přísunem kvalitních bílkovin, které jsou navíc lehce stravitelné, přísunem vitaminů a minerálních látek. Přitom do těla dodává zároveň minimální množství tuku a energie. To je důvodem obliby u redukčních diet.

Syrovátku bych nedoporučovala dětem do tří let, kdy by měly konzumovat pouze adaptovaná mléka a to vzhledem k vysokému obsahu bílkovin. Rovněž pro osoby trpící laktózovou intolerancí není vhodná konzumace syrovátky a dále také u osob, které berou např. tetracyklinová antibiotik,“ dodává Mgr. Lenka Mičová, výživová terapeutka z nemocnice v Liberci.

Vypít, nebo přidat do koupele?

syrovátkaKromě toho, že syrovátka i isolované syrovátkové bílkoviny jsou hojně používaným artiklem pro výrobu potravin, pochutin a nápojů, je možné syrovátku koupit i čerstvou nebo sušenou. Záleží jen na vás, jaká forma vám bude vyhovovat, chutnat. Výborná je sušená syrovátka rozmíchaná v chlazeném džusu, stejně dobře si ji vychutnáte v už připravených nápojích.

„Hlavní přínos syrovátkového nápoje je v jeho lehké stravitelnosti, v přísunu kvalitních bílkovin, jeho nízké energetické hodnotě. Působí příznivě na střeva, podporuje tvorbu střevní mikroflóry.“

Konzumace syrovátky ale není jedinou možností, jak jejích pozitivních vlastností využít. Vnější aplikací, například koupelemi se syrovátkou, můžeme zmírnit projevy nepříjemných ekzémů, lupénky či akné. Pokožka je pak hladká a vyživená. Příjemné jsou i masky, jejichž příprava je opravdu jednoduchá. Stačí syrovátku rozmíchat s vodou a můžete aplikovat.

  • Pro každého něco...

Pryč s hladem
Syrovátka díky bílkovinám, které obsahuje, dokáže člověka nasytit a potlačí tak pocit hladu na dlouhou dobu.

  • Střevní mikroflóra v rovnováze

Laktóza obsažená v syrovátce má příznivý vliv na správné trávení. Působí jako prebiotikum, jež je předpokladem pro růst probiotických bakterií.

  • Hladká pokožka

Látky obsažené v syrovátce dokáží regulovat pH pokožky a jsou výborným prostředkem, jak zmírnit potíže s ekzémy, lupénkou a problematickou pletí vůbec. Syrovátku můžete přidávat do koupelí nebo si smícháním s vodou připravit výživnou masku, kterou pak aplikujete plošně, nebo dle potřeby na postižená místa.

  • Prevence srdečně- cévních onemocnění

Látky obsažené v syrovátce dokáží zmenšovat rizika srdečně-cévních onemocnění, a to regulací krevního tlaku a snížením hladiny cholesterolu v krvi.

  • Bojovník proti rakovině

L.MíčováDle provedených studií bylo prokázáno, že látky obsažené v syrovátce mohou zastavit růst rakovinných buněk a v procesu chemoterapie naopak chrání zdravé buňky před poškozením.

Text okomentovala Mgr. Lenka Mičová, nutriční terapeutka z nemocnice v Liberci