Vaření

Zapojte se do diskuse: Vaříte s jablky a hruškami? Získejte dárek!

Příprava jídel patří ke každodenní činnosti. Pro někoho je vaření čistou nutností bez fantazie, pro druhého zábavná činnost, která přináší chutný výsledek – pokrm, který osloví nejen tvůrce, ale přinese libé pocity všem strávníkům.

V současné době je čas sklizně jablek, která jsou skvělou ingrediencí pro řadu pokrmů. Ať syrová, nebo tepelně zpracovaná přinášejí lahodou chuť v řadě tradičních i moderních sladkých, ale i slaných jídlech. Kdo by si nevzpomněl na maminčin koláč, štrúdl od babičky, vůni skořice a jablek, která je tam okouzlující a útočí na naše chuťové buňky!

jablka

Z jablek se ale dá vymyslet v kuchyni řada věcí, jejich použití je velmi široké. Podobnou, velmi chutnou surovinou jsou hrušky. Je jich více druhů, měkké žluté letní máslovky, zelené, tvrdé podzimní hrušky, malé, velké… prostě je jich mnoho a jsou tak dobré!

hruška

Jablka i hrušky jsou výborné, většina z nás je pravidelně zařazuje do jídelníčku, a my chceme diskutovat o tom, jak.

  • Jaké máte oblíbené recepty na vytváření pokrmů s jablky a hruškami?
  • Máte osvědčený rodinný recept, můžete se o něj s námi podělit?
  • Jaké jídlo s jablky či hruškami si prostě nemůžete nechat ujít?
  • Jsou jablka či hrušky součástí vaší snídaně?
  • Kde jablka nebo hrušky kupujete? V jaké formě je máte nejraději?

To jsou témata, na která chceme diskustovat. Budeme rádi, když se do redakční diskuse zapojíte a napíšete nám své postřehy, názory, zkušenosti a historky.

štrůdl

Za vaši aktivitu vás odměníme balíčkem s výrobky Maggi a dárkem od značky Moulinex – Balíčkem s nožem na ovoce a na zeleninu. Balíček je připravený pro 3 čtenářky.

1

Partnerem diskuse je značka Maggi a stránky www.maggi.cz, kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členem https://www.facebook.com/MaggiCZSK

 

   
11.10.2013 - Sezona - autor: (red)

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [149] louskacek2 [*]

    Mám recept na výborný hruškový koláč se švestkami no a kdo má zácpu ten by jistě oceníSml30.

    Drobenkový dort:

    hl.mouka 250 g, kypřící prášek 0.5 sáčku, cukr moučka 75 g, vanilkový cukr jeden, špetka soli, máslo 125g, vejce 1 ks, tuk a hrubá mouka na vymazání formy.

    náplň: švestky 350 g, hrušky 150 g (může být oboje kompot), dětské piškoty 100 g

    drobenka

    Mouku smíchejte s kypřícím práškem, moučkovým cukrem a solí. Přidejte změklé máslo, vejce, a vypracujte hladké těstom nechte ho 30 minut odležet v chladu. Těsto poté rozválejte na kulatý plát a vyložte s ním dno i boky dortové formy (já mám nižší na koláče, průměr cca 26 cm). Pečte 180 stupnu, 15 minut cca. 3vestky a hrušky nakrájejte a vyrovnejte na upečené těsto. Piškoty rozdrtťe nebo nastrouhejte v mixeru.  Posypte s nimi ovoce a poté drobenkou. Pak celé dopečte při 180 stupních cca 30 minut.

    Dobrou chuť.

    superkarma: 0 02.12.2013, 13:00:53
  2. avatar
    [148] verusa [*]

    z jablek většinou pěču  štrůdl, zemlbábu , ze slupek křížaly a hrušky jíme samotný nebo udělám hruškový kompot :-)

    superkarma: 0 26.10.2013, 07:44:37
  3. [147] petraml18 [*]

    pečuráda jablkové koláče

    superkarma: 0 25.10.2013, 08:12:27
  4. [146] krejzy [*]

    Peču a ráda Sml59

    superkarma: 0 22.10.2013, 14:49:09
  5. avatar
    [145] lenagirl [*]

    nejraději máme štrůdl a jablka a hrušky v syrovém stavu

    superkarma: 0 20.10.2013, 22:19:50
  6. [144] Cordelia [*]

    Peču štrůdl a piji mošt Sml30

    superkarma: 0 20.10.2013, 14:16:27
  7. [143] jar1 [*]

    Jablka máme rádi celá rodina. Máme od dědečka domácí mošť i výborná jablíčka ze zahrádky, děláme z nich různé buchty a štrúdly, ale nejraději je máme jen tak.

    superkarma: 0 19.10.2013, 15:55:34
  8. [142] andy1989 [*]

    já jablka kupuju v obchodě,jablka kupuju hlavne kvůli dětem,dávám jim je v syrovém stavu,štrůdl,buchty,děláme spolu křížaly.Ty mají děti moc rádi.Delam z jablíček dětem i presnidavku,Neni nad domaci.jablka mame doma neustále

    superkarma: 0 19.10.2013, 08:41:29
  9. avatar
    [141] hubajda [*]

    jablka mam na zahrade kdyz dojdou tak je kupuji v marketu  ,delam ruzne buchty ,strudl ci livance ale nejvic vedou syrova jablka na svacinu ci k snidani ,hrusky mam rada ja a dcera ja miluji ty tvrde zelene kdyz jsem jich hodne dostala tak jsem delala marmeladu je dobra na livance

    superkarma: 0 18.10.2013, 22:51:47
  10. [140] ivka1981 [*]

    Jablka a hrušky nám rostou na zahradě, takže využíváme hlavně tyto.Jen, když už opravdu dojdou, vydáváme se na jablka do obchodu. Děje se tak hlavně na jaře. Nejčastěji děláme z jablek štrůdl. Náš nejoblíbenější a hlavně strasně jednoduchý recept je následující: půl kila polohrubé mouky, jedna hera nebo jiný tuk a dvě deci vody.Smícháme v těsto - nejdřív nakrájený tuk s moukou a pak přidáme vodu. Necháme chvilku odpočinout. Rozdělíme na čtyři díly, rozválíme, posypeme jablky, strouhankou,, potřeme máslem, posypeme skořicí a cukrem a stročíme na štrůdl. Pomažeme máslem a pečeme na prudko - chutná to podobně jako lístkové těsto a vždy se po něm zapráší. Z hrušek vaříme povidla a ty pak dáváme taky na buchty. Ještěže těch stromů na zahradě máme tolik :-)))

    superkarma: 0 18.10.2013, 20:01:45
  11. [139] xverca [*]

    Z jablek mám nejraději štrůdl. Kupuji je v obchodech, protože nemám jinou možnost, kde je sehnat. Nejčastěji jíme jablka na svačinu.

    superkarma: 0 18.10.2013, 15:43:51
  12. [138] Sona.M [*]

    Také přidám svůj příspěvěk. Samozřejmě jablka i hrušky jím jak v syrovém stavu, tak i v obvyklé sladké úpravě (štrudl, babovka, knedlíky..atd). Ale jsou výborné i k masu! Když se kuřecí maso na kousky lehce osmahne, přidá se kari, pak nakrájená jablka na kousíčky, chvilku se dusí a nakonec se přidá zakys. smetana či bílý jogrut, tak vznikne lehké a rychlé jídlo (jako příloha se osvědčila rýže).

    superkarma: 0 18.10.2013, 14:13:11
  13. avatar
    [137] nugyna [*]

    zemlbábu,závin..mnam to můžu. Babička dělá nejlepší pěkně na čerstvém másle. Pak hruškový koláč miluju. Jablíčka i hrušky jsou k sehnání na zahrádce skoro všude.Domáci jsou přeci jen domácí :).Samozřejmě je ráda jím i jen tak po otrhání. Dětem dělám k svačince a nejmladšímu synovi je předvařim.Zatim teprve začíná jíst.Ale jablíčko mu chutná.

    superkarma: 0 18.10.2013, 00:12:49
  14. [136] marienka-m1 [*]

    Jablka i hrušky máme nejradši ze zahrádky. Jíme je jen tak nebo různě zpracováváme-kompoty, přesnídávky, křížaly, povidla z jablek, jablka i hrušky strouháme do lívancového těsta, frčí u nás štrůdl, jak jablečný, tak hruškový, koláče, buchty,nepečený dort, přidávám toto ovoce i do pudingu. Lehká sladká tečka po obědě-toto ovoce v těstíčku osmahlé a na vrch med nebo javorový sirup a k tomu třeba trocha vanilkové zmrzliny. Chlapská část rodiny se zapojuje do sběru ovoce ke zpracování na pálenku Sml16 Kamarád nám vyrábí mošt. Už jsme zkoušeli i plněné knedlíky. Zkrátka, když je sezona jablek a hrušek, nejí se u nás nic jiného.Sml22

    superkarma: 0 17.10.2013, 18:41:34
  15. [135] Vendááá [*]

    hrušky a jablka kupujeme až ke konci zimy, do té doby jíme domácí. Obojí milujeme celá rodina, jíme je hlavně v syrovém stavu, kdykoliv během dne. Letost jsme poprvé dělali hruškovou marmeládu a musím ji pochválit- opravdu se povedla. Z jablek děláme štrůdl a jabkový dort s piškotama.

    superkarma: 0 17.10.2013, 16:11:34
  16. [134] babikus [*]

    Moje příjmení voní po jablkách, našim dětem jsme říkavali"jablíčka", mám ve znaku "jablko". Aby bylo vždy v rodině dostatek tohoto milovaného ovoce, vysadila jsem si vlastnoručně na zahrádce 13 jabloní a jen jednu hrušeň.A co to bylo za stromky? Můj otec chodíval po kraji a dával se do řeči s lidmi, kteří měli na zahrádce pěkné a chutné ovoce, pak si požádal o rouby...Co dělám s úrodou? Ano, zpracovávám, t.j. zavařuji, peču,vařím a využívám při tom jablka či hrušky, rozdávám, uskladňuji. Nejoblíbenější rodinný recept má název "Jabliše", jsou to placky z lívancového těsta s nastrouhanými jablky, buď naslano nebo nasladko.Sml16Sml16Sml16

    superkarma: 0 17.10.2013, 01:29:46
  17. [133] knoflyk [*]

    Já mám nejraději jablečný štrůdl z domácího listového těsta, občas zkusím i jiné recepty, ale štrůdl je štrůdl! Jinak syrové ovoce moc nejím (jen v těhotenství jsem jedla každý den ovoce), jsem buchtová a raději si dám ovoce na buchtě. Ovoce kupuji převážně v supermarketech a letos jsem je sbírala i u silnice.

    superkarma: 0 16.10.2013, 20:24:52
  18. [132] oranžová třešinka [*]

    Jaké máte oblíbené recepty na vytváření pokrmů s jablky a hruškami?

    Jednoznačně jablečný závin.

    Máte osvědčený rodinný recept, můžete se o něj s námi podělit?

    Nemám.

    Jaké jídlo s jablky či hruškami si prostě nemůžete nechat ujít?

    Samotná obyčejná červená jablka, ty jsou nejlepší.

    Jsou jablka či hrušky součástí vaší snídaně?

    obyčejná červená jablka, hrušky mi nechutnají

    Kde jablka nebo hrušky kupujete? V jaké formě je máte nejraději?

    Kupuji v supermarketech, raději bych kupovala na trzích, ale těch moc není a navíc začíná zima.

    Nejraději je mám ve formě syrové a nebo v buchtách.

    superkarma: 0 16.10.2013, 15:47:31
  19. avatar
    [131] casspy [*]

    Když vidím jablka a hrušky pohromadě vzpomenu si na Nashi:o)

    Já ovoce nemusím, jsem spíš na mrkev. Nicméně má mamina se bez toho neobejde. Když jsem byla ještě na "houbách" /v bířšku/ mohla se po jabkách utlouct a tak jí to zůstalo. Nejradši má štrůdl a nepečený dort s kysanou smetanou a piškotama. Já si na jabka teprve zvykám a můžu říct, že takové pečené jablíčko na Václaváku je k nezaplacení:o) stejně, jako jablíčko v tekutém stavu /samozřejmě myslím starý dobrý mošt:o)/

    A aby se mi na jablka lépe zvykalo strouhám si je k mrkvy, jako malá:o) a přidávám k masu..:o)

    superkarma: 0 16.10.2013, 11:49:05
  20. [130] silvisko73 [*]

    Miluji jablka, hrušky.. a cokoli z českého sadu. Nejlépe z domácích produktů, než exotiku.

    A co miluji nejvíc? Horké nápoje v těchto sychravých dnech. Ovoce nakrájím na kostky (jablka,hrušky), přidám hrozno (sušené nebo čerstvé), plátek zázvoru, hřebíček , celou skořici , med a vodu. Chvíli povařím do poloměka ovoce a podávám ještě teplé. Je to skvělé na nachlazení, na záněty dutin, je to dobré na relaxační popíjení a také tento nápoj provoní byt tak nějak "vánočně".

    Pokud necháme vychladit v lednici, je to osvěžující nápoj v teplých dnech;-)

    superkarma: 0 16.10.2013, 11:03:24
  21. [129] free [*]

    Já, moje děti a teˇuž i vnouček jsme závislí na přísunu ovoce vždy podle sezony.  Ještě nám zůstává několik vinných hroznů ale hrušky a jabka už dávno nastoupily.  Vnuk je samorost, musí vše čerstvé syrové a někdy ani nečeká až jablíčko uzraje.  Pod babiččinou pohrůžkou: "Až se zima zeptá...!" nekvalitní kousky suším, zavařuju celé i strouhané, vařím povidla a chutney.  Každý víkend teď musí být jablečná dobrota. Tradičně štrúdl, hraběnčin koláč a muffiny, jablečný puding a svátečně peču jablka dávám na piškot a přeleju pařížským krémem.

    jabka jsou ale taky výtečná do slané kuchyně jako třeba staročeská pečeně s česnekem, kari, dýňové polévky.  Vlastně to ani všechno nestíhám dělat a jsem ráda, když něco uvařím jenou za sezonu.

    superkarma: 0 16.10.2013, 11:00:42
  22. [128] Vlasta Hrušková [*]

    Vážená redakce, jablak a hrušky mám nejraději v syrovém stavu. Jsou zdravá a lahodná. Dávám přednost před ovocem dováženým z ciziny. Jsme přece v Čechách,tak dejme přednost ovoci z naší země.

    Recept na vynikající štrudl, který mi kdysi dala moje přítelkyně dělám stále, protože je skutečně lahodný. Mohu jenom doporučit.

    400 gr hladké mouky, 1 vejce, 1/2 Hery, 1balíček droždí, lžička cukru krupice.

    Uděláme si kvásek z 1 dcl teplé vody , lžičky cukru a droždí. Mezitím si zpracujeme mouku s vajíčkem a tukem. Přídáme kvásek, zpracujeme a můžeme ihned válet těsto na štrůdl. Vyválíme a plníme postrouhanými jablky s rozinkami,ořechy, rumem,jak má kdo rád náplň. Zabalíme a klademe na vymazaný plech. Pečeme při teplotě 180 C ai 20-25 minut.Mažeme rozšlehaným vejcem.

    superkarma: 0 16.10.2013, 10:27:42
  23. [127] AHY [*]

    Každé ráno sním jedno jablíčko.Nejčastěji dělám štrůdl a jablkový dort se šlehačkou.

    superkarma: 0 16.10.2013, 08:02:55
  24. [126] andeadys [*]

    Nejraději mám jablečný koláč, štrůdl nebo žemlovku. Jablka nekupuji, mám radši ta vlastní ze zahrady Sml16

    superkarma: 0 15.10.2013, 21:50:59
  25. avatar
    [125] kmessi80 [*]

    nejlepší je calvadosSml16

    superkarma: 0 15.10.2013, 19:39:37
  26. avatar
    [124] JITA72 [*]

    denně jablíčko a máš zdravé líčko ,říkávala kdysi moje babička nejraději dělám štrúdl a hruškový kompot,ale mám i recept na výborný jablečný dort se šlehačkou,který dělám hlavně v létě

    superkarma: 0 15.10.2013, 17:44:13
  27. avatar
    [123] blankat [*]

    Jablka a hrušky máme moc rádi.Dají se s nimi dělat spousty  sladkých i slaných jídel a pochoutek.Tradiční štrudl,knedlíky, koláče, lompoty, taková hruška vařená ve víně.Vnučka si oblíbila toto oloupaná jablíčka zbavená jadřincu a nakrájená na osminky se posypou skořicí a muže se hodovatSml16,Hruškovo jablečný kompot s přidáním dílku pomeranče to je moooc dobré a i teplé, nebo studené, Nožností je moc a denně jedno , nebo dvě jablíčka  si moc rádi dámeSml16

    superkarma: 0 15.10.2013, 11:20:35
  28. [122] snany [*]

    Dobrý den, u nás klasika, tj. štrůdl, jablečné koláče, povidla z hrušek, žemlovka, zavařujeme hrušky nebo jablka s hřebíčkem. Na svačinu dětem mrkev s jablíčkem. Rodina nepohrdne ani jablečným jáhelníkem.

    Na oběd bramorové knedlíky plněné jablky s osmaženou strouhankou, cukrem, skořicí a máslem. Opravdová lahoda.

    superkarma: 0 15.10.2013, 10:15:19
  29. avatar
    [121] vmarta [*]

    Jablka a hrušky máme moc rádi, dělám štrudl, koláče.a jiné předsnídávky....aby jsem moc nekupovala nasadila jsem dva stromky loni na zahrádku...a ted mám první rok malou úrodu jablek i hrušek...potešilo Sml59

    superkarma: 0 15.10.2013, 09:55:04

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [120] flea [*]

    Jablíčka i hrušky mám moc ráda, jak čerstvé syrové, tak i použité při pečení. A musím říct, že na buchtách a koláčích je mám nejradši. Když mám více jablíček, rozhodně si nenechám ujít příležitost udělat štrůdl, ten prostě miluji. Tento týden už peču podruhé.. :-) Jinak receptů je spousta a snad žádný není špatný, když je tam tohle ovoce. Dříve jsem jablíčka měla přímo z naší zahrádky ze stromu, ted ale bydlíme v bytě, takže nakupujeme různě - na trhu, v zelenině, v supermarketu.

    superkarma: 0 15.10.2013, 09:08:03
  2. [119] amitka [*]

    Jablíčka máme moc rádi na všechny způsoby. Žemlovka, štrůdl, jablíčkový kompot nebo povidla, vše je vynikající. Syrové hrušky už tak populární nejsou, ale kompot z nich je výborný. Nejraději máme čerstvá jablíčka i hrušky přímo ze stromu z naší zahrádky. Tomu se nic nevyrovná.

    superkarma: 0 15.10.2013, 01:56:44
  3. avatar
    [118] helmar [*]

    Jablíčka jsou u nás denně. Letos jich je málo, tak i kupujeme. Milovala je moje mamka, ta si hlavně ve stáří jablíčka loupala a krájela na měsíčky a jídávala večer "jedno na dobré spaní". Miluju je já i moje dcery a přidali se k nám i vnoučátka. Nejlépe jablíčka syrová celá a pro mrňata  nakrájená na měsíčky. Výborný je štrůdl, žemlovka, ovocné knedlíky, koláče, křížaly...Hrušky, bohužel, nemáme. Občas je kupujeme. Děláme i přesnídávky buď jen z jednoho druhu ovoce nebo i mix. Nejmladší vnučka, které je 13 měsíců miluje všechno jídlo a hlavně ovoce. Jablíčka jsou u nás pořád na stole. Bydlíme společně v rodinném domku, takže je u nás denně. Hned se žene ke stolu, dělá ručičkama prosím - prosím a říká "Babu, ňam, ňam!" Je to taková naše malá reklama na papání ;).

    superkarma: 0 15.10.2013, 00:11:55
  4. [117] dadma [*]

    To je snad samozřejmé.Jablečný závin a hrušková povidla jsou vynikající.

    superkarma: 0 14.10.2013, 23:39:27
  5. [116] erieri [*]

    Z jablek máme rádi záviny, koláče apod.,  také rádi vyrábíme jablečný mošt a přesnídávky pro děti. Část úrody sušíme a zkonzumujeme v zimě jako křížaly. Jablka máme vlastní, ze zahrady. Hrušky dostáváme od příbuzných

    superkarma: 0 14.10.2013, 22:43:22
  6. [115] denisa23 [*]

    Jablka máme moc rádi,každý den já osobně sním alespoń jedno.V dnešní době jsou jablka docela drahá,ale stojí za to .Dělám z nich štrůdl,žemlovku,kompot,koláč.Hrušky u nás moc nejdou,nadýmají nás.jablka kupuji v místím obchůdku nebo v hypermarketu.

    superkarma: 0 14.10.2013, 22:23:09
  7. [114] Januše [*]

    Pěstování jabloní je doménou mého mužíčka. Doménou mojí kuchyně je pak zpracování jejich plodů. V naší rodině se ujal nejvíce tento recept s jablky.Jablečné bramborové smaženky - 3 velká jablka, 500 g vařených brambor, 2 vejce, 50 g cukreu se skokřicí,špetka soli,strouhaná citronová kůra,100 g hrubé mouky,150 g tuku na smažení,skořicový cukr na posyp. Vejce utřeme s cukrem a solí,přidáme citron.kůru,nastrouhaná jablka a nastrouhané brambory.Podle potřeby mouku. Zaděláme těsto,ze kterého vykrajujeme malé placky a smažíme je po obou stranách. Horké posypeme skokřic.cukrem. Je to mňamka všech mňamek.Sml67

    superkarma: 0 14.10.2013, 15:01:20
  8. [113] jessynka [*]

    Jablka a hrušky mám buď ze zahrádky a někdy i kupuji, není jich tolik jako dřív. Dříve jsme z nich hodně dělali mošt - z panenských a to jsem přímo milovala a mohla se ho upít. Jinak z jablek dělám asi jako každý různé buchty, moučníky a štrůdl a z hrušek které se nesní, máme obr hrušeň už léta se pálí hruškovice. Ale nejraději mám syrové, jen tak na kousíčky nakrájené jablíčko a hruštičky na večer k televizi nebo počítači.

    superkarma: 0 14.10.2013, 14:48:30
  9. avatar
    [112] streamline [*]

    Vařím a peču jen s jablky - milujeme moučník "hraběnčiny řezy" a samozřejmě jablečný štrůdl, žemlovku máme také rádi a pečená jablka plněná ořechy. Jablíčka máme ze zahrádky a jsou tak často i součástí našich snídaní. Hrušky jíme pouze syrové a kupujeme na tržnici s ovocem a zeleninou.

    superkarma: 0 14.10.2013, 13:44:02
  10. [111] KDee [*]

    Jablka i hrušky máme z vlastní zahrádky. Nejraději je baštíme syrové, ale v zimě nepohrdneme ani žemlovkou nebo jablky rozdušenými se skořicí a bílým vínem.

    superkarma: 0 14.10.2013, 13:13:59
  11. [110] zivlen [*]

    Jablka mame velmi radi ve strudlu, pak jablkove knedliky a kazdy den jime samotne pokrajene jablko. Hrusky nepestujeme, obcas koupime a snime jen pokrajene. Jablka nase rodina pestuje, tech mame vetsinu roku dostatek

    superkarma: 0 14.10.2013, 13:00:53
  12. [109] moravkova [*]

    Výborné jsou křížaly nejen z jablek, ale i z hrušekSml16

    superkarma: 0 14.10.2013, 12:25:29
  13. avatar
    [108] duxi [*]

    Samozřejmě štrúdl s ořechy vede. Máme svoje jablka,hrušky se neurodily. Každý den sníme pár jablek.

    superkarma: 0 14.10.2013, 12:25:07
  14. [107] Nenulda [*]

    mi máme nejraději vše syrové, ne že bych třeba neudělala závin, ale jak říkala moje babička jedno jablíčko denně je pro zdraví :-)

    superkarma: 0 14.10.2013, 10:33:53
  15. [106] vesellu [*]

    můj tip na mňamku... oloupané hrušky bez jader přeliji rozpuštěným máslem a medem, posypu namletými oříšky a dám péct do trouby.

    superkarma: 0 14.10.2013, 10:26:31
  16. [105] Danuše84 [*]

    Jablíčka máme moc rádi, hlavně ty ze zahrádky. Jinak v obchodě je moc nekupujeme. Naše ze zahrady nám vydrží dlouho uskladněné. Nejraději je máme ve štrůdlu a dětem dělám přesnídávky, pak milujeme Hraběnčiny řezy, mňam. Dál je ještě zavařuji jako kompot a strouhaný na štrůdl. Dcerám je přes den loupu a jí je ke svačině.Bohužel hrušky se nám urodí na stromě dvě, tak z těch opravdu nic neudělám.

    superkarma: 0 14.10.2013, 10:20:37
  17. [104] zuzanovka [*]

    Jablka jsem zařadila do svého jídelníčku až po narození dcery. Peču, vařím, smažím, mixuju, strouhám. A dělám s nimi všechno. Ceny v obchodech mě někdy zarážejí, proto není nad to mít vlastní zahrádku alespoň s 1 jabloní.

    superkarma: 0 14.10.2013, 10:19:05
  18. avatar
    [103] janaa1 [*]

    u nás vede jednoznačně štrůdl, a potom když dětem uvařím jablkový kompot, navrstvím ho mezi piškoty a přejilu pudinkem z jablečné šťávy-to přímo milují. Potom pečeme různé koláče, ale štůdlu se stejně nevyrovnají..a což teprve jablečné knedníky, ty jsou mňam I žemlovka je u nás ve velké oblibě, obzvláště pokud ji děláme z vánočky-to je přímo luxusní pochutnání. Jablka jsou u nás oblíbená,bez nich si podzim neumím představit.

    superkarma: 0 14.10.2013, 10:18:24
  19. [102] gejbry [*]

    U nás doma to máme rozdělené. Já mám ráda jablka nejraši ve štrůdlu, dcera v přesnídávce a manžel tekuté :-)

    superkarma: 0 14.10.2013, 10:08:35
  20. [101] yradka [*]

    mám ráda smažená jablka se skořicí. mňam

    superkarma: 0 14.10.2013, 10:04:57
  21. avatar
    [100] LudPa [*]

    Jablka miluju, jím je hlavně syrová, na svačinky nebo u televize. Asi to mám vrozené, moje mamka prý je v těhotenství jedla po kilech.A jablka v županě má ráda celá rodina. Jablka oloupu, nakrájím na kolečka,vydlábnu jadřinec, obalím v palačinkovém těstíčku, osmažím do zlatova a pak posypu vanilkovým cukrem. Lepší zákusek není.

    superkarma: 0 14.10.2013, 09:38:47
  22. avatar
    [99] marde [*]

    Kromě koláčů, štrůdlu, žemlovky a jiných dobrot dělám povidla a klevelu. Jsou výbornáSml22

    superkarma: 0 14.10.2013, 09:27:04
  23. [98] Cahoun [*]

    Peču z jablíček dort s piškotami a vanilkovým pudinkem a nebo štrůdl. Hrušky raději zavařuji.

    superkarma: 0 14.10.2013, 09:08:58
  24. [97] zzandaa [*]

    Letos se u nás jablíčkám zadařilo. Máme obsypané stromy. Nestíhají se jíst. Dělám z nich žemlovku, štrůdl a všechny možné buchty. Dokonce jsme je jednou dali i pod kuře. A samozřejmě mám ráda jablka i v tekutém stavu Sml22

    superkarma: 0 14.10.2013, 09:06:13
  25. [96] Lilix [*]

    Jablka i hrušky jsou všestranné ovoce, dají se využít syrové, v buchtách, koláčích, zavařené. Oblíbené jídlo je jablečná žemlovka a také závin z kynutého i listového těsta. Také jsou jablka vhodná do různých zelných salátů, nebo strouhaná spolu s mrkví. Jablka kupujeme v nedaleké prodejně, kde prodávají ovoce ze sadů, které jsou v blízkosti našeho bydliště. Máme proto přehled o původu ovoce. Také využíváme samosběr, který probíhá v září. Můžeme si sami natrhat jablka, která si vybereme, přímo ze stromu.

    superkarma: 0 14.10.2013, 09:02:58
  26. [95] Gykiss [*]

    Peču všechno možné , na různé způsoby

    superkarma: 0 14.10.2013, 08:58:23
  27. avatar
    [94] Kahomar [*]

    Letos máme u nás na severu Čech úrodu jablíček a hrušek mizivou, oproti jiným rokům opravdu "bída". Každopádně na nějaký ten štrůdl a kynutý jablečný koláč či buchty se jich pár najde. Jinak když bývalo jablek hodně, tak jsem velmi často dělávala "jablečný dort", buďto do formy a nebo jen tak do pohárů. Jedná se vlastně o pokrájená jablka povařená jako na kompot a ke konci varu zahuštěná vanilkovým pudinkem. Dle chuti se lehce přisladilo, přidal se hřebíček a kousek celé skořice. Hmota se pak prokládala dětskými piškoty. Mohlo se přizdobit šlehačkou, lístkem máty. Syrová jablka už léta nemohu, jsem alergik a nedělají mi vůbec dobře.

    superkarma: 0 14.10.2013, 07:19:22
  28. [93] hladomor [*]

    Štrůdl, jablečný rosol, jablečný ocet. A úplně nejlepší jablka a hrušky jsou jen tak - přímo do bříška

    superkarma: 0 14.10.2013, 06:47:54
  29. avatar
    [92] marcela1404 [*]

    nejlepší je štrůdl, štrůdl a zase štrůdlSml59

    superkarma: 0 14.10.2013, 06:40:35
  30. [91] Zdenecek1 [*]

    OD RODIČŮ Z MORAVY JSME SI DOVEZLI MNOHO JABLEK A NĚJAKÉ TY HRUŠKY,TAKZE UZ 14 DNI SI UZIVAME SLADKOSTI-KLASIKA ŠTRÚDL A ŽEMLOVKA, KOLÁČ S JABLKY A MÉJE MILOVANÉ TVAROHOVE KNEDLÍKY S JABLKY A HRUSKAMI.MOJE 2,5 LETÁ DCERA MILUJE OBYČEJNÝ KOMPOT MIX JABLKO/HRUŠKY.UVIDÍME,JAK DLOUHO NÁM TYHLE BIOPLODY VYDRŽÍ...

    superkarma: 0 13.10.2013, 23:00:30

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme