Bulvár

Zamyšlení k ranní kávičce

Na obědě si ke mně přisedla jedna mladá žena, asi tak 35 let. Nevadilo mi to, nebyla ani ošklivá, ani vtíravá. Postupně jsme se daly do řeči, probraly jsme různá neosobní témata, až došlo i na spropitné.

Mohu se Vás na něco zeptat?“ Kývla jsem hlavou, že ano.
Dáváte spropitné?“ a pokračovala, „ víte, stojí mne to majlant.“

Odvětila jsem, že spropitné není povinné: „Vždyť to, jestli něco a kolik obsluze necháte, je jen a jen na Vás.“

A není to trapné, nic nenechat? Minulý měsíc jsem jenom na dýškách nechala skoro tisícovku,“ konstatovala moje „obědová“ společnice.

Teda, pane jo!, myslela jsem si v duchu.

Ptala jsem se svých známých, jak jsou na tom se spropitným, a to, co jsem zjistila, by se dalo shrnout do následujících kategorií: 

* Tam, kam chodím pravidelně, nic nedávám. Myslím, že je důležitější, že se tam jako spokojený zákazník vracím.
* Zaokrouhluji pouze na nejbližší částku (např. z 131 Kč na 135 Kč).
* Dávám tak deset korun.
* Záleží na okolnostech. Když jsem spokojen, tak něco nechám, ale pokud je to běžný standard, tak ne.

Zjistila jsem také, že někteří lidé nechávají spropitné i v trafice (většinou zaokrouhleno na celou korunu), a dokonce i v obchodech (nemyslím tím, že někdo odmítne drobné, protože by mu zatížily peněženku).

Co Vy a spropitné?  

        
   
04.11.2003 - Společnost - autor: Tereza

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [138] Fashion_Martina [*]

    ja spropitne a dysko davam vsude, tj. v restauracich, u kadernice, na pedikure, na kosmetice. Pripada mi to naprosto normalni, protoze dobre vim, ze zakladni platy jsou nizke a lidi pracujici ve sluzbach zijou predevsim z dysek.
    Spropitne v restauracich davam tam, kde jsem spokojena s kvalitou a obsluhou v cca 10% vysi uctu, tam kde je obsluha spatna nebo jidlo nekvalitni nedavam nic a vickrat tam uz nepujdu.
    U kadernice nechavam dysko 200,- Kc, chodim do celkem draheho salonu, stravim tam cca 2,5-3 hodiny a s vysledkem prace me stale kadernice jsem maximalne spokojena, tak to taky ohodnocuju.
    Na pedikure a kosmetice nechavam cca 50,- Kc.

    superkarma: 0 04.11.2008, 11:16:05
  2. avatar
    [137] Ťapina [*]

    Simba: Ale jo, to beru, mně dlouhé vyhovujou a nechci chodit jenom na úpravu konečků, abych tam nechávala stovky.

    superkarma: 0 09.12.2003, 22:54:38
  3. avatar
    [136] Simba [*]

    Ťapina: No jo, jenže třeba já, které dlouhé vlasy nesluší si doma krátký sestřih nevyrobím ...Tedy vyrobím, ale težko bych s ním mohla mezi lidi Takže já ke kadeřnici chodím, dýško tak do 30,- Kč.

    superkarma: 0 28.11.2003, 11:44:11
  4. avatar
    [135] Ťapina [*]

    Simona: Jenže ty vlasy mi na hlavě rostou i bez údržby a ještě jsem nezažila, aby mi úprava od kadeřnice vydržela víc než dva dny, pak to stejně vypadá jako předtím Mám dlouhé vlasy a barvím se sama.

    superkarma: 0 06.11.2003, 12:28:25
  5. avatar
    [131] Ťapina [*]

    Nikitka: Ke kadeřnici nechodím, protože tolik peněz JENOM za úpravu vlasů prostě dát nemůžu, natož pak dýška. Ale kdybych měla svou stálou, se kterou jsem spokojená, tak asi jo.

    superkarma: 0 06.11.2003, 10:04:35
  6. avatar
    [130] Andula [*]

    Nikitka: to se mui zdá docela hodně, když se nezdáš být dvakrát nadšená tou péčí.

    superkarma: 0 05.11.2003, 23:40:28
  7. avatar
    [127] _Lucky [*]

    Já dávám taky okolo 7%. Nicméně řekl bych, se to může místo od místa lišit, kolik obsluha spropitného "potřebuje". Vivian:Díky, že's nás poučila, co je to spropitné. Osobně bych byl nejradši, kdyby žádné spropitné nebylo nutné dávat. Pro mě je v restauraci nejdůležitější jídlo (obsluhy se nenajím) a kuchaři spropitné poslat půjde asi těžko. Z mého pohledu je to tedy nesmysl. Když si kupujete auto, taky nepřidáte 10 000 pro prodejce. Nechápu, proč by to měli číšníci mít jinak. Možnost přidat jim by sice neměla být zapovězena, ale vzato do důsledku to vlastně ani ze zákona není moc OK.

    superkarma: 0 05.11.2003, 15:59:43
  8. avatar
    [125] Exupery [*]

    Norča: J8 jsem byla taky dobrá servírka. Ani bych nechtěla dělat práci, kde nepřijdu do styku se zákazníkama. Jednou se mě dva každodenní hosté zeptali, jestli je mi taky někdo nesympatickej. Že se pořád směju. Měla jsem z toho fakt radost. Taky si myslím, že lidi, co nemají rádi lidi (všechny, i ty prudiče) nemají v takových zaměstnáních co dělat.

    superkarma: 0 05.11.2003, 10:57:40
  9. avatar
    [122] Vivian [*]

    btw.- když si v obchodě nebo v trafice nenecháte vrátit drobný, není to spropitné ani dýško.

    superkarma: 0 05.11.2003, 06:10:00
  10. avatar
    [121] Vivian [*]

    Já myslím, že spropitné je výrazem spokojenosti se službami a jako takové by se mělo od míry této spokojenosti odvíjet. Myslím, podle toho, co jsem četla, že ve světě se dává, když už, tak vyšší spropitné, než u nás. Pokud platím třeba 687.- Kč a útratu při placení zaokrouhlím na 700.- není to podle mě spropitné. Ačkoliv se to u nás takhle běžně dělá. Spropitné se podle pravidel etikety dává až po zaplacení útraty. V praxi to vypadá tak, že číšník vám přinese na tácku s ubrouskem účet, odejde, a když se po chvíli vrátí a vy mu zaplatíte, odnese si své spropitné pod ubrouskem (pokud jste byli s jeho službami spokojeni)

    superkarma: 0 05.11.2003, 06:08:07
  11. avatar
    [120] Andula [*]

    Norca: a nemůže případ "psychopat" nějak řešit majitel nebo šéf?

    superkarma: 0 04.11.2003, 23:45:57
  12. avatar
    [116] Ťapina [*]

    Norca: To je moc krásný příběh a ukázka toho, jak všechno jde, když jsou lidi na sebe hodní. Je fakt, že nikdy nevíš, proč se někdo chová tak, jak se chová - a obvykle to nějaký důvod má.

    superkarma: 0 04.11.2003, 23:05:27
  13. avatar
    [115] Andula [*]

    Norca: vidis, to me nikdy nenapadlo, ze se cinsik muze citit trapne, dostane -li podle sveho soud moc.

    superkarma: 0 04.11.2003, 23:02:21
  14. avatar
    [114] Andula [*]

    Norca: vidis, to me nikdy nenapadlo, ze se cinsik muze citit trapne, dostane -li podle sveho soud moc.

    superkarma: 0 04.11.2003, 23:02:20
  15. avatar
    [113] werka [*]

    My dáváme v restauracích tak kolem 5%, možná u menží útraty je to trochu víc, u větší trochu míň (na %). Kadeřnici zaokrouhluju na desetikoruny - víc nedávám. Dělá sama na sebe - na ŽL, takže, o kolik si řekne, tolik má.
    V sámoškách jsem si nenechávala vracet 10 a 20ti haléře. Teď budu brát všechno

    superkarma: 0 04.11.2003, 22:52:42
  16. avatar
    [111] Andula [*]

    Ťapina: a servirka z couvertu nema nic, coz si ne kazdy uvedomuje.

    superkarma: 0 04.11.2003, 22:48:37
  17. [110] Mína [*]

    Taky nechávám spropitné jen v restauracích. Zaokrouhluji na nejbližší 5 Kč. Ale pokud nejsem s něčím spokojená, nedávám žádné spropitné. Občas se na mne známí dívají divně, ale je mi to fuk...

    superkarma: 0 04.11.2003, 22:25:36
  18. [109] Marie Hrazdilova [*]

    Spropitné nechávám jen v restauracích a kavárnách a taky jen na jebližší 5Kč. Pokud si napočítají kulatou částku, většinou mají smůlu. Nikde jinde nenechávám. Můj manžel ještě v obchodě nechával halíře, protože je nesnášel. Teď má po problémech, už je zrušili.

    superkarma: 0 04.11.2003, 22:14:03
  19. avatar
    [107] Ťapina [*]

    Někdo tady zmiňoval couvert, ten nemá se spropitným až tak moc co dělat. Ten si solidní restaurace účtuje tehdy, když s jídlem přinesou nějaké dressinky, kečupy a pod, které máte k dispozici (ovšem celou dobu na stole nejsou!). Jestliže to tak je, je to naprosto oprávněná položka, když ne, tak nejsou solidní.

    superkarma: 0 04.11.2003, 21:06:01
  20. avatar
    [106] Jeremi [*]

    zemim: No jo, jenže v Americe většinou nemají servírky od zaměstnavatele nic (nebo téměř nic) a žijou fakt jen z toho, co vyberou na spropitném. Bývá to i napsáno dole na jídelním lístku.

    My když jdeme na rodinný oběd, dáváme většinou 5 - 10%. Ono taky záleží na restauraci - v dražších dáváme standardní 50,- Kč, což ani třeba nemusí být těch 5% (většinou platíme kartou, ale zpropitné pak necháváme v hotovosti), v pizzerii tak dvacku.

    superkarma: 0 04.11.2003, 21:02:40
  21. avatar
    [105] Andula [*]

    hanna: proto, že mnozí zaměstnavatelé počítají s tím, že číšník ho dostane a platí ho proto málo, hlavně třeba holky na brigádách.

    superkarma: 0 04.11.2003, 19:20:56
  22. avatar
    [104] Andula [*]

    Crash_override: některé supermarkety je berou, jako Interspar, některé jako Carrefour ne. Mohou, ale nemusí.

    superkarma: 0 04.11.2003, 19:13:14
  23. avatar
    [103] ginile [*]

    ja tim, ze sama casto delam nekde v kavarne, nebo restauraci davam tringelt vzdycky, cca 10%, jen ,kdyz jesm hrozne nespokojena, tak nic, ale dam to taky pekne poznat

    superkarma: 0 04.11.2003, 18:29:50

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [102] Exupery [*]

    No jo, tady mají pinglové v lepších hospodách taky i přes 50.000,- Ale stejně je jejich základní plat tak 5 - 8 tisíc. Pak mají jiné nevýhody, třeba když marodí, rodí, nebo chtěj hypotéku.

    superkarma: 0 04.11.2003, 18:01:50
  2. avatar
    [99] Exupery [*]

    Crash: Musí(me). Zaokrouhluje se celková suma na padesátníky, nahoru nebo dolů, podle toho, kam je to blíž.

    superkarma: 0 04.11.2003, 17:16:15
  3. avatar
    [98] Crash_override [*]

    Lidi, jak je to ted s desetníky a dvacetníky? Musí je ještě obchody brát? Prosím na mail.. Díky moc

    superkarma: 0 04.11.2003, 17:12:34
  4. avatar
    [97] Exupery [*]

    Ještě něco, se zdá, že vzhledem ke svýmu platu dávám moc, z jednoduchýho důvodu. Že většina těch pinglů má podstatně víc peněz než já

    superkarma: 0 04.11.2003, 17:07:12
  5. avatar
    [96] Exupery [*]

    xenie: Taky bydlím v Praze, nájem platím sama skoro 10.000,- Dřív jsem vydělávala dost, teď dělám v chudý firmě a beru ani ne 12.000,-, což je asi třetina mýho předchozího platu. Zvykneš si na novej standard rychleji, než si myslíš. Nebýt toho, že vlastním byt v Plzni a mám v něm nájemníky (tj. asi 3000,-), tak bych se musela odstěhovat na hlavák. Přítel je teď na vojně, takže nic (před tím studoval, takže taky nic ) Holt si nekoupím ještě rok boty ani novou bundu, ale abych neměla v hospodě 10% navíc, tj. i když jím, max. 50 Kč za dva lidi, tak tam snad ani nelezu. Jelikož jsem v tý hospodě dělala, tak vím jak těžce vydělaný prachy to jsou a kdo to chviku nedělal, tak to asi nepochopí. Od tý doby, co nemám prachy, tak prostě v hostinci celkově míň hýřím, odpadají Jackové Danielsové a tequily věhlasných značek, aspoň se tak nezmastím, dám si 6 piv (poslední rok desítek ), mám platit necelou stovku, dám 110,- a nemám pocit že bych se nějak zruinovala, kvůli tomu, že jsem dala dýško 14 a ne 4 Kč.

    superkarma: 0 04.11.2003, 16:51:04
  6. [95] xenie [*]

    exupery : no škrti - záleží na obsluze, ale a i na platech tady v CR : kdyz mi po zaplaceni najmu zbyde na cely mesic necelych 5 tis. (bydlim v Praze), tak dysko ve vysi nekolika stovek urcite nedam, spise desetikorunu...

    superkarma: 0 04.11.2003, 16:22:34
  7. avatar
    [94] Exupery [*]

    Capelucita: Samozřejmě jsem to psala tobě a ne sobě

    superkarma: 0 04.11.2003, 16:07:14
  8. avatar
    [93] Exupery [*]

    Exupery: Hmm, tak co já pamatuju, tak jsem v hospodě měla spropitný tak dvakrát - třikrát víc než plat. Na studentskej život na koleji to bylo dost dobrý, ale na živobití v pronajatém bytě by to tedy nestačilo (tedy nedělala jsem na plnej úvazek, asi tak 2/3). Prostě i s dýškama třikrát většíma než plat, jsem vydělala za asi 13-15 hod. 800,-, kdybych nebyla hodná a lidi mě neměli rádi, taky jsem mohla skončit s 15 Kč na hodinu. To už bych ale druhej den nepřišla. Fakt jsem tenkrát neoceňovala, že tam někdo chodí pravidelně a má pocit, že tedy dýško nemusí (samozřejmě, že nemusí, ale..) Spíš bych si posteskla, že věčně zabírá místo někomu, kdo mojí práci ocení líp

    superkarma: 0 04.11.2003, 16:06:28
  9. avatar
    [88] Exupery [*]

    Luca: Tys to ode mě opsala
    Teda: Asi to je fakt tím, že v Praze je to jinak, páč v opačném případě jste v průměru pěkný škrti
    Mimochodem číšníci se v hospodě s kuchaři o dýška běžně dělí
    Capelucita: Tady taky neberou číšníci skoro nic. A tam kde jo, většinou zas mají nějak skrouhnutý dýška. Co já znám lidi, kteří dělají v barech a restauracích, obvykle pobírají minimální mzdu a žijou z dýšek, což může bejt dost drsný když onemocní, nebo jde holka na mateřskou.

    superkarma: 0 04.11.2003, 14:16:39
  10. avatar
    [87] Blues [*]

    Mívala jsem ve zvyku dávat tak 10%, samozřejmě jen tam, kde jsem byla spokojená. Ale ceny v poslední době, hlavně nealko pití, tak narostly, že jsem to pomalu stáhla na cca 5%.
    Mimochodem, v některých pražských restauracích jsem si všimla na jídelním lístku drobné poznámky - "obsluha není zahrnuta v ceně". Což vlastně znamená, že teprve dýškem platíte číšníka. Ale pravda je, že většinou je to tam jen anglicky, asi vědí, že našinec by jim to nespolknul

    superkarma: 0 04.11.2003, 14:14:42
  11. avatar
    [86] Agátka [*]

    Spropitné nechávám u kadeřnice, na kosmetice-zaokrouhluju na 10 Kč, v obchodě nic, v restauraci platí a zaokrouhluje podle toho jak se nám tam líbilo taky na asi 10Kč max do 50kč.

    superkarma: 0 04.11.2003, 13:58:28
  12. avatar
    [83] TreasureIsland [*]

    V Americe je tip povinností, a viděla jsem i situace, jak servírka vyběhla za hostem ven a svého tipu se dožadovala velmi důrazně !!

    superkarma: 0 04.11.2003, 13:46:52
  13. avatar
    [81] Milala [*]

    Spropitné dávám,ale minimální.Jo a dávám je pouze v restauracích.I když jsem ale spokojená s jídlem,tak je mi docela líto,že to navíc nedostane kuchař,ale vezme si to kasírující číšník,takže to třeba není ani ten,který vás obsluhuje.Ale snad se nějak podělí

    superkarma: 0 04.11.2003, 13:38:26
  14. avatar
    [78] Sama [*]

    V restauraci zapkrouhluji, u kadeřnice dám i víc :-)

    superkarma: 0 04.11.2003, 12:45:45
  15. avatar
    [77] Gabi [*]

    Zpropitné dávám tak do 5%, když platily 10 a 20h, tak jsem je v obchodě nechtěla .

    superkarma: 0 04.11.2003, 12:09:46
  16. avatar
    [74] Léthé [*]

    Dýško? Já ANO Nejsem přece žádný lakáč

    superkarma: 0 04.11.2003, 11:52:41
  17. [69] helip [*]

    Já dávám spropitné pouze dobré obsluze, není to pravidlo.

    superkarma: 0 04.11.2003, 11:33:27
  18. avatar
    [68] isis [*]

    Jo jo, a Praze mají restauraci s vtipnou poznámkou na jídelním lístku: Spropitné není zahrnuto v ceně. . Jako by to jídlo tam stálo alespoň za to .

    superkarma: 0 04.11.2003, 11:28:45
  19. avatar
    [67] mufly [*]

    Kocicka neodesla jsem ale je fakt, ze jsem pak měla průšvih v práci, protože menza ještě nevařila, restaurace, kde zákazníka obslouží do té půl hodiny co mám pauzu na oběd zrovna malovala, a tak jsme šli do jiné - na jídlo jsme čekali hodinu a půl a pak další půl hodiny jsme čekali na zaplacení - možná to bylo tím, že jsme seděli na záhrádce co ja vím, ale je fakt, že se šefová vztekala, že jsem na obědě dlouho.o( No jo holt jsem jen THP a tak si nemůžu jít kam chci jako jiní.o/

    No a jednou jsem v restauraci platila 4 piva asi padesát tři korun - zaokrouhlila jsem na padesát pět, ale nejdříve jsem vytáhla drobné tedy pět korun a lovila jsem padesátikorunu - no číšník si vzal tu pětikorunu a odešel - takže jsem měla velmi levná piva

    superkarma: 0 04.11.2003, 11:27:44
  20. avatar
    [66] Kocicka [*]

    a chtěla bych se zeptat odešel už někdo z vás z restaurace bez zaplacení? Tedy myslím,že čekat na zaplacení 30 minut je docela dlouho a ještě se tam jak školáček hlásit, že spěcháte! Jak jste na tom vy? Odešli nebo neodešli?

    superkarma: 0 04.11.2003, 11:15:49
  21. avatar
    [65] Kocicka [*]

    já spropitné dávám jak kdy. Většinou když jsem spokojená s obsluhou a v obchodě to samé. A také zaokrouhluju na nejbližší částku. V restauracích dávám obvykle více tak 10-20kč a v trafice jede bez drobných. No nemyslím si že spropitné je nutnost! Mě taky spropitné na vykonanou práci nikdo nedává. I když občas obdržím od zákazníků nějakou milou pozornost jako reklamní předmět...:-) Neodmítám

    superkarma: 0 04.11.2003, 11:13:05
  22. avatar
    [63] Exupery [*]

    Jak to tak čtu, tak jsem asi celkem grand. Dávám tak těch doporučenejch 10%, když si dám dvě piva, tak víc, když tam nechám litr, tak míň. Nevím, jak můžete říct, že vám v kanclu nikdo žádný dýško nedává, tak taky nebudete. V hospodách se s tím počítá a ti lidé jsou tam podle toho placení. Berou tak 5000,- (samozřejmě jak kde) Za studií jsem v hospodě dělala a můj plat za 13tihodinovo směnu byl 200,-, zbytek jsem si musel avysloužit od zákazníků. Proto se mi taky zdá divnej argument, že když se tam vracíte, není potřeba dávat dýško. Pro majitele hospody jistě ne, ale to ani když tam jdete jenom jednou. Pingl má z vašeho vracení . Kde mě nechají zaplatit couvert i když nejím a nedonesou mi takový to plato s různejma dochucovadlama, tak nedávám. A když mě něčím naštvou, tak jenom zaokrouhlím, anebo i nic.
    V kadeřnictví jsem včera zaokrouhlila 840,- na 900,-, v samoobsluhách nic nenechávám, jinak když mě v krámu obsluhujou, tak jo, ale ne tolik co v hostinci. Sama v krámu obsluhuju a jsem celkem ráda, když nám tu něco nechaj. Ale samozřejmý mi to tu rozhodně nepřijde, že bych si říkal, že je někdo škrt, když tu nic nenechá. Ale v hospodě jsem si to říkala

    superkarma: 0 04.11.2003, 11:07:41
  23. avatar
    [62] xantypa [*]

    kdyz platim napr: 13,20 tak reknu 14,- ty halire nechci kdyz jsem v restauraci tak napr: 203 reknu 210, ale kdyz je obsluha neprijemna tak nedam nic a necham si to vysazet do desetniku. Proste kdyz me hezky obslouzi a jsme spokojena dysko je ale jinak na ne

    superkarma: 0 04.11.2003, 10:58:13
  24. avatar
    [53] Olka [*]

    Těší mě, že ne všichni jsme grandi, už jsem se cítila pomalu jako škrt. Do hospody nechodím a když jíme na dovolené v restauraci, platíme tak 200-300 Kč, necháme 10-15 Kč, takže jen 5 procent. Kadeřnicím nenechávám vůbec nic, připadá mi, že i tak jsou jejich služby předražené.

    superkarma: 0 04.11.2003, 10:02:43
  25. avatar
    [51] Lhasa [*]

    Aja: Protože už i tak byl ve skluzu Pořád se mu nelíbilo, jak vypadá na návrzích na známku

    superkarma: 0 04.11.2003, 09:55:20
  26. avatar
    [50] mufly [*]

    No já osobně dávám zpropitné jak kdy - většinou zaokrouhluji na nejbližší částku buď na pětikoruny či desetikoruny. Jenže pokud je částka přímo pětikoruna tak zpropitné není.
    Můj strýc má hospodu a když dělá akce (plesy, zábavy), tak mu chodíme pomáhat. Segra jednou dostala dýško stokorunu.o)))

    superkarma: 0 04.11.2003, 09:47:03
  27. avatar
    [47] Landriel [*]

    Kdysi jsem byla na nějakém školení, kde se probírala i návštěva restaurace a říkali nám, že spropitné má být zhruba ve výši 5% z účtované částky. A dávám teda fakt jenom tehdy, když jsem spokojená.

    superkarma: 0 04.11.2003, 09:32:53
  28. avatar
    [46] Aja [*]

    Mě přijde divný to poštovný...Proč si ješita Klaus nechal natisknout známky, když věděl, že za dva měsíce nebudou platit?

    superkarma: 0 04.11.2003, 09:31:10
  29. avatar
    [42] Aja [*]

    Norčo, a kde děláš?

    superkarma: 0 04.11.2003, 09:14:10
  30. avatar
    [41] Lhasa [*]

    Já taky zaokrouhluju tak na pět korun plus... Samozřejmě to záleží i na výši útraty. Už to tu někdo psal. A taky se mi stalo, že jsem si nechala vrátit do halířů, protože se tam chovali jak

    superkarma: 0 04.11.2003, 09:09:45

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme