Domácnost

Zavařování aneb jablečné ruční granáty

Mám po dovolené, z léta jsem hupla přímo do podzimu a s tím tématem „zavařování“ mi to v redakci pěkně zavařili. Co mám k tomu napsat, když jsem nikdy nezavařovala? Tedy pokud se mezi zavařeniny nepočítá výroba časovaných bomb. S tím mám poměrně bohaté zkušenosti.

zavařenina

Kdysi jsme mívali chalupu v podkrkonoší s velkou zahradou plnou prastarých jabloní, rodících kyselá, chuťově podprůměrná jablka, která se hodila leda tak do štrůdlu. (Tenkrát jsem ještě nevěděla, že se dají zužitkovat na skvělou pálenku.)

Ale bylo mi jich líto nechat je jen tak shnít pod stromem, tak jsem je na doporučení maminky nastrouhala, nacpala do „flašek“ a zavařila. „V zimě se ti budou hodit,“ pravila maminka, zkušená hospodyňka. Jenomže někde se stala chyba a v zimě ne mě místo strouhaných jablek na závin syčely jablečné ruční granáty. Jablka zkvasila, nabrala na objemu a drala se zpoza víček ven. Něco jako „Hrnečku vař“ v ovocném vydání. Nepátrala jsem po příčině tohoto nezdaru a všechno vylila na kompost.

Od té doby jsem se zařekla, že už NIKDY nebudu zavařovat a s vděčností přijmu kompoty  od maminky, které jsem dříve s díky odmítala s tím, že jich mám sama dost. Stejně to nikdo nejí. Co si budeme povídat, možná nejsme jediná domácnost, ve které se najdou kompoty staré několik let.

Ale přesně podle hesla: „Nikdy neříkej nikdy!“ jsem se pustila do výroby domácích džemů. Začala jsem rebarborou, pokračuji malinami a teď se chystám na borůvky. To je asi tak vše, co můžu k zavařování říct ze své zkušenosti.

Vy jste na tom určitě mnohem lépe, milé ženy-in, a jistě se s námi rády podělíte o své zážitky, poznatky, rady, nápady a recepty.

Zavařujete? Co? Vyrábíte kompoty, džemy, marmelády? Nebo jste spíš na „slané“? Dáváte přednost okurkám, houbám, rajčatům, kukuřičkám a jiným darům vašich zahrádek, či přírody? Co nejneobvyklejšího jste kdy zavařila? Máte nějakou specialitu? Dáte nám nějaký recept, na který jste pyšná? Máte nějakou příhodu se zavařováním? Kdy vám to zavařenina pěkně zavařila?

Na vaše příspěvky se moc těším na adrese: redakce@zena-in.cz

Dvě z vás mohou za svůj příspěvek získat tyto ceny

KONZERVOVÁNÍ Oded Schwartz

konzerPrůvodce všemi způsoby konzervace potravin a světové speciality. Ovoce, zelenina, masa, ryby, sýry - více než 150 vynikajících receptů na sladké marmelády, ohnivé hořčice, peprné nakládané směsi, uzené ryby, ochucené oleje a octy, ovocné džemy a sirupy. Popis sušení masa, přípravy šunky, klobás a salámů. Konzervování v alkoholu, kandování a krystalizování. Potřebné pomůcky a konzervační přísady. To vše doprovázené exkluzivními fotografiemi.

 Více na: http://www.bux.cz/knihy/96097-konzervovani.html     

 

 

MARMELÁDY A ŽELÉ Hans Gerlach, Susanna Bingemerová

knihaNení nad domácí marmelády! Zavařeniny jsou seřazeny podle hlavní sezony ovoce. Připravujeme je z kvalitních surovin, které sami vybíráme. Na jaře lákají jahody, rebarbora, v létě třešně, meruňky, podzim nás obdaří jablky, hruškami či šípky a v zimě jsou na řadě citrusové plody. Recepty obsahují tři zásady: kombinace různého ovoce, velké množství ovoce a málo cukru a džemy s velkými kousky ovoce podle francouzské metody přípravy. Mnohé rady a informace zjednoduší přípravu a výsledek bude dokonalý.

 Více na: http://www.bux.cz/knihy/88502-marmelady-a-zele-dokonala-chut-a-vune-v-jedine-sklenici-radost-z-vlastni-vyroby.html

Obě knihy vydala Euromedia Group k.s., Ikar. Koupíte v knihkupectví a na www.bux.cz.v

 

   
17.07.2012 - Tvoříme - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. [28] rendac [*]

    zavařovat jsem ještě nezkoušela

    superkarma: 0 22.02.2013, 21:57:23
  2. avatar
    [27] xx-b [*]

    my vůbec nezavařujeme Sml15 nikdo zavařeniny u nás nejí Sml80

    superkarma: 0 04.11.2012, 12:54:21
  3. avatar
    [26] cibulicka [*]

    zavařuji,zavařuji ,zavařuji a zavařuji

    superkarma: 0 17.08.2012, 10:52:08
  4. avatar
    [25] LudPa [*]

    Když byly holky malé zavařovala, nakládala, sušila a zmražovala jsem všechno.teď jsem už lenivá, snad až budou vnoučata začnu zase.

    superkarma: 0 29.07.2012, 14:24:53
  5. [24] babočka12 [*]

    dříve jsem zavářela s babičkou.nyní už nezavářím.

    superkarma: 0 29.07.2012, 12:05:59
  6. avatar
    [23] tajnostii [*]

    Nejvíc jsem zavařovala okurkySml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 23:20:57
  7. avatar
    [22] ondrasek74 [*]

    Tak takhle přesně zpracovávala jablka moje babička. Byla to práce na celý den. Oloupat, odjadřincovat, nastrouhat... pak se to muselo důkladně vyždímat /právě aby to nekvasilo/ a pak s tím šup do trouby.

    superkarma: 0 17.07.2012, 20:55:41
  8. [21] PEPI11 [*]

    Maminka zavařovala vše, co sesbírala na zahradě, a zásobovala i moji a bratrovu rodinu. Později se to obrátilo, a zavařovala jsem já pro celou rodinu i maminku. Moje holky, když už mají své rodiny už to nechtějí. Ani já ne a maminka už tu není. Takže už nezavařuji. Pouze vařím marmelády z rybízu, malin a ostružin,ty si berou všichni.  Jablka, hrušky a švestky rozdám čerstvé, nebo napeču koláče, ty mají všichni rádiSml58

    superkarma: 0 17.07.2012, 19:15:09
  9. avatar
    [20] daska59 [*]

    Jabloně mi vykáceli, takže jablka už nezavařuji, jen ta rajská. Zato na okurkách a ovoci se vyřádím. Nejvděčnější je višňový džem, ten opravdu nezbyde Sml16

    superkarma: 0 17.07.2012, 17:22:22
  10. avatar
    [19] ladouch [*]

    To chce ten povrch zalít rozpuštěným včelím voskem, pak se tam plíseň neudělá.Sml22Sml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 15:03:47
  11. [18] step1 [*]

    Dříve jsem zavařovala. Když byly děti malé, byl často k obědu nějaký kompot. Ale teď už jen občas udělám džem, aby bylo na pečení.

    superkarma: 0 17.07.2012, 14:23:38
  12. avatar
    [17] bonda [*]

    A co teprve domácí kečupová bomba, ta nám dokonce vymalovala byt

    superkarma: 0 17.07.2012, 14:00:29
  13. [16] Trefa [*]

    Trefa:jablka jsem nikdy nezavarovala.pamatuji ze to nase maminky delali.strouhali jablka a davali je do sklenic.ja mam pekny sklep a jablka mi vydrzi dlouho cerstve.

    superkarma: 0 17.07.2012, 13:50:17
  14. avatar
    [15] HANÝŠKA [*]

    Sml80 Šít umím,ale nezbývá mi čas i když jsem v důchodu.Kvánocům jsem dostala nový šicí stroj a ani jsem ho nevyzkoušelaSml65

    superkarma: 0 17.07.2012, 13:40:31
  15. [14] Reni [*]

    Snažím se zavařovat co nám dá zahrádka. Sml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 12:30:49
  16. [13] Roland [*]

    Rikina — #12 Moje babička to s tou plísní bohužel také tak dělala.

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:31:46
  17. [12] Rikina [*]

    Jedna z mých babiček zavařovala hodně, protože měla zahradu a "přece se to nevyhodí". Jenže její kompoty i marmelády byly příšerně sladké. Navíc ty sklenice povazovala jakýmsi papírem či co, místo víček, takže se na povrchu vždycky vytvořila vrstvička plísně. Podle babičky to bylo normální, prostě se vrchní vrstva seškrábla a bylo to, zbytek se použil, jako by nic. Sml80 No, podle mýho to moc normální není, ale jakožto nedospělá vnučka jsem si netroufala tenkrát odporovat. Okurky a jiná zelenina víčka měly, tam se to nedělo. Sml80 Takže můj vztah k zavařování byl negativně ovlivněn již v zárodku, dalo by se říci. Sml57 

    1. na komentář reaguje Roland — #13
    superkarma: 0 17.07.2012, 09:27:45
  18. avatar
    [11] femme [*]

    když jsme ještě měli latifundie, tak jsme s mámou zavařovaly jak divé, ale musím si, že mi to vůbec nechybí Sml24 Sml58

    superkarma: 0 17.07.2012, 09:26:01
  19. [10] babca [*]

    Byla doba kdy jsem zavařovala všechno,ale ty už jsou dávno prač

    superkarma: 0 17.07.2012, 09:16:58
  20. avatar
    [9] Věrulinka [*]

    Zavařuji a ráda Sml67

    superkarma: 0 17.07.2012, 08:52:54
  21. [8] Saritka [*]

    Hodně jsem zavařovala , ale teď   už né, jen tak okurky  a marmeládu udělat.Sml30

    superkarma: 0 17.07.2012, 08:23:44
  22. avatar
    [7] Hanula [*]

    Sml16kdysi se hodně zavařovalo a nikdo si toho moc nevážil - všeho bylo hodně - plné spíže a sklepy. Teď už je to trochu vzácnost.

    superkarma: 0 17.07.2012, 08:17:01
  23. avatar
    [6] vmarta [*]

    zavařuji co se dá Sml30

    superkarma: 0 17.07.2012, 08:04:36
  24. [5] kimil [*]

    Zavařuji pravidelně, nejvíce okurky, cukety, velmi oblíbené jsou džemy, ale kompoty už tak na odbyt nejdou.

    superkarma: 0 17.07.2012, 07:39:43
  25. avatar
    [4] Ferdulka [*]

    Zrovna jsem včera dostala od manželky svého šéfa domácí rybízovou marmeládu,je úžasnáSml67.

    superkarma: 0 17.07.2012, 07:20:12
  26. avatar
    [3] Kytinkak [*]

    nojo, okurky zavařené doma jsou nejlepší, a džemy jakbysmetSml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 07:03:14
  27. [2] lidicka [*]

    Nejvíce jsem zavařovala okurky, tenhle rok nám však vymrzly, takže nezavařuji. Naštěstí máme zásobu od loňska, kdy okurek bylo požehnaně.Sml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 06:54:30
  28. avatar
    [1] hubajda [*]

    moje mam take krouhala jablka do sklenic a pak zavarovala pak je dala do strudlu ja to moc nemusim radeji koupim cerstva jablka

    superkarma: 0 17.07.2012, 00:15:07

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme