Vaření

Zavařování a výroba marmelád: Jaké vyzkoušené postupy máte vy?

Léto je čas dozrávání všech druhů ovoce a zeleniny, a tak nastává doba oblíbeného zavařování. Možná naše maminky a babičky zavařovaly častěji než my a jinými způsoby, měly jiné recepty.

marmeláda

Také si možná pamatujete na přeplněné sklepy či spíže s plnými zavařovačkami, které nabízely tolik oblíbené meruňkové kompoty, nakládaná jablka, třešně nebo hrušky. V horším případě vše v rozbředlé konzistenci. A to v takovém množství, že vše jedlo ještě za rok…

Naše opilé okurky

DEKOMoje maminka vždycky ráda zavařovala. S tátou nakoupili hafo okurek, ingredience jako cibuli, kopr, feferonky, mrkev a nálev DEKO. Dělali jsme si zásobu na celou zimu. Pamatuji, jak jsem vždycky musela mýt zavařovačky a víčka. Později, když jsem byla náctiletá a matka měla víc kamarádek, se kterými nadávaly na život a probíraly všechno možné, se zavařovalo taky. Většinou tak, že se zase nakoupilo hafo okurek, ingredience a všechno ostatní. Jako vždycky. Jenže si k práci máma pozvala své kamarádky, aby jí pomohly, a zdrbly při tom všechno, co se dalo. K práci si většinou otevřely několik flašek vína. Výsledný produkt tedy nebýval už tak dokonalý jako v předešlých letech. Jak se při tom zavařování a pěchování okurek do sklenic chechtaly a myslely na něco jiného, bylo to pak poznat na chuti. Jednou byly moc kyselé, další várka byla přesolená… prostě byly překvapivě hnusné. Překvapivě proto, že jsme nikdy nevěděli, co bude na chuti blbý. A jelikož jsme jiný neměli, často jsme se museli přemoci a přes zimu je zkonzumovat… Tak jsme jim se ségrou říkaly „opilé vokurky“.

Nicméně, je jedno, jaká je doba, zavařování, nakládání a výroba marmelád či džemů má v létě čestné místo mezi domácími pracemi.

Myslím, že díky návratu ke kvalitním surovinám v kuchyni a k poctivému vaření se vrací různé postupy i v rámci zavařování nebo nakládání. Také k nám přicházejí nové zajímavé recepty, kombinace chutí, které jsme dříve neznali.

Jak jste na tom vy? Zkoušíte zajímavé kombinace chutí, aby vaše zavařeniny měly nečekaný nádech? Někdy stačí přidat jen špetku koření, a zázrak je na světě! Skvělá kombinace je třeba třešňová marmeláda s vanilkou.

  • Jak letos zavařujete?
  • Máte bohatou úrodu?
  • Zavařujete v hrnci, v troubě, na sporáku, v pračce nebo nějak docela jinak?
  • Vzpomenete si na svou první zavařeninu – povedla se?
  • Myslíte si, že se dnes vůbec ještě vyplatí dělat domácí marmelády a kompoty?

Napište nám do diskuse pod tento článek.

   
25.07.2014 - Mlsání - autor: Klára Křížová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [32] holancena [*]

    Já si dělám marmelády ze všeho co potkám,protože jsem alergik,tak nemůžu kupované ovocné jogurty.Taky mi vůbec nevadí,když snídám domácí chleba s domácí marmeládou.Je to prostě mňamka.Sml16

    superkarma: 0 25.07.2014, 19:33:22
  2. avatar
    [31] denkas [*]

    Marmeládu sem nikdy nedělala a ani dělat nebuduSml80 Asi jsme divný,ale my máme spotřebu asi jedný skleničky marmelády za rokSml80

    superkarma: 0 25.07.2014, 18:12:51

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] slávenka [*]

    Zavařuju ve starém plechovém pozinkovaném hrnci, který mám už dobře 25 let.Sml22A na své první zavařování si moc dobře vzpomínám. Zavařovala jsem jablka. Jsa poučena maminkou, že mám kompoty po vyndání z hrnce otočit dnem vzhůru, aby "chytly", udělala jsem tak. Jenže se mně zdálo, že už jsou dnem vzhůru dlouho, tak jsem je obrátila zpět. Samozřejmě víčka "nechytla"Sml23Sml16Dneska za ty roky už to mám víc "vychytané"Sml22Sml58...jdu pokračovat v zavařování těch okurek...

    superkarma: 0 25.07.2014, 18:03:24
  2. [29] Nikar [*]

    Dělám marmeládu s gelfixem, dnes jsem udělala švestkovou, minule jahodovou a banánovou. Ještě chci udělat borůvkovou, a pak nějakou žlutou (meruňkovou, broskvovou...). Uvidíme, jaké bude ovoce.

    superkarma: 0 25.07.2014, 17:45:17
  3. [28] slávenka [*]

    právě zavařuju okurky, mám jich 30 kgSml28

    superkarma: 0 25.07.2014, 17:35:22
  4. avatar
    [27] diblice [*]

    zatím žádný, zavařuje babi, já jen přemisťuji do svý domácnosti

    superkarma: 0 25.07.2014, 16:09:02
  5. avatar
    [26] Kadla [*]

    Klára Křížová: Jezusktote, takhle mě deptat pohledem na mňam zavařeniny na obrázku, když ještě pořád držím dietu, to je opravdu mučení jehňátek Sml30

    superkarma: 0 25.07.2014, 15:56:41
  6. avatar
    [25] vladka321 [*]

    Já zavařuji celkem ráda. Na okurky mám ovšem moji maminku, která dělá nepřekonatelné a když do nich dá řízný kozí roh, tak jsou i velice pikantní. Stejně dobře mi zavařuje i právě zmiňované kozí rohy, čalamády, fazolové lusky. Já na oplátku vyrábím džemy a marmelády, pečené čaje (recept také od mojí maminky). Letos bude mít premiéru marmeláda z rakytníku. Už se na ni moc těším.

    Na svoje první zavařování si už moc dobře nepamatuji. Bylo to 100% s maminkou a díky ní se i jistě povedlo. Ale pamatuji si na svoji první šípkovou marmeládu, kdy jsem opravdu vysemenila neskutečné množství plodů šípů a z těch malinkých slupiček potom s velkou slávou uvařila marmeládu, která se vešla do dvou malých skleniček od přesnídávky. Neskutečná piplavá práce s minimálním ziskem - už víckrát ne!!!

    Nyní mám zakoupenou růži svraskalou a jen doufám, že až opravdu v mé "biozahrádce" vyroste, budou plody tak velikostně i po vysemínkování veliké, že se možná opět o nějakou podobnou akci pokusím Sml22.

    superkarma: 0 25.07.2014, 14:37:05
  7. [24] AlčaD [*]

    Nezavařuji, nedělám - dostávám od maminky a od tchýně Sml24

    superkarma: 0 25.07.2014, 14:35:43
  8. avatar
    [23] átéčko [*]

    Dělám marmelády. meruňkové a rybíz s malinami.

    superkarma: 0 25.07.2014, 14:21:43
  9. avatar
    [22] řeřicha [*]

    Ráda dělám marmelády...a chuťe kombinuju.

    superkarma: 0 25.07.2014, 13:38:18
  10. avatar
    [21] Léthé [*]

    Kdysi jsem zavařovala....v práci na to byl časSml52 Dnes už jsem doma a v důchodu, času je málo, nezavařuji.Sml30  To málo co spotřebujeme si vždy koupíme. Jen tu a tam si něco hodím do mrazáku......třeba moji úrodu rakytníkuSml37.

    superkarma: 0 25.07.2014, 13:37:35
  11. [20] free [*]

    Nepoužívám žádné konzervanty kromě cukru

    superkarma: 0 25.07.2014, 10:45:58
  12. avatar
    [19] Alena 12 [*]

    dělám marmelády Sml16zavařuji cokoliv

    superkarma: 0 25.07.2014, 10:24:13
  13. avatar
    [18] gerda [*]

    ale na co jsem si v životě netroufla, tak na houby. Jedině usušit anebo zamrazit. Nikdy nezapomenu na vynikající nakládané václavky, ze kterých jsem měla den rychlé chůze.

    superkarma: 0 25.07.2014, 10:05:48
  14. avatar
    [17] gerda [*]

    ToraToraTora — #15 Hezky řečeno "jako letní den"Sml26

    superkarma: 0 25.07.2014, 10:03:47
  15. [16] tetička25 [*]

    Těsně po revoluci, když najednou bylo všechno zboží ve slušné kvalitě a levné, se nevyplatilo skoro nic pěstovat a zavařovat. Teď už všichni výrobci zdražili a hlavně začali šidit, kvalitu nahradili kvantitou, totéž pěstitelé, hnojí aby to bylo velké a ještě větší, takže nastává návrat k domácímu pěstování i zavařování.

    Takže jsem si udělala borůvkovou marmeládu, kde jsou pouze borůvky a cukr. Meruňková je jenom z meruněk a cukru. Žádná přidaná jablka v množství 50 % obsahu. Když si v obchodě přečtu složení, tak to většinou vůbec nekoupím.

    superkarma: 0 25.07.2014, 09:48:41
  16. avatar
    [15] ToraToraTora [*]

    Nejlepší jsou takové ty ze zbytků, když už končí jahody, začíná rybíz,něco reveně, černý rybíz, nebo když se povedou maliny.....všechno dohromady smíchat sdžemovat a zavíčkovat. Ty pak v zimě chutnají jak letní den

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    superkarma: 1 25.07.2014, 09:44:53
  17. [14] vladka60 [*]

    Zkouším domácí marmelády, tak uvidíme, jaké budou.

    superkarma: 0 25.07.2014, 09:39:04
  18. [13] čistič [*]

    Zavařujeme okurky a děláme marmelády - domácí nemají chybu Sml59

    superkarma: 0 25.07.2014, 09:35:46
  19. avatar
    [12] Milala [*]

    Letos už má několik sklenic meruňkové marmelády a čekám až začnou rodit okurky. Jinak zavařuji jěště kozí rohy a různé čalamády.

    superkarma: 0 25.07.2014, 08:53:47
  20. [11] dadma [*]

    Když byly děti doma, tak jsme s manželem zavařovali hodně a všechno .Nyní udělám občas také marmeládu, když dostanu nějaké ovoce.Loni to byla jahodová a letos rybízová.Před týdnem jsme zavařili  okurky a ještě budeme dělat zelí a tím to končí.

    Domácí marmelády se určitě vyplatí, protože víte ,že jsou kvalitní.To co ve většině případů nabízí obchody nejsou marmelády ani džemy,ale hrůzy.

    superkarma: 0 25.07.2014, 08:11:17
  21. [10] Vendááá [*]

    my jsme letos zavařovali i dělali marmelády (jahodovou, rybízovou, višňovou a meruňkovou). U zavařnin máme rádi mix, takže jsmezavařovali rybíz s malinami, angrešt s třešněmi, višně s rybizem, ale i samotné ovoce- višně, meruňky, angrešt. Tentokrát jsme nedělalinic s broskvemi, protože avařené broskve zůstaly ještě z loňska. Ještě budeme zavařovat švestky. Co se týče zeleniny, tak na to máme babičky, ty zavařují okurky a papriky

    superkarma: 0 25.07.2014, 08:08:50
  22. [9] efina [*]

    Zavařuji květák místo okurek a čalamádu když bude nějaké ovoce budou marmelády.

    superkarma: 0 25.07.2014, 07:46:52
  23. [8] DCOlga [*]

    Byly doby, kdy jsem toho zavařovala opravdu hodně, teď už jenom okurky a lečo, protože ta voda, co vydávají za lečo v obchodech, je opravdu k ničemu. Tak si ho radši udělám sama i když musím veškerou zeleninu koupit.

    superkarma: 0 25.07.2014, 07:44:29
  24. [7] ruzka [*]

    Zavařuji okurky a kozí rohy,z ovoce broskve a meruňky,marmelády se u nás naštěstí moc nejí.Přiznám se,že mě to moc nebaví a pak to zase přerovnávám ve sklepě.

    superkarma: 0 25.07.2014, 07:30:05
  25. avatar
    [6] tauferova monika [*]

    Zavařuji hlavně zeleninu.....okurky,řepu,čalamádu....ovoce mám pár pytlíku v mražáku.

    superkarma: 0 25.07.2014, 07:04:10
  26. avatar
    [5] gerda [*]

    Zrovna včera jsem zaslechla dobrou hlášku. Před Billou se bavily dvě seniorky a jedna z nich, dáma, do které bych vážně neřekla že zavařujeSml30, povídala té druhé, která se divila tomu, že ta paní už má 25 sklenic založených okurek. Prý "radši jdu pro to do sklepa než do obchodu, kde je všecko drahý". Vox populi, vox Dei.Sml22

    superkarma: 0 25.07.2014, 06:31:18
  27. avatar
    [4] Věrulinka [*]

    Sml22 zavařuji, ovšem letos to bude bída, hodně toho v květnu pomrzlo Sml15

    superkarma: 0 25.07.2014, 06:01:03
  28. avatar
    [3] glady [*]

    zavařuju jen okurky, kompoty a marmelády u nás nikdo nejí..

    superkarma: 0 25.07.2014, 05:45:33
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    U nás se zavařovalo běžně, nebyl mrazák, tak to jinak nešlo. Já se snažím co nejvíc ovoce zamrazit, protože je pak jako "živé" a mít třeba v zimě švestkové knedlíky z čerstvého ovoce je příjemné. Jinak zavařuju klasicky, oceňuji šroubovací uzávěry, s nimiž to jde bez potíží. Pamatuju totiž ještě i staré typy sklenic, do kterých se musela dávat pod víčko gumička, přes to spona...ty nervy na druhý den, když to nedrželo!Sml41 Džemy a marmelády dělám bez Pektogelu, klasicky, jen na meruňkový džem mám speciální prvorepublikový recept z loupaných a ten je excellentní. I barevně, jako jantar.

    superkarma: 0 25.07.2014, 05:40:38
  30. [1] V19 [*]

    Zaváram všetko, čo sa urodí na záhradke, s niektorým ovocím ma zásobuje sestra. Okrem čučoriedok nekupujem žadne ovocie ani zeleninu.

    Práve včera som konzervovala cviklu a uhorky a cez víkend čučoriedky a brusnice - našťastie nám ich za super cenu predáva manželov kolega.Sml16

    superkarma: 0 25.07.2014, 05:30:14

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme