Reklama

plněné brambory

Nápad na zajímavou večeři se vždycky hodí. Hlavně když jde o recept snadný a moc dobrý. Navíc, velice variabilní. Protože náplně do zapečených brambor můžete libovolně měnit podle momentální chuti a obsahu vaší lednice a spíže.

Důležité je vybrat si pro tento recept dostatečně veliké brambory, varný typ B. Potom si projděte zásoby a vymyslete si nějakou super náplň. Použít můžete vlastně cokoliv. Šunku, klobásu, párky, anglickou slaninu, různé druhy sýra, vajíčka, rybí maso, kuřecí kousky, zeleninu, trochu smetany, sušená rajčata, olivy... Jak máte chuť a co zrovna máte doma.

Já jsem použila kombinaci konzervovaného tuňáka, kukuřice a vajíčko. Kukuřici jsem použila sterilovanou. Můžete použít i mraženou, kterou necháte rozmrznout a lehce podusit na másle.

zapečené brambory

Suroviny

  • 1 kg brambor varný typ B
  • 2 malé plechovky tuňáka v olivovém oleji (2 x 80 g)
  • 100 g kukuřice
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • plátková gouda

Postup

Brambory uvařte ve slupce do měkka. Nerozvařte. Rozpůlte podélně. Naskládejte do pekáčku.

zapečené brambory

Velkou lžící vydlabejte vnitřky brambor. Dávejte pozor, abyste bramboru nerozbili. Musí zůstat dost silná stěna, do které budete dávat připravenou směs.

plněné brambory

Vydlabaný vnitřek brambor rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte v mixéru. K bramborovému základu vyklepněte vajíčka.

zapečené brambory

Promíchejte. Přidejte kukuřici, tuňáka. Zase promíchejte. Ochuťte solí a pepřem.

zapečené brambory

Hotovou směs naplňte zpět do brambor v pekáčku.

zapečené brambory

Dejte zapéct do trouby, vyhřáté na 220 °C, na půl hodiny. Pět minut před koncem pečení přes každý kousek položte plátkovou goudu.

zapečené brambory

Dobrou chuť přeje Elly.

Další bramborové recepty na našem magazínu:

francouzské brambory

gratinované brambory

bramborové knedlíky