Vaření

Zapomeňte na sekt, letos oslavujte s šumivým vínem Cava

Ať už se chystáte oslavovat výročí, svatbu nebo si dát jen tak doušek šumivého lehkého vína, zkuste sáhnout místo po klasickém sektu po šumivém vínu Cava. „Cava je svěží, šumivé a lehce pitelné víno. Vyrábí se tradiční neboli klasickou metodou, jinými slovy u něj probíhá druhotné kvašení přímo v láhvi, stejně jako třeba u slavné Champagne, “ vysvětluje Jakub Přibyl, head sommelier společnosti Premier Wines & Spirits. Pro Cavu je nejtypičtější oblast Katalánska a řadí se tak mezi klenoty španělského vinařství.

CavaČím více času výrobní proces Cavy zabere, tím je výsledek lepší. „Kvalitní Cavy kvasí v lahvi až osmnáct měsíců. Proto disponují tak vytrvalým perlením a krásně svěží chutí. Cava se oproti pravému Champagne vyznačuje vetší plností chuti, “ upřesňuje Přibyl. Speciální charakter těchto sektů vzniká kombinací tři odrůd vinné révy z oblasti Penedès, které jsou pro Španělsko typické.  Konkrétně jsou to květinově aromatická Parellada, Viura, ovocně jemná Monastell a Trepat, která Cavě dodává sílu a strukturu. Kromě zmiňovaného přípitku je Cava výborná i na koktejly či kombinování s jídlem. Výborně chutná například s rybami, mořskými plody či studenými masovými předkrmy.   

První Cava byla metodou sekundárního kvašení vyrobena už roku 1872, nejstarším španělským výrobcem Raventos Codorníu. Vinné sklepy Codorníu se proslavily vysokou kvalitou napříč celým svým portfoliem. Společnost investovala do výzkumu v oblastech vinohradnictví i vinařství a patří zároveň k největším producentům Cavy na světě. Díky němu si získalo šumivé víno Cava celosvětovou popularitu.

Mezi stěžejní produkty vinařství Codorníu patří moderní víno Cava Anna de Codorníu Blanc de Blancs. „Okamžitě zaujme svým vysoce intenzivním aroma.  Ucítíte v něm převážně citrusové a tropické plody. Bez nadsázky se o něm dá mluvit jako o špičkové Cavě, “ popisuje Přibyl.

Skvělá do koktejlů

Výborně Cava funguje i ve spojení s likéry. Například krásné drink si můžete namíchat z výborných burgundských likéru Joseph Cartron.

 

Koktejl Champ No7:

-        KoktejlJoseph Cartron No7

-        Pomerančový džus

-        Codorníu Cava

Koktejl Burgundy Spring Punch:

-        Koktejlčerstvé maliny

-        30ml Vodka Riga Black

-        15ml Joseph Cartron Créme de Framboise de Bourgogne

-        20ml fresh Lemon džus nebo šťáva z ½ citrónu

-        Cava Anna na dolití

Codorníu, Cava Anna de Codorníu Blanc de Blancs

Moderní šumivé víno brilantní zlaté barvy se zelenými odlesky v magnum lahvi (1,5 litru). Díky 12 měsícům kvašení v lahvi má krásně perzistentní perlení. Na nose vyniknou citrusy, tropické plody a briošky. V chuti je krásně svěží. Cena: 779 Kč (1,5 l), 399 Kč (0,75 l).

   
24.07.2015 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [5] ZdenaZ [*]

    Sml67

    superkarma: 0 24.07.2015, 11:42:44
  2. avatar
    [4] Avosanaj [*]

    Sml67

    superkarma: 0 24.07.2015, 11:16:48
  3. [3] tetička25 [*]

    To je snad normální, že kvasí v lahvi až 18 měsíců. Stejně to dělají i v Bohemia sektu ve Starém Plzenci.

    superkarma: 0 24.07.2015, 11:14:42
  4. [2] bobani [*]

    dávám přednost moravským vínům i sektům

    superkarma: 0 24.07.2015, 10:14:23
  5. avatar
    [1] Jari013 [*]

    Sml59

    superkarma: 0 24.07.2015, 07:22:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme