Reklama

Víte, co je calta nebo štědrovačka? Jeden z hlavních symbolů Vánoc - Vánočka. Pilné hospodyňky na ni zadělávaly už večer 23. prosince, aby pak vstaly ve dvě hodiny ráno a stihly ji upéct. Receptura však nebyla stejná jako v dnešní době, protože cukr, máslo i mouka byly velmi drahé a dobré hospodyňky šetřily.

Nebylo tomu ani jako dnes, kdy se do ní ráno s chutí pustíme na Štědrý den. Vánočka byla nejvýznamnějším darem pro koledníky a také byla součástí slavnostní štědrovečerní hostiny. Většina domácností nenechá na domácí vánočku dopustit a právě pro ně přináší Mlékárna Valašské Meziříčí recept na lahodnou staročeskou vánočku
z čerstvého mléka. Obliba mezi spotřebiteli a pravidelné oceňování jednotlivých výrobků potvrzují fakt, že mlékárna je zárukou kvality v odvětví mléčných výrobků na českém trhu.

Vánočka staročeská

Ingredience:mléko

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 200 g krystalového cukru
  • 1/2 l čerstvého mléka z Mlékárny Valašské Meziříčí
  • 300 g másla
  • 5 až 6 dkg droždí
  • 1 vanilínový cukr
  • 3 žloutky
  • sůl, rozinky, mandle (případně kandované ovoce), muškátový oříšek, citrónová kůra, tuk na vymazání plechu

Postup:

Část rozdrobeného droždí, cukru, mléka a mouky zamícháme a necháme vykynout. Do mísy nasypeme mouku, cukr, rozpuštěné máslo, žloutek, malé množství soli, citrónovou kůru, vanilínový cukr a nastrouhaný muškátový oříšek. Vlijeme vykynutý kvásek a těsto zpracováváme tak dlouho, dokud se nelepí na vařečku. Nakonec přidáme podle chuti drcené mandle, rozinky a kandované ovoce. Bochánek z těsta necháme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku. První vrstvu pleteme ze čtyř pramenů, druhou ze tří a poslední ze dvou pramenů. Před vložením do trouby ještě potřeme vánočku rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Nakonec vánočku propíchneme u obou krajů i uprostřed špejlemi, aby se vrstvy těsta při pečení nezbortily. Pečeme zvolna asi 50 minut do zlatohněda.

TIP od Mlékárny Valašské Meziříčí, jak uspět s vánočkou

Nechte vánočce čas. Těsto může kynout i přes noc, jen tak bude vánočka vláčná a nepopraská. Rozinky a mandle je dobré zapracovat do těsta až po vykynutí. Vánočku pocukrujte až po vychladnutí.

mléko