Vaření

Zapojte se do diskuse: Jakou nejoblíbenější vychytávku vás naučila maminka nebo babička v kuchyni?

Při vaření vycházíme ze zkušeností, se kterými jsme se potkali v dětství. Nejen že rádi jíme jídla, na která jsme z dětství zvyklí, ale také nás maminky, babičky nebo tátové naučili různým receptům a vychytávám, které možná i my předáme našim dětem.

kuchyň

O těchto zajímavých tipech, které nám při vaření pomáhají, chceme dneska diskutovat. Určitě i vy máte takové domácí poklady, které si z domova nesete – třeba jak vychytat dobře uvařené vajíčko na hniličko, co dělala vaše maminka s přesolenou omáčkou, jak vybrat ty nejlepší jahody na koláč…

Jaké takové vychytávky máme v redakci zena-in.cz? Kdo z nás rád vzpomíná a při tom praktikuje vychytávku, kterou okoukal ve své rodině? Rádi se s vámi o ně podělíme!

Klára W.: Máslo, sádlo a osmažená cibulka

V kuchyni jsem se učila od mé babičky, která byla kuchařka doslova par excellence. Učila se vařit u „tetinky“ ve Vídni a je fakt, že mnohé z jejích receptů mají „něco navíc“, co v žádné kuchařce nenajdete. Babička byla navíc skvělá hospodyně (měli s dědečkem obchod, takže hospodaření bylo jejím koníčkem i prací zároveň).

Babiččiným heslem v kuchyni bylo vždycky: všeho radši víc než míň a do všeho máslo/sádlo, žádné rostlinné tuky a jiné „umělotiny“.

Konkrétních malých vychytávek měla spoustu.

Vychytávka s cilukou do sekané: Maso na sekanou babička pochopitelně mlela doma, neexistovalo, aby se koupilo už mleté. Ingredience do sekané se mohou v rodinách mírně lišit, babiččin zlepšovák byla cibulka. Dáváte ji do sekané také? Tak ji nezapomeňte nakrájet najemno a osmažit na sádle do zlatova! Cibulka dostane úplně jinou chuť a směs na sekanou nabude o nový rozměr. Vyzkoušejte to. :)
A co já sama považuji za „nejlepší vychytávku“, kterou jsem se od babičky naučila? Vlastně ani není tolik „o jídle“ jako o tom, jak se v kuchyni pohybovat. Babička totiž, i když dokázala vytvořit božské menu plné dobrot a lopotila se v kuchyni dlouhé hodiny, byla vždycky hezky upravená a jídlo uměla pěkně naservírovat. Všichni jsme se u ní cítili skvěle, jako králové, babička byla výborná hostitelka, nikdy nic nechybělo. Byla to prostě „dáma v kuchyni“ a já na ni budu vždycky s láskou a obdivem vzpomínat.

Elly: Dělám vychytané knedlíky!

Od své maminky jsem se naučila dělat skvělé domácí knedlíky. Používám na ně asi dva dny staré rohlíky, mouku, trochu mléka s vaječným žloutkem, bílkový sníh, sůl, pepř a jemně nasekanou zelenou petrželku. Knedlíky jsou díky sněhu krásně nadýchané a díky vychytávce, kterou mám od maminky, mají také krásný tvar. Směs na knedlíky vařím v porcelánových hrnečcích, které vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Naplním asi do tříčtvrtin, protože knedlíky při vaření nabudou. Nakonec je naskládám do hrnce s vodou, kde je vařím nejprve přikryté, a ke konci odkryté. Knedlíky jdou krásně vyklopit, a pak už je stačí jen nití nakrájet.

kicthen

Dana: Já mám nejraději od své maminky recept a vychytávku na skvělé doma dělané nudle

Zde je postup a návod, co dělat, aby se nelepily: Asi ¾ hrnku hrubé mouky a jedno vejce. Smíchá se dohromady v tužší těsto, které se pečlivě vyválí na tenounkou placku. Dá to dost práce, ale čím tenčí, tím lepší. Placka se rozloží na utěrku nebo bavlněné plátýnko a nechá uschnout. Musíte vystihnout ten správný čas, kdy placku začnete krájet na nudle. Nesmí přeschnout, protože pak je křehká  a láme se, ale ani nesmí být syrová, aby se nudle při krájení neslepily. Když je „akorát“, což se musíte naučit vychytat, můžete nudle krájet.

Dělá se to tak, že se placka přeřízne na půl, pak na čtvrtiny. Ty se dají na sebe a nařežou se plátky široké podle toho, jak chcete mít nudle dlouhé. Maminka je řezala asi tak na 4–5 cm. Plátky se zase poskládají na sebe a ostrým nožem nakrájí na jemné nudle, které můžete rovnou zavařit do plévky. Co nezužitkujete, uskladněte na příště – nejlepší je je usušit.

Kam se na tyhle nudle hrabou kupované!

Věra: Okurky peru v pračce

Jsem moc ráda, že jsem se od své maminky naučila prát okurky pro zavařování v pračce. Dříve jsem seděla a kartáčkem v ruce a drbala a drbala, až přijela mamka na návštěvu a ptala se „proč jsem 100 let za opicema“? Původně jsem nechápala, ale když mi řekla, že ona pere okurky v pračce, vyzkoušela jsem to a je to skvělá vychytávka!

Je to rychlé a účinné. Okurky pro zavařování omyju od hrubých nečistot hadicí a pro dokonalé očištění je dám do pračky. Vyperu je na dvacet stupňů a dám pozor, aby se jen odstředily a neždímaly. Peru je jen ve vodě, bez saponátů nebo mýdla. Prostě je klasicky properu. Pak je vyndám a rovnou šoupu do sklenic.

Klára K: Do zelí dáváme uzenou slaninu

Já jsem měla doma vařící maminku, tatínka i babičku. Moje babička byla jako mladá žena-kuchařka, sloužila u bohatých lidí a doma jim vařila. Musela tedy vařit skvěle, aby domácím chutnalo. Mezi naše oblíbené vychytávky, které nás naučila, patří příprava zelí k masu. Dávala do základu uzenou slaninu, výpek se natáhl do scezeného zelí, a to pak chytlo tuto nádhernou vůni a chuť. Základem je tedy cilule a vypražená uzená slanina – to se pak smíchá s procezeným zelím, které se na slaninovém základě opraží do měkka. Následně se směs zalije slitým lákem a nechá se probublat. Dle chuti se dochutí octem a cukrem a je to úúúúžasné zelí (platí pro červené i pro bílé).

Maggi

Za své tipy získejte krásné ceny!

Partnerem diskuse je značka Maggi a stránky www.maggi.cz, kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členem https://www.facebook.com/MaggiCZSK

Krásný dárek za vaše vychytané tipy nám věnovala značka Moulinex, dárek zašleme jedné čtenářce - Tyčový mixér Moulinex SlimForce DD855830 v hodnotě 1999,- Kč více na www.moulinex.cz

Jaké máte vychytávky vy? Napište nám o tom a podělte se s námi o své tipy a zkušenosti. Prosíme, napište nám konkrétní tip, zkušenost, vychytávku se stručným popisem, jak se má dělat, aby i ostatní čtenářky ji mohly vyzkoušet. Za vaši snahu a přínos pro ostatní, protože vaše zkušenosti se tak mohou dostat dál, máme pro vás odměnu: balíčky s produkty Maggi pro 5 z vás a jeden tyčový mixér Moulinex!

 

maggi

   
06.11.2013 - Vaření - autor: (red)

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [648] SoniO [*]

    Já ani nevím Sml23

    superkarma: 0 22.11.2013, 14:02:50
  2. [647] alibaba [*]

    A ještě trik, jak dostat tvaroh, zakysanou smetanu apod. z kelímku –

    otočíte dnem vzhůru, několikrát propíchnete dno a obsah poslušně vypadne do místa určení:)

    superkarma: 0 18.11.2013, 17:26:25
  3. [646] alibaba [*]

    Tohle sice není babiččin ani maminčin trik, ale velmi elegantní odstranění košťálu z ledového salátu - hlávkou (stranou s košťálem) praštíte o podložku, košťál se uvolní a vytáhneSml16

    superkarma: 0 18.11.2013, 17:24:30
  4. avatar
    [645] ivbara [*]

    Do smetanových omáček a polívek dávám na konec pouze zakysanou smetanu. Nedá se srovnat se smetanou na vaření, jak jsme dávala  dřív. Vychytávka je od mé 87 leté tety, kde jsme asi před dvěma roky měla  kulajdu, daleko lepší, než kdy jindy, řekla mi, že ji dělá teď jinak, a od té doby  to tak dělám i já.

    superkarma: 0 17.11.2013, 22:37:26
  5. [644] opickajura [*]

    Vychytávka je i to, upravit neoblíbenou potravinu tak, aby se z ní stala specialita.Což je můj koníček,

    Fazole:

    Rozvařit, scedit, rozmixovat.Ochutit jako tatarák.

    cibulka, sladká paprika, kmín mletý,sůl, pepř, kečup

    hořčice, sojovka, vorčestr, česnek, žloutek

    Nejlépe podávat na topince.

    Doporučuji, jako vitamínovou bombu.

    Výborné i přidat mleté ořechy.

    superkarma: 0 17.11.2013, 20:03:45
  6. [643] sokolovska [*]

    Já nechávám v kuchyni většinu dělat manžela, to je vychytávka nejlepší Sml52Sml52Sml52Sml52Sml52

    superkarma: 0 17.11.2013, 16:20:03
  7. [642] Eliz87 [*]

    Aby se mi olej při smažení nepřipálil, přidávám do něj pár koleček mrkve.

    superkarma: 0 17.11.2013, 08:34:14
  8. [641] KARLA KREPELKOVA [*]

    Me se dari bramborove knedliky diky pridanim trosku strouhanky./varene brambory ve slupce,vajicko,krupici,hruba mouka a trochu strouhanky/

    superkarma: 0 16.11.2013, 23:13:31
  9. [640] veerac [*]

    Při vaření knedlíků ať houskových, bramborových nebo ovocných dám do hrnce asi 1/4 l vody. Na to položím propíchaný pečící papír a ještě naliji vodu (asi také 1/4 l, záleží jak máte velký hrnec). Když začně vařit voda, vložím knedlíky. Přiklopím pokličkou a již si jich nevšimnu, až když jsou uvařené, Doba asi jako když se vaří ve vodě. Pro jistotu zkuste píchnout špejlí. Nejsou rozvařené, protože se vaří jen v páře.

    superkarma: 0 16.11.2013, 17:08:59
  10. avatar
    [639] carmi [*]

    A kdo mi poradí, jak na houskové knedlíky, aby při vaření nepraskly? Někdy se mi to povede, ale většinou neSml80

    superkarma: 0 15.11.2013, 19:12:24
  11. [638] luciferka25 [*]

    Tento měsíc jsem už 3x připálila hrnec, tlakový hrnec a velký hrnec(byl docela drahý) na indukci.Pomalu jsem se s nimi loučila,protože dno bylo černé jak uhel.Ale napadlo nás s manželem nalít na dno Pepsi Colu a světe div se, za 2 dny jsme vzali drátěnku a připalenina šla dolů jak když hvizdne Sml16.Ulevilo se mi a byla jsem opravdu ráda, protože bych přišla o moje 3 nejčastěji používané hrnce.Pepsi Colu nepijte,aspoň vidíme co  dělá v našem těle.

    superkarma: 0 15.11.2013, 18:10:21
  12. avatar
    [637] elain [*]

    Bohužel jsem babičky nepoznala a maminka "nestihla" dát mi rady.

    superkarma: 0 15.11.2013, 17:03:45
  13. [636] aasun [*]

    Když se přesolí polévka, stačí přihodit oloupanou bramboru a dále vařit - ta do sebe natáhne slanost.

    superkarma: 0 15.11.2013, 15:43:19
  14. [635] mikaa [*]

    Nejlepší vychytávkou na ohřev knedlíků je dát je do igelitového sáčku, zatočit s ním, aby se lehce uzavřel a dát do mikrovlnné trouby. Knedlíky budou vláčné, jako čerstvé.

    superkarma: 0 15.11.2013, 15:35:40
  15. [634] holly [*]

    Úplně nejdůležitější ze všeho je vařit s láskou. Ať už k lidem, pro které vařím, nebo k samotnému vaření. V tomto případě platí několikanásobně, že práce dělaná s nechutí a bez radosti nestojí za nic.

    superkarma: 0 14.11.2013, 22:13:43
  16. [633] bohuša [*]

    Babička mě naučila,že si mám od začátku svého muže v kuchyni upoutat,aby věděl,že není jednoduché jen tak lehce si pochutnatSml30

    superkarma: 0 14.11.2013, 22:04:30
  17. [632] ova9 [*]

    Kedlubnove zeli delam

    tak, ze nakrouham -do kastrulku pod nej dam olej -pridam kmin, sul podlevam troskou vody, aby se nepripalilo.Dusim pod poklickou. Obcas promicham . Dal pridam  1-2 osmazene cibule .Dochutim octem, cukrem  a zahustim varenym ,studenym bramborem/nastrouhanym/

    Nekdy pridam i nastrouhanou mrkev a dusim spolecne se zelim

    Vynikajici.......preji dobrou chut

    superkarma: 0 14.11.2013, 17:58:46
  18. [631] michalm [*]

    Mojí vychytávkou je parní hrnec, který za mne uvaří několik jídel včetně příloh najednou. Navíc je jídlo šťavnaté a zachová si spoustu cenných vitanḿinů. Skvělé jsou ryby a zelenina! Doporučuji vřele všem!

    superkarma: 0 14.11.2013, 17:04:56

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [630] petroceli [*]

    Moje vychytávka je pečící papír, který používám nejen v troupě při pečení a ušetřím si tak připečené hrnce, ale třeba i v toustovači, který je po použití stále čistý.

    superkarma: 0 14.11.2013, 16:51:01
  2. avatar
    [629] tajnostii [*]

    To jsem byla málá to nepamatujuSml23

    superkarma: 0 14.11.2013, 14:49:14
  3. avatar
    [628] lalica [*]

    Sml16 Od tchýně jsem si oblíbila tzv. kedlubnové zelí. Většina z konzumentů nechává listí z kedluben v přepravce nebo je doma vyhodí, ovšem dají se dobře zúžitkovat.

    Kedlubnu oloupeme , pak nastrouháme na struhadle jako bramboráky a dáme vařit do vody- tolik, aby byla masa pod vodou. Poté si listí umyjeme, vykrojíme stvoly a z jemných částí nakrájíme nudličky, které dáme rovněž vařit do jiné nádoby, obojí stačí cca 15 minut. Poté listy vyjmeme , necháme okapat. Do uvařené nastrouhané masy přidáme okapané listí, zalijeme hrnkem smetany, ve které jsme rozšlehali hladkou mouku.  Zakápneme citronovou šťávou, přidáme trošku cukru- dle chuti.Zakvedláme do masy, povaříme ještě 10 minut, občas promícháme a nakonec necháme ustát pod pokličkou. Podáváme se šťouchanými bramborami.

    Tchýně také dělávala moc dobré zelí, to těsně před dovařením zahušťovala nastrouhaným syrovým bramborem. Nebylo pak potřeba použít jíšku nebo mouku .

    superkarma: 0 14.11.2013, 13:54:51
  4. [627] Miquila [*]

    Dobrý den, někomu při představě, že má vařit v mikrovlnce, vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Taky jsem se toho dlouho bála, že jídlo bude gumové, vysušené... Protože je nás doma málo a nemáme potřebu péct na velké plechy obří buchty, naučily jsme se s mamkou dělat i buchty v mikrovlnce. Podle našich zkušeností už víme, že je lepší dávat do těsta jedlou sodu a ne kypřící prášek. Zatímco soda reaguje okamžitě s tekutinami, prášek potřebuje teplo trouby po delší dobu. Sml16

    superkarma: 0 14.11.2013, 10:48:05
  5. [626] ruzicka73 [*]

    Tak moje babička místo sole do bílku používala citronovou štavu

    superkarma: 0 13.11.2013, 22:37:13
  6. [625] kloska [*]

    sůl do bílků při šlehání sněhu zaručí tuhý sníh

    superkarma: 0 13.11.2013, 21:41:45
  7. [624] zlá teta [*]

    při smažení řízků na pánev přidávám kolečka mrkve, nepřepaluje se tolik olej

    superkarma: 0 13.11.2013, 20:03:49
  8. avatar
    [623] Laura.xy [*]

    Vyzkoušená vychytávka - neodcházet od sporáku (z kuchyně), i když vím, že se bude pokrm vařit ještě několik minut. Ušetříte nejen suroviny, ale také kastroly a spoustu času (dovážková služba u nás nefunguje, takže je nutné začít znovu) Sml79.  Také nehrozí požár Sml24.

    superkarma: 0 13.11.2013, 12:45:02
  9. [622] bukypuky [*]

    Máslovějšího popcornu z mikrovlnky docílíme, když jej vyjmeme o dvacet nebo třicet sekund dříve než obvykle

    superkarma: 0 13.11.2013, 12:28:48
  10. [621] landyka [*]

    Nejlepších vajíček na tvrdo dosáhneme tak, že je dáme vařit do studené vody, a když voda začne vařit, stáhneme hrnec z plotny a necháme je v horké vodě dvacet minut odstát. Bílky nebudou tuhé a žloutky budou krásně žluté

    superkarma: 0 13.11.2013, 12:25:32
  11. [620] julinkapul [*]

    Při vaření zelí může nepříjemně načichnout celý dům. Abychom zápach odstranili, přidáme do vody osminu lžičky octa

    Do listového těsta dáváme studenou vodu, s horkou vodou se drolí

    Krocana pečeme dozlatova, pak jej přikryjeme alobalem

    superkarma: 0 13.11.2013, 11:57:04
  12. [619] sinibini [*]

    Abychom odstranili přirozenou sladkost kukuřice, přidáme před jejím vařením do vody špetku cukru

    superkarma: 0 13.11.2013, 11:53:18
  13. [618] lucikpucikel [*]

    Zápachu při smažení ryb se vyhneme, když pánev při smažení poklademe tenkými plátky citrónu

    superkarma: 0 13.11.2013, 11:50:27
  14. [617] kukiopas [*]

    Když koláč sypeme ovocem nebo oříšky, obalíme je nejprve v mouce (nejjednodušší je protřepat je s moukou v sáčku). Když jsou ingredience obaleny v mouce, lépe proniknou do těsta

    superkarma: 0 13.11.2013, 11:47:37
  15. [616] warzech [*]

    Při grilování masa rozložíme pár krajíčků suchého chleba na rošt grilu. Chleba vstřebá kapající tuk, zmírní kouř a může zabránit vzplanutí mastných par.

    Šťavnatějšího kuřete dosáhneme, když je budeme péct prsy dolů

    Vejce se budou lépe loupat a nebudou ve vodě praskat, když před varem přidáme 2 polévkové lžíce octa na jeden litr vody

    superkarma: 0 13.11.2013, 11:45:00
  16. [615] pavkas [*]

    Pokud chceme dietní masovou směs z mletého masa, po osmažení maso přecedíme, abychom se zbavili většiny tuku

    superkarma: 0 13.11.2013, 11:31:38
  17. [614] fiftous [*]

    Abychom při vaření zeleniny zachovali její barvu, přidáme trošku mléka

    superkarma: 0 13.11.2013, 11:28:38
  18. [613] vohouner [*]

    Pokud je výpek z masa příliš slaný, přidáme do něj pár špetek cukru.

    Na pečení masa nebo brambor je nejlepší pekáč, na sušenky používáme plech

    superkarma: 0 13.11.2013, 11:25:17
  19. [612] silvamrva [*]

    Koblížky: Mezi dvěma koblížky lžíce namáčíme do vody, aby se těsto nelepilo. Pokud smažíme v dostatečném množství oleje, samy se otočí

    superkarma: 0 13.11.2013, 11:17:53
  20. [611] placka0 [*]

    Bílky šleháme na sníh bez přestání až do požadované hustoty jinak zvodnatí a už je neušleháme

    superkarma: 0 13.11.2013, 11:13:45
  21. [610] sisinapipi [*]

    j

     Pokud máte v hrnci zaschlý karamel, nesnažíme se ho seškrábat nebo používat jiné mechanické postupy, ale jednoduše naplníme nádobu až po okraj vodou a vaříme, dokud se karamel (cukr) nerozpustí

    superkarma: 0 13.11.2013, 11:10:11
  22. [609] micalous [*]

    Do oleje na smažení přidat trošku mrkve aby se nepřipaloval

    superkarma: 0 13.11.2013, 11:08:33
  23. [608] pupinkaška [*]

    Klepat řízky na sáčku

    superkarma: 0 13.11.2013, 11:01:52
  24. [607] Myska86 [*]

    řízky se u nás smaží v oleji se lžičkou sádla, jsou pak chutnější a křupavější :)

    superkarma: 0 12.11.2013, 20:15:53
  25. [606] orangutan [*]

    koláčky dělám ,že do těsta místo tuku dávám majonézu,jsou skvělé a vydrží ,pokud se nesní

    superkarma: 0 12.11.2013, 16:13:40
  26. [605] orangutan [*]

    pribináčky dělám doma,jsou moc drahé.1 tvaroh,vanilkový cukr ,moučkový cukr podle potřeby a šlehačku na šlehání.Taky to stojí ,ale je toho hodně když se to našlehá šlehačem.Někdy do toho dám i zakysanou smetanu Sml16Sml67

    superkarma: 0 12.11.2013, 16:12:55
  27. [604] orangutan [*]

    pribináčky dělám doma,jsou moc drahé.1 tvaroh,vanilkový cukr ,moučkový cukr podle potřeby a šlehačku na šlehání.Taky to stojí ,ale je toho hodně když se to našlehá šlehačem.Někdy do toho dám i zakysanou smetanu Sml16Sml67

    superkarma: 0 12.11.2013, 16:10:14
  28. [603] orangutan [*]

    guláš zahušťuji chlebem,pokud mám staršíSml16

    superkarma: 0 12.11.2013, 16:06:45
  29. [602] orangutan [*]

    když omylem moc opepřím ,hodím okrájené jablko,do guláše,nebo omáčky pro zmírněníSml58

    superkarma: 0 12.11.2013, 16:04:49
  30. [601] orangutan [*]

    játrové knedlíčky nemělu ,ale utřu nožem ,zároveň pak i česnek.Ušetřím ,že nemám tolik špinavého nádobíSml16

    superkarma: 0 12.11.2013, 16:01:57

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme