Při pěstování stromů a keřů je pravidelné zastřihávání větví důležitou činností, která má podstatný vliv na další plodnost, kvalitu ovoce a růst rostliny. Abychom však nezpůsobili více škody než užitku, je potřebné tento radikální zásah provádět správně a co možná nejodborněji.

Fiskars

Pozornost je třeba věnovat zejména výběru vhodného období, které se u jednotlivých stromů a keřů liší.

Ovocné stromy je nejvhodnější zastříhávat zejména v těchto obdobích:

  • jabloň - únor, březen, srpen
  • hrušeň - únor, březen, srpen
  • slíva - únor, březen
  • švestka - únor, březen, červenec
  • třešeň - červenec, srpen
  • broskev - březen, červenec, srpen
  • bobuloviny - únor, březen, červenec, srpen
  • víno - březen, červenec, srpen

Fiskars

Druh a způsob použitého řezu se odvíjí od požadovaného účelu a také stáří rostliny. První řez, tzv. výchovný, se obvykle provádí následující jaro po vysazení. Při tomto řezu zkracujeme přírůstky hlavních větví. V dalších 3 až 5 letech pak dochází k formovacímu střihu, který umožní tvarování koruny. U formovacího střihu se zkrátí boční a strmě rostoucí výhonky. Hlavní výhonek se pak ponechá o několik centimetrů delší než ty boční. U starých stromů provádíme omlazovací střih, v rámci kterého zastřihneme větve koruny cca o 1/3.

Při řezu vždy používejte kvalitní a ostré zastřihávací nástroje, díky kterým snadno provedete přímý řez bez podrcení a tím pádem i poškození zastřihávané větve. Vhodné nástroje naleznete například v nabídce značky Fiskars. Pokud dojde k řezu většímu než 1 cm, ošetřete místo včelím voskem. Zabráníte tak možné infekci. Pro zastřihávání keříků a tenkých větví u mladých stromů Vám skvěle poslouží jednoruční zastřihávací nůžky. U silnějších větví zvolte dvouruční prostřihávač, který si hravě poradí i s větví do průměru 5 cm.

www.fiskars.cz

Reklama