Vaření

Závin plněný kuřecí směsí

Moje rodina má ráda záviny všeho druhu. Ty sladké, i ty slané. Do těch sladkých nejčastěji plním klasicky strouhaná jablka s cukrem a skořicí, případně mák či tvaroh. Ale v těch slaných se můžu dokonale vyřádit. Určitě nikdy nesmí chybět zelenina (množství a druh podle momentální chuti a stavu domácí spíže a lednice, nějaký kus masa, dobrý sýr a koření).

Recepty na těsto střídám. Když spěchám, vytáhnu z mrazničky listové těsto, které jen rozválím a hned plním a peču. Když nespěchám, pustím se do kynutého těsta. I tady mám práci ulehčenou, a to díky mému miláčkovi. Domácí pekárně. :-) Kdo ji doma nemá, zadělá si kynuté těsto postaru, rukou. :-)

Těsto na závin
150 ml mléka
170 ml vody
50 ml oleje
1 lžička cukru
2 lžičky soli
600 g hladké mouky
2 lžičky sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)


 

Suroviny dáme postupně do pekárny. Mléko a voda by měly být vlažné, pokud vaše pekárna předehřívá suroviny, tak to není nutné. Pokud zaděláváme těsto v ruce, tak si z droždí, trochy vlažného mléka, cukru a malinké trochy mouky necháme vzejít kvásek. Ten přidáme do zbylých suroviny a vypracujeme hladké těsto.

Necháme vykynout, rozdělíme na tři díly a z každého vyválíme placku. Na tu potom vrstvíme vybrané lahůdky, zamotáme a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme na plechu ještě asi 30 minut kynout a pak dáme do trouby vyhřáté asi na 170 °C a pečeme asi půl hodiny, až závin zezlátne. Při pečení potíráme mlékem.

A co dovnitř? V závinu, který vidíte na fotkách, je toto:

kuřecí prsíčka
cibule
plechovka kukuřice
plechovka hrášku
červená a žlutá paprika
černé olivy
kečup
plátkový ementál
čerstvě umletý pepř

Cibulku jsem nakrájela na kostičky, stejně tak i kuřecí prsíčka (na co nejmenší kousky). Směs jsem orestovala na pánvi a přidala všechnu zeleninu (vynechala jsem jen olivy). Pláty těsta jsem potřela kečupem, pokladla sýrem a zasypala hotovou směsí. Nahoru jsem ještě nakrájela na kolečky olivy. To vše jsem opepřila čerstvě mletým pepřem. Zavinula, nechala na plechu necelou půlhodinu kynout a pekla.

 

Tohle jídlo mám moc ráda taky proto, že při jeho vytváření se fantazii meze nekladou. Tak někdy potírám těsto pikantní hořčicí či smetanou, sypu různými sýry (ty pak i přidávám do vychladlé směsi). Kuřecí prsíčka se dají nahradit vlastně jakýmkoliv masem (třeba i pokrájenou šunkou, suchým pikantním salámem či třeba rybou). A se zeleninou je to jasné. Kdo má co rád, to tam dá. :-) Jako pejsek s kočičkou...

A potom už jen pozor na mlsného zlého psa... tedy spíš na nedočkavého partnera, a můžete se do tohohle snadného zázraku s chutí pustit.

 

   
14.03.2008 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [17] saruz [*]

    to musí být dobré Sml22

    superkarma: 0 21.02.2013, 00:25:41
  2. [16] jithule [*]

    mnam

    superkarma: 0 25.12.2012, 20:20:28
  3. avatar
    [15] ivory [*]

    vypadá pěkně

    superkarma: 0 14.11.2012, 18:50:56
  4. avatar
    [14] hubajda [*]

    hanika — #13 tez delam neco podobneho a take nic nezustava

    superkarma: 0 13.11.2012, 00:01:47
  5. avatar
    [13] hanika [*]

    tyhle záviny dělám často a většinou u nás 6 nohavic vydrží max. do večera

    1. na komentář reaguje hubajda — #14
    superkarma: 0 15.03.2008, 10:55:56
  6. avatar
    [12] marylin [*]

    JJ takhle varim take casto .. vetsinou delam trojuhelnicky .. protoze tu maji listove testo v platech

    superkarma: 0 15.03.2008, 05:30:55
  7. avatar
    [11] Stes [*]

    vypadá to moc pěkně :-)

    superkarma: 0 14.03.2008, 21:35:33
  8. avatar
    [10] shb [*]

    právě mi rozmrzá listové těsto a špenát, tak asi něco zabalím hezká inspirace

    superkarma: 0 14.03.2008, 20:23:30
  9. avatar
    [9] janatka [*]

    gerda:dnes jsem dělala kuřecí maso s čínským zelím za tepla a bylo to moc dobré ,dochutila jsem to dobře,nesmí se moc rozdusit,všichni chválili.

    superkarma: 0 14.03.2008, 18:52:28
  10. avatar
    [8] elly [*]

    gerda: mňam....s anglickou nebo klobásou

    superkarma: 0 14.03.2008, 16:23:08
  11. [7] FAXÍK [*]

    tyto záviny miluji, jsou super

    superkarma: 0 14.03.2008, 14:52:27
  12. avatar
    [6] gerda [*]

    janatka: čínské zelí, které projde tepelnou úpravou, ztratí na chuti. Do tohoto bych přidala spíš kysané.

    superkarma: 0 14.03.2008, 14:10:45
  13. avatar
    [5] janatka [*]

    Vypadá to dobře,jen bych přidala pro nás čínské zelí,máme ho rádi.

    superkarma: 0 14.03.2008, 13:19:31
  14. [4] Pavla_b [*]

    to bude dobrota, něco podobného nám upekla známá z Havířova na cestu domů z dovolené, byly tam ještě žampiony a bylo to výborné

    superkarma: 0 14.03.2008, 10:53:48
  15. avatar
    [3] Věrulinka [*]

    to bude dobrota, zkusím

    superkarma: 0 14.03.2008, 09:29:42
  16. avatar
    [1] gerda [*]

    Určitě to bude výborné, kombinace slaného kynutého a masité náplni je vždycky dobrá.

    superkarma: 0 14.03.2008, 07:40:55

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme