Vaření

Zapletený symbol Vánoc pro naše bříška od Mlékárny Valašské Meziříčí

Víte, co je calta nebo štědrovačka? Jeden z hlavních symbolů Vánoc - Vánočka. Pilné hospodyňky na ni zadělávaly už večer 23. prosince, aby pak vstaly ve dvě hodiny ráno a stihly ji upéct. Receptura však nebyla stejná jako v dnešní době, protože cukr, máslo i mouka byly velmi drahé a dobré hospodyňky šetřily.

Nebylo tomu ani jako dnes, kdy se do ní ráno s chutí pustíme na Štědrý den. Vánočka byla nejvýznamnějším darem pro koledníky a také byla součástí slavnostní štědrovečerní hostiny. Většina domácností nenechá na domácí vánočku dopustit a právě pro ně přináší Mlékárna Valašské Meziříčí recept na lahodnou staročeskou vánočku
z čerstvého mléka. Obliba mezi spotřebiteli a pravidelné oceňování jednotlivých výrobků potvrzují fakt, že mlékárna je zárukou kvality v odvětví mléčných výrobků na českém trhu.

Vánočka staročeská

Ingredience:mléko

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 200 g krystalového cukru
  • 1/2 l čerstvého mléka z Mlékárny Valašské Meziříčí
  • 300 g másla
  • 5 až 6 dkg droždí
  • 1 vanilínový cukr
  • 3 žloutky
  • sůl, rozinky, mandle (případně kandované ovoce), muškátový oříšek, citrónová kůra, tuk na vymazání plechu

Postup:

Část rozdrobeného droždí, cukru, mléka a mouky zamícháme a necháme vykynout. Do mísy nasypeme mouku, cukr, rozpuštěné máslo, žloutek, malé množství soli, citrónovou kůru, vanilínový cukr a nastrouhaný muškátový oříšek. Vlijeme vykynutý kvásek a těsto zpracováváme tak dlouho, dokud se nelepí na vařečku. Nakonec přidáme podle chuti drcené mandle, rozinky a kandované ovoce. Bochánek z těsta necháme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku. První vrstvu pleteme ze čtyř pramenů, druhou ze tří a poslední ze dvou pramenů. Před vložením do trouby ještě potřeme vánočku rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Nakonec vánočku propíchneme u obou krajů i uprostřed špejlemi, aby se vrstvy těsta při pečení nezbortily. Pečeme zvolna asi 50 minut do zlatohněda.

TIP od Mlékárny Valašské Meziříčí, jak uspět s vánočkou

Nechte vánočce čas. Těsto může kynout i přes noc, jen tak bude vánočka vláčná a nepopraská. Rozinky a mandle je dobré zapracovat do těsta až po vykynutí. Vánočku pocukrujte až po vychladnutí.

mléko

   
12.12.2013 - Sezona - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [9] samecka [*]

    Vánoční vánočka ve staré kameninové formě po babičce z půdy, rozinky, sekané lískáče, mandle a mák s rumem,pohádka, já se tak těšímSml36Sml36Sml36

    superkarma: 0 12.12.2013, 18:33:25
  2. avatar
    [8] gerda [*]

    lidicka — #2 na tom ale opravdu nic není. Těsto nemusí dělat pekárna, protože je trošku tužší, dá se krásně vypracovat ručně na kuchyňské lince (na vále) a nechat kynout. Je dobré těsto během kynutí ještě jednou propracovat a znovu dát vykynout. Čím déle kyne, tím je lepší. Upečená vánočka má mít takovou konzistenci, že se tzv. loupe při jídle. Z ukrojeného kousku se dá vánočka odlupovat.

    superkarma: 0 12.12.2013, 17:43:06
  3. avatar
    [7] gerda [*]

    jako tuk do vánočky se mi osvědčilo sádlo. Jednotlivé pletence je dobré mezi sebou pomazat ušlehaným bílkem, pak lépe drží a neklouzají. Upletenou syrovou vánočku je dobré nechat ještě znovu kynout na plechu.

    superkarma: 0 12.12.2013, 17:40:35
  4. [6] kloska [*]

    Peču pro kamarádky a své blízké podle svého receptu. Zvažuji kynutí přes noc, ještě nikdy jsem to nedělala, nechávám kynout hoďku. Asi letos zkusím zadělat těsto v pekárně večer a ráno upeču.

    superkarma: 0 12.12.2013, 15:02:47
  5. avatar
    [5] jarmil22 [*]

    Mám podobný tak budu dělat svůj je osvědčený.

    superkarma: 0 12.12.2013, 11:31:33
  6. avatar
    [4] hubajda [*]

    mam svuj recept na vanocku a toho se budu drzet

    superkarma: 0 12.12.2013, 09:48:00
  7. [3] zlá teta [*]

    já peču jen štolu, ale každému chutná

    superkarma: 0 12.12.2013, 08:42:04
  8. [2] lidicka [*]

    Bohužel vánočku nepeču, nedaří se mi, neumím to a docela mně to mrzí.Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 12.12.2013, 04:22:20
  9. avatar
    [1] helmar [*]

    peču sama i pro své dcery, osvědčený recept mám od své mamky

    superkarma: 0 12.12.2013, 00:33:27

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme