Zavařujete s vtipem? Zkoušíte zajímavé kombinace chutí, aby vaše zavařeniny měly nečekaný nádech? Někdy stačí přidat jen špetku koření a zázrak je na světě! Skvělá kombinace je třeba třešňová marmeláda s vanilkou.

marmeládaJsem ovocný typ. Mám rád ovoce v jakoukoli roční dobu a troufnu si říct, že i v jakémkoli množství. Přesto se musím v létě a na podzim opanovat kvůli zavařování. Ale nevadí! Zavařené ovoce mám totiž stejně rád jako to čerstvé.

Letos jsme měli problém s třešněmi. Na našem stromě jich moc nevyrostlo – stačily tak akorát na mé snídaně v koruně. Přesto několik sklínek třešňové marmelády máme. Sousedé totiž nesklízí jednu třešeň, tak nás nechali vyřádit se na ní.

Úroda tedy byla navzdory mému principu česání „tři do pusy, jednado košíku“ bohatá. Nebudu vám tu ale popisovat, jak jsme z třešní vyrobili výbornou marmeládu. Jsem chlap a zavařovat neumím, takže tuhle práci jsem ochotně přenechal své milé.

Ovšem zázrak, který vytvořila, mně natolik zachutnal, že (opanování, neopanování) jsem se hnedle do konzumace marmelády pustil. Trik spočíval v tom, že zkombinovala třešňovou chuť s vanilkou. No, musela mě od těch sklínek odhánět, a nakonec nejspíš nějaké zachránila, ale nevím to jistě, nemohu je najít... ach jo...

Téma dne 29. 7. 2013: Zavařování

  • Jak letos zavařujete?
  • Máte bohatou úrodu?
  • Zavařujete v hrnci, v troubě, na sporáku, v pračce nebo nějak docela jinak?
  • Vzpomenete si na svou první zavařeninu – povedla se?
  • Myslíte si, že se dnes vůbec ještě vyplatí dělat domácí marmelády a kompoty?

Své příspěvky zasílejte na e-mailovou adresu redakce (viz níže), a to nejpozději 29. 7. 2013 do 15.00 hodin. Pokud chcete, aby měl příspěvek větší šanci na uveřejnění, ať je dlouhý alespoň jako tento odstavec textu. Poslat můžete i nějakou tu fotku z vašeho letošního zavařování! Jako dárek za příspěvek od nás jedna ze čtenářek obdrží balíček s knihou Francouzky netloustnou - kuchařka a k ní fruit dessert Extra Jam od Hamé.

francozkye-jam

Reklama