Reklama

Léto je čas dozrávání všech druhů ovoce a zeleniny, a tak nastává doba oblíbeného zavařování. Možná naše maminky a babičky zavařovaly častěji než my a jinými způsoby, měly jiné recepty.

marmeláda

Také si možná pamatujete na přeplněné sklepy či spíže s plnými zavařovačkami, které nabízely tolik oblíbené meruňkové kompoty, nakládaná jablka, třešně nebo hrušky. V horším případě vše v rozbředlé konzistenci. A to v takovém množství, že vše jedlo ještě za rok…

Naše opilé okurky

DEKOMoje maminka vždycky ráda zavařovala. S tátou nakoupili hafo okurek, ingredience jako cibuli, kopr, feferonky, mrkev a nálev DEKO. Dělali jsme si zásobu na celou zimu. Pamatuji, jak jsem vždycky musela mýt zavařovačky a víčka. Později, když jsem byla náctiletá a matka měla víc kamarádek, se kterými nadávaly na život a probíraly všechno možné, se zavařovalo taky. Většinou tak, že se zase nakoupilo hafo okurek, ingredience a všechno ostatní. Jako vždycky. Jenže si k práci máma pozvala své kamarádky, aby jí pomohly, a zdrbly při tom všechno, co se dalo. K práci si většinou otevřely několik flašek vína. Výsledný produkt tedy nebýval už tak dokonalý jako v předešlých letech. Jak se při tom zavařování a pěchování okurek do sklenic chechtaly a myslely na něco jiného, bylo to pak poznat na chuti. Jednou byly moc kyselé, další várka byla přesolená… prostě byly překvapivě hnusné. Překvapivě proto, že jsme nikdy nevěděli, co bude na chuti blbý. A jelikož jsme jiný neměli, často jsme se museli přemoci a přes zimu je zkonzumovat… Tak jsme jim se ségrou říkaly „opilé vokurky“.

Nicméně, je jedno, jaká je doba, zavařování, nakládání a výroba marmelád či džemů má v létě čestné místo mezi domácími pracemi.

Myslím, že díky návratu ke kvalitním surovinám v kuchyni a k poctivému vaření se vrací různé postupy i v rámci zavařování nebo nakládání. Také k nám přicházejí nové zajímavé recepty, kombinace chutí, které jsme dříve neznali.

Jak jste na tom vy? Zkoušíte zajímavé kombinace chutí, aby vaše zavařeniny měly nečekaný nádech? Někdy stačí přidat jen špetku koření, a zázrak je na světě! Skvělá kombinace je třeba třešňová marmeláda s vanilkou.

  • Jak letos zavařujete?
  • Máte bohatou úrodu?
  • Zavařujete v hrnci, v troubě, na sporáku, v pračce nebo nějak docela jinak?
  • Vzpomenete si na svou první zavařeninu – povedla se?
  • Myslíte si, že se dnes vůbec ještě vyplatí dělat domácí marmelády a kompoty?

Napište nám do diskuse pod tento článek.