Vaření

Zapečený květák s kešu oříšky

zapečený květák

Připravte si s námi velice jednoduchý recept, při kterém ušpiníte pouze jeden pekáč. Navíc nemusíte stát u vaření, jídlo máte na stole téměř bez práce. Je totiž sezona čerstvého květáku, a tak by byla škoda ji nevyužít.

Smažený květák patří mezi neznámější úpravu květáku všude, kam se podíváme. Však je taky výborný. K němu nové brambůrky, trocha domácí tatarky a skvělá pochoutka je na světě.

Když chce ale květák zkusit trochu jinak, určitě si ho zapečte. Bude výborný a takováto úprava je velice snadná a rychlá. Můžete ho zapéct s bramborem, těstovinami, brokolicí, trochou sýra, kousky kuřecího masa. Jak vás napadne a s tím, co máte doma v zásobě.

Proč jíst květák?

Květák má vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Jeho konzumace vám může pomoci snížit riziko cévních onemocnění, podporuje trávení, snižuje riziko mrtvice. Podle některých studií jeho pravidelná konzumace snižuje riziko rakoviny prsu a prostaty.

Suroviny

  • 1 velký květák
  • 1 hrnek kešu oříšků
  • 2 hrnky anglické slaniny
  • 350 ml smetany
  • sůl a pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • 150 g goudy

Postup

Květák omyjte a osušte. Rozeberte na jednotlivé růžičky. Naskládejte do připraveného pekáčku.

květák

Slaninu nakrájejte na kostičky a nasypejte na květák. Vsypejte i kešu oříšky. Část jich můžete nasekat, část nechat vcelku.

Smetanu ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nalijte na obsah pekáčku.

Pečte na 170 °C, asi 40 minut. Dokud květák nezměkne.

Po této době posypejte nastrouhaným sýrem a nechejte ho ještě rozpustit.

zapečený květák

Podávejte s pečivem nebo vařenými brambory.

Dobrou chuť přeje Elly.

Květákové recepty na našem magazínu

květákový mozeček

jemná květáková polévka

květákový koláč

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
22.06.2016 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. [9] Fussova [*]

    Sml79

    superkarma: 0 22.06.2016, 14:30:50
  2. [8] slávenka [*]

    Zajímavé a z jednoho hrnce. To se mi líbíSml67, zkusím.

    superkarma: 0 22.06.2016, 13:05:17
  3. avatar
    [7] gituška [*]

    vypadá to moc pěkně,květák mám tak udělámSml59

    superkarma: 0 22.06.2016, 13:02:49
  4. [6] Boros [*]

    vypadá to zajímavě, včera jsme koupila květák, tak asi vyzkouším

    superkarma: 0 22.06.2016, 12:34:38
  5. avatar
    [5] Hanula [*]

    Sml16do květáku půjdu ráda - díky za receptySml67

    superkarma: 0 22.06.2016, 10:19:52
  6. [4] bobulebob [*]

    Sml67

    superkarma: 0 22.06.2016, 09:08:02
  7. [3] Andreadornova [*]

    Sml79

    superkarma: 0 22.06.2016, 08:21:57
  8. [2] bobani [*]

    vyzkouším , jen místo kešu dám vlašské

    superkarma: 0 22.06.2016, 07:12:27
  9. avatar
    [1] helmar [*]

    Hm, mňam. Vypadá to dobře. Květák - mozeček jsme měli včera. Zapečený také dělám, ale tenhle ne. Takže příště ho zkusím.Sml67

    superkarma: 0 22.06.2016, 00:30:34

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme