Vaření

Zavařování: Jaké triky máte vy?

Zavařujete s vtipem? Zkoušíte zajímavé kombinace chutí, aby vaše zavařeniny měly nečekaný nádech? Někdy stačí přidat jen špetku koření a zázrak je na světě! Skvělá kombinace je třeba třešňová marmeláda s vanilkou.

marmeládaJsem ovocný typ. Mám rád ovoce v jakoukoli roční dobu a troufnu si říct, že i v jakémkoli množství. Přesto se musím v létě a na podzim opanovat kvůli zavařování. Ale nevadí! Zavařené ovoce mám totiž stejně rád jako to čerstvé.

Letos jsme měli problém s třešněmi. Na našem stromě jich moc nevyrostlo – stačily tak akorát na mé snídaně v koruně. Přesto několik sklínek třešňové marmelády máme. Sousedé totiž nesklízí jednu třešeň, tak nás nechali vyřádit se na ní.

Úroda tedy byla navzdory mému principu česání „tři do pusy, jednado košíku“ bohatá. Nebudu vám tu ale popisovat, jak jsme z třešní vyrobili výbornou marmeládu. Jsem chlap a zavařovat neumím, takže tuhle práci jsem ochotně přenechal své milé.

Ovšem zázrak, který vytvořila, mně natolik zachutnal, že (opanování, neopanování) jsem se hnedle do konzumace marmelády pustil. Trik spočíval v tom, že zkombinovala třešňovou chuť s vanilkou. No, musela mě od těch sklínek odhánět, a nakonec nejspíš nějaké zachránila, ale nevím to jistě, nemohu je najít... ach jo...

Téma dne 29. 7. 2013: Zavařování

  • Jak letos zavařujete?
  • Máte bohatou úrodu?
  • Zavařujete v hrnci, v troubě, na sporáku, v pračce nebo nějak docela jinak?
  • Vzpomenete si na svou první zavařeninu – povedla se?
  • Myslíte si, že se dnes vůbec ještě vyplatí dělat domácí marmelády a kompoty?

Své příspěvky zasílejte na e-mailovou adresu redakce (viz níže), a to nejpozději 29. 7. 2013 do 15.00 hodin. Pokud chcete, aby měl příspěvek větší šanci na uveřejnění, ať je dlouhý alespoň jako tento odstavec textu. Poslat můžete i nějakou tu fotku z vašeho letošního zavařování! Jako dárek za příspěvek od nás jedna ze čtenářek obdrží balíček s knihou Francouzky netloustnou - kuchařka a k ní fruit dessert Extra Jam od Hamé.

francozkye-jam

   
29.07.2013 - Mlsání - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. avatar
    [22] hubajda [*]

    marde — #10 take stale zavaruji domaci je domaci

    superkarma: 0 09.09.2013, 09:59:57
  2. avatar
    [21] Jindriska8 [*]

    kobližka — #13 Tvůj recept se mi líbí!Sml59

    superkarma: 0 29.07.2013, 22:46:31
  3. [20] simaj [*]

    Zavařujeme každý rok, i letos Sml22

    superkarma: 0 29.07.2013, 17:46:41
  4. avatar
    [19] kobližka [*]

    Věrulinka — #18 Je to praktické hlavně,když zavařuješ 3-4 skleničky,prostě po trošce,tak jak to zraje.

    superkarma: 0 29.07.2013, 16:53:44
  5. avatar
    [18] Věrulinka [*]

    kobližka — #17 Sml67 já to samé Sml67

    1. na komentář reaguje kobližka — #19
    superkarma: 0 29.07.2013, 16:13:44
  6. avatar
    [17] kobližka [*]

    ova9 — #16 Já se s tím nemažu,sklenice nechávám 25 minut,ty menší vyndám o chvilku dřív.Teplotu nesleduju,jen by se to nemělo vařit.

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #18
    superkarma: 0 29.07.2013, 13:27:16
  7. [16] ova9 [*]

    precetla jsem si  radu... Koblizky....

    Jak jednoduse zavarit OKURKY individuelne do kazde sklenicky.

    Urcite vyzkousim, dekuji...jen skoda,ze neni  doba  jak dlouho streilizovat.

    Vzdy jsem si delala nalev dopredu 5l vody ..prevarit

                                                     40dkg cukru

                                                     22dkg soli

                                                     50  Sacharinu

                                                     1 l octa

       Okurky naskladat do sklenic :pridat bobk.list, kopr

                                                 2nove koreni

                                                 4pepr

              kav.lžičku   Hořčične seminko,

               cibuli, mrkev

               zalit nalevem/studenym/

           sterilizov. 15-20min.

    1. na komentář reaguje kobližka — #17
    superkarma: 0 29.07.2013, 12:44:52
  8. avatar
    [15] evelyn [*]

    Trik mam velicej jednoduchej, koupit si to v obchode, to drbani se s tim za to vazne nestoji, prace, nakup surovin, energie...Sml32

    superkarma: 0 29.07.2013, 12:27:33
  9. avatar
    [14] Makynka [*]

    Miluju domácí marmelády a nakládané okurky, ale sama se do toho moc nepouštím.

    superkarma: 0 29.07.2013, 12:12:30
  10. avatar
    [13] kobližka [*]

    Jedne bezva trik,jak na okurky,jsem dostal před lety od staré,zkušené hospodyně.

    Podělím se s vám io jednu vychytávku,moc to usnadní práci.Totiž vůbec jsem nedělala žádný lák,žádné litry dopředu,kdy to buď zbylo,nebo se nedostávalo a muselo se znovu přidělávat.

    TAKŽE:

    Naskládat okurky do sklenic a do každé dát 4 kuličky pepře,6 kuliček nového koření,1čaj.lžička soli,1čaj,lžička hořčičného semínka,2 bobkové listy,mrkev,cibuli a kopr podle sebe.A místo cukru,který způsobuje měknutí okurek,dát 5 koleček umělého sladila.1/8 litru octa a vše zalít normální studenou vodou z kohoutku!!!!! A pak zavařit.

    Věřte tomu,okurky jako znojemské,dělala jsem je takhle celá léta.Zkuste to taky a jinak už to dělat  nebudete.

    1. na komentář reaguje Jindriska8 — #21
    superkarma: 0 29.07.2013, 11:41:39
  11. avatar
    [12] terezalah [*]

    Sml80Také nezavařuji ,.... jak už tu bylo řečeno, ... není čas ...

    superkarma: 0 29.07.2013, 09:38:42
  12. avatar
    [11] Claire [*]

    Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23na to tedy v mém věku fakt čas nemámSml30Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 29.07.2013, 08:42:10
  13. avatar
    [10] marde [*]

    Já zavařuji stáleSml22

    1. na komentář reaguje hubajda — #22
    superkarma: 0 29.07.2013, 08:30:12
  14. avatar
    [9] ekleinovka [*]

    Jsem bez starostí - nezavařuju.Už roky,za mladých let ale ano,to jsem zavařila,co se dalo

    superkarma: 0 29.07.2013, 08:25:38
  15. [8] lidicka [*]

    Marmelády tento rok nedělám - máme málo ovoce, akorát tak na jídlo případně na koláč.Sml22

    superkarma: 0 29.07.2013, 07:45:00
  16. avatar
    [7] vmarta [*]

    gerda — #2 taky tak Sml22

    superkarma: 0 29.07.2013, 07:43:10
  17. avatar
    [6] OlgaMarie [*]

    V rodinách, ve kterých se co se zavaří, sní, se práce s ovocem vyplatí.

    superkarma: 0 29.07.2013, 07:24:24
  18. [5] JitkaVan [*]

    Domácí marmelády určitě, žádný náhražky, ochucovadla a pod.

    Taková domácí jahodová, nebo rybízová, ty žádná kupovaná nenahradí...Sml30

    superkarma: 0 29.07.2013, 07:13:55
  19. avatar
    [4] lenig [*]

    starou dobrou knížku na zavařování, která to se mnou táhne už 31 let a stále všechny rady platí a jsou vyzkoušené !!!

    superkarma: 0 29.07.2013, 06:52:31
  20. [3] HOŠI [*]

    gerda: a jak tedy? jen cukr? a vařit do zhoustnutí???Sml16

    superkarma: 0 29.07.2013, 06:36:05
  21. avatar
    [2] gerda [*]

    Mám radu jedinou - do džemu nedávat želírovací přípravky a vařit postaru, klasicky.

    1. na komentář reaguje vmarta — #7
    superkarma: 0 29.07.2013, 06:17:45
  22. avatar
    [1] bokul [*]

    Jsem zvědavá na dnešní téma - především na osvědčené rady a tipy.

    superkarma: 0 29.07.2013, 00:18:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme