Novinky

Zapomeňte na banány, pomeranče či mandarinky. Jezte papáju!

Možná jste ji již ochutnaly, třeba také ne. Řeč o exotickém ovoci zvaném papája. Papája je známá pro svou lahodnou melounovou chuť a jedná se velmi oblíbené a zdravé ovoce. Je zdrojem vitaminu C, hořčíku, vápníku a železa, a tím posiluje krevní oběh i imunitní systém, který je v podzimním sychravém počasí více zatěžován. To ale není vše.

papája
Zdroj foto: www.fyi.cz

Papája mimo jiné pomáhá při zažívacích problémech, a to nejen tak, že dokáže z těla vyhnat parazity, ale má také blahodárné účinky při zácpě. Čerstvě namletá semínka působí na tělo jako dezinfekce, bohužel mají chuť připomínající pepř, takže jejich konzumace není tak sladkým zážitkem jako u dužiny. Papája pomáhá pleti zbavit se nečistot a nežidů, proto se zpracovává do kosmetických výrobků. Rozmačkáním dužiny si můžete snadno vyrobit domácí pleťovou masku. Stačí nanést na obličej a krk a po pěti minutách smýt. Papáju není vhodné konzumovat v těhotenství, protože keř je, stejně jako třeba kaučukovník, přírodním zdrojem latexu. V nezralých nebo nedozrálých plodech se ho koncentruje větší množství, a to může u budoucích maminek vyvolat děložní kontrakce.

   
05.10.2016 - Redakční novinky - autor: Markéta Škaldová

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme