Reklama

Mám po dovolené, z léta jsem hupla přímo do podzimu a s tím tématem „zavařování“ mi to v redakci pěkně zavařili. Co mám k tomu napsat, když jsem nikdy nezavařovala? Tedy pokud se mezi zavařeniny nepočítá výroba časovaných bomb. S tím mám poměrně bohaté zkušenosti.

zavařenina

Kdysi jsme mívali chalupu v podkrkonoší s velkou zahradou plnou prastarých jabloní, rodících kyselá, chuťově podprůměrná jablka, která se hodila leda tak do štrůdlu. (Tenkrát jsem ještě nevěděla, že se dají zužitkovat na skvělou pálenku.)

Ale bylo mi jich líto nechat je jen tak shnít pod stromem, tak jsem je na doporučení maminky nastrouhala, nacpala do „flašek“ a zavařila. „V zimě se ti budou hodit,“ pravila maminka, zkušená hospodyňka. Jenomže někde se stala chyba a v zimě ne mě místo strouhaných jablek na závin syčely jablečné ruční granáty. Jablka zkvasila, nabrala na objemu a drala se zpoza víček ven. Něco jako „Hrnečku vař“ v ovocném vydání. Nepátrala jsem po příčině tohoto nezdaru a všechno vylila na kompost.

Od té doby jsem se zařekla, že už NIKDY nebudu zavařovat a s vděčností přijmu kompoty  od maminky, které jsem dříve s díky odmítala s tím, že jich mám sama dost. Stejně to nikdo nejí. Co si budeme povídat, možná nejsme jediná domácnost, ve které se najdou kompoty staré několik let.

Ale přesně podle hesla: „Nikdy neříkej nikdy!“ jsem se pustila do výroby domácích džemů. Začala jsem rebarborou, pokračuji malinami a teď se chystám na borůvky. To je asi tak vše, co můžu k zavařování říct ze své zkušenosti.

Vy jste na tom určitě mnohem lépe, milé ženy-in, a jistě se s námi rády podělíte o své zážitky, poznatky, rady, nápady a recepty.

Zavařujete? Co? Vyrábíte kompoty, džemy, marmelády? Nebo jste spíš na „slané“? Dáváte přednost okurkám, houbám, rajčatům, kukuřičkám a jiným darům vašich zahrádek, či přírody? Co nejneobvyklejšího jste kdy zavařila? Máte nějakou specialitu? Dáte nám nějaký recept, na který jste pyšná? Máte nějakou příhodu se zavařováním? Kdy vám to zavařenina pěkně zavařila?

Na vaše příspěvky se moc těším na adrese: redakce@zena-in.cz

Dvě z vás mohou za svůj příspěvek získat tyto ceny

KONZERVOVÁNÍ Oded Schwartz

konzerPrůvodce všemi způsoby konzervace potravin a světové speciality. Ovoce, zelenina, masa, ryby, sýry - více než 150 vynikajících receptů na sladké marmelády, ohnivé hořčice, peprné nakládané směsi, uzené ryby, ochucené oleje a octy, ovocné džemy a sirupy. Popis sušení masa, přípravy šunky, klobás a salámů. Konzervování v alkoholu, kandování a krystalizování. Potřebné pomůcky a konzervační přísady. To vše doprovázené exkluzivními fotografiemi.

 Více na: http://www.bux.cz/knihy/96097-konzervovani.html     

 

 

MARMELÁDY A ŽELÉ Hans Gerlach, Susanna Bingemerová

knihaNení nad domácí marmelády! Zavařeniny jsou seřazeny podle hlavní sezony ovoce. Připravujeme je z kvalitních surovin, které sami vybíráme. Na jaře lákají jahody, rebarbora, v létě třešně, meruňky, podzim nás obdaří jablky, hruškami či šípky a v zimě jsou na řadě citrusové plody. Recepty obsahují tři zásady: kombinace různého ovoce, velké množství ovoce a málo cukru a džemy s velkými kousky ovoce podle francouzské metody přípravy. Mnohé rady a informace zjednoduší přípravu a výsledek bude dokonalý.

 Více na: http://www.bux.cz/knihy/88502-marmelady-a-zele-dokonala-chut-a-vune-v-jedine-sklenici-radost-z-vlastni-vyroby.html

Obě knihy vydala Euromedia Group k.s., Ikar. Koupíte v knihkupectví a na www.bux.cz.v