zapečený květák

Připravte si s námi velice jednoduchý recept, při kterém ušpiníte pouze jeden pekáč. Navíc nemusíte stát u vaření, jídlo máte na stole téměř bez práce. Je totiž sezona čerstvého květáku, a tak by byla škoda ji nevyužít.

Smažený květák patří mezi neznámější úpravu květáku všude, kam se podíváme. Však je taky výborný. K němu nové brambůrky, trocha domácí tatarky a skvělá pochoutka je na světě.

Když chce ale květák zkusit trochu jinak, určitě si ho zapečte. Bude výborný a takováto úprava je velice snadná a rychlá. Můžete ho zapéct s bramborem, těstovinami, brokolicí, trochou sýra, kousky kuřecího masa. Jak vás napadne a s tím, co máte doma v zásobě.

Proč jíst květák?

Květák má vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Jeho konzumace vám může pomoci snížit riziko cévních onemocnění, podporuje trávení, snižuje riziko mrtvice. Podle některých studií jeho pravidelná konzumace snižuje riziko rakoviny prsu a prostaty.

Suroviny

  • 1 velký květák
  • 1 hrnek kešu oříšků
  • 2 hrnky anglické slaniny
  • 350 ml smetany
  • sůl a pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • 150 g goudy

Postup

Květák omyjte a osušte. Rozeberte na jednotlivé růžičky. Naskládejte do připraveného pekáčku.

květák

Slaninu nakrájejte na kostičky a nasypejte na květák. Vsypejte i kešu oříšky. Část jich můžete nasekat, část nechat vcelku.

Smetanu ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nalijte na obsah pekáčku.

Pečte na 170 °C, asi 40 minut. Dokud květák nezměkne.

Po této době posypejte nastrouhaným sýrem a nechejte ho ještě rozpustit.

zapečený květák

Podávejte s pečivem nebo vařenými brambory.

Dobrou chuť přeje Elly.

Květákové recepty na našem magazínu

květákový mozeček

jemná květáková polévka

květákový koláč

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama