Vaření

Zásady přípravy výborných palačinek s borůvkami

Máte rádi palačinky? Chcete si vybavit borůvkovou chuť léta? Máme pro vás skvělý tip!

  • Palačinky připravujeme vždy z hladké mouky.
  • Lijeme mléko do mouky, ne naopak – nepřidáváme do mléka mouku, nadělaly by se nám hrudky.
  • Těstu prospěje, když je necháme hodinu či dvě odležet v chladu, ale ne v chladničce.
  • Chuť zjemníme a zvýrazníme likérem, ale ne příliš sladkým (nejlépe třešňovice, rum, meruňkovice).
  • Správné palačinky musejí být zlatavé

Několik triků

palačinky

S palačinkami jsou většinou tři problémy – trhají se, připalují se a jsou moc silné.

Od posledního pomůže správný odhad hustoty těsta a pak už jen praxe. Cílem je nalít co nejrychleji co nejmenší množství těsta na pánev a ihned jej na ní rovnoměrně rozprostřít. Palačinky musí být tenounké jako papír.

Osvědčilo se připravit si těsto ve vysoké a baňaté keramické nebo porcelánové konvici, protože její hubičkou se těsto dobře nalévá. Druhou rukou při nalévání nahýbáme pánev a točíme s ní, až je těsto v tenké vrstvě dokonale rozprostřené. Po pár vteřinách už palačinku obracíme.

Ještě studenou pánev můžeme vypláchnout slanou vodou, což by také mělo omezit připalování.

Palačinkové těsto nikdy nesladíme, jinak by se připalovalo. Náležitou sladkou chuť palačinkám dodají náplně. Do těsta můžeme přidat naopak trochu sodovky nebo i rum, chuť mu dodá i třešňovice. Ve všech případech budou palačinky i nadýchanější.

S první hotovou palačinkou většinou moc parády nenaděláme, protože se pravděpodobně potrhá. S tím počítáme už předem ohledně počtu kusů. První palačinku ale používáme jako zkoušku – než začneme péct další, ochutnáme ji a zjistíme, jestli nemá bezvýraznou a planou chuť. V případě, že má, tak těsto opatrně přisolíme. Mezitím dobře promastíme pánev a důkladně ji zahřejeme. S další várkou těsta oheň ihned stáhneme a udržujeme jej dále na slabé úrovni. Další palačinky už budou přímo výstavní – nebudou se pálit ani trhat.

Co dobrého do sladkých palačinek?

Velice oblíbené jsou nejrůznější ovocné náplně. Vyzkoušejte pomerančovou omáčku, směs lesního ovoce, jahody rozmixované s tvarohem nebo zakysanou smetanou, ovocný salát nebo borůvky.

Náš tip: Indiánské borůvky od Kand

borůvkyIndiánské borůvky s fruktózou.

Kompot vyrobený z plodů muchovníku olšolistého, lidově nazývaného „indiánské borůvky“.

Modročerné plody muchovníku  jsou přírodním zdrojem vitamínů a stopových prvků a obsahují vysoký podíl anthokyanů tedy antioxidačních látek, které likvidují volné radikály a přispívají tím k prevenci nemocí jako jsou nádorová onemocnění, srdeční choroby, mozkové příhody, šedý zákal nebo artritida.Navíc je tento kompot z  muchovníku oslazen fruktózou, ovocným cukrem s vysokou sladivostí a velmi nízkým glykemickým indexem. Je vhodný i pro diabetiky v rámci diety určené lékařem.

Indiánské borůvky skvěle ochutí jogurty, zmrzlinové poháry nebo palačinky.

Získaly ocenění v soutěži „Regionální potravina Královéhradeckého kraje“.

   
12.12.2013 - Mlsání - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [10] buldok [*]

    Mňamka.Sml16

    superkarma: 0 06.03.2014, 07:49:08
  2. [9] ceva21 [*]

    moji kluci palačinky milují, pěkně namazané marmeládou, nahoru šlehačka s čokoládou, po tom by se utloukli, takže marmelády ano a kam to jde

    superkarma: 0 13.12.2013, 21:42:03
  3. avatar
    [8] gerda [*]

    samecka — #4 dnes už zapomenuté rizolety nejsou nic jiného, než palačinka, namazaná lanou náplní, složená do šátečku, obalená v trojobale a usmažená jako řízek, díky za připomenutíSml22. Palačinky jsou fajn, ještě mi napadly fritátové nudle - hotové palačinky pokrájené na nudličky jako vložka do polévky.

    superkarma: 0 13.12.2013, 05:36:01
  4. [7] danny38 [*]

    No, je jasné co si dáme o víkendu Sml30 kdyby mi je někdo udělal teď, neodolala bych Sml29

    superkarma: 0 12.12.2013, 23:29:10
  5. [6] ala63 [*]

    ASI JE UDELAM O VIKENDU-)))

    superkarma: 0 12.12.2013, 21:09:09
  6. [5] anina4 [*]

    gerda — #3 slaný dort jsem dělala se špenátem, poslední dobou doma chtějí spíš slané palačinky než sladké

    superkarma: 0 12.12.2013, 21:08:37
  7. avatar
    [4] samecka [*]

    gerda — #3 a nebo naplnit nivou a šunkou, srolovat, obalit v trojobalu a znovu usmažit. Luxus a není to mastné (poprvé jsem nechápala)!!!

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 12.12.2013, 18:37:07
  8. avatar
    [3] gerda [*]

    Palačinky dělávám často, vždy jen od oka, mouku používám polohrubou. Zadělávám mlékem, ale dá se půl napůl použít i neslazená minerálka. Těsto je třeba osolit. Vajíčka aspoň 3. Když se do palačinkového těsta kápne trocha oleje, líp se podebírají při mažení. Rada nechat hotové těsto odležet, je dobrá, ale není to nutné. Když je dobrá pánvička, odlepí se palačinka i tak. Palačinky se dají použít i naslano, třeba k zapékání se špenátem, na skládaný slaný dort - stejně tak lze mezi vrstvy střídat povidlí, tvaroh, mák, ořechy a krájet pak na dílky jako ten slaný.

    1. na komentář reaguje samecka — #4
    2. na komentář reaguje anina4 — #5
    superkarma: 0 12.12.2013, 17:47:10
  9. avatar
    [2] kobližka [*]

    stonehod — #1 No vida,já zase z polohrubé.

    superkarma: 0 12.12.2013, 09:56:19
  10. avatar
    [1] stonehod [*]

    Mé tajemství po slovenské babičce je, že dělám palačinky z hrubé mouky. Mouku sypu do mléka a nikdy se mi hrudky neudělali. A pod 40 kousků nejdu, protože děti se jich můžou ujíst. Sml16

    1. na komentář reaguje kobližka — #2
    superkarma: 0 12.12.2013, 08:04:08

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme