Reklama

Chystáte se kupovat novou chladničku?

Parametrů, podle kterých byste měli tento spotřebič kupovat, existuje několik.

Musíte vědět, zda chcete chladničku kombinovanou s mrazákem.

Dále dbejte na to, aby měla co nejnižší spotřebu a jednoduché a přesné ovládání. Tomu samozřejmě musí odpovídat i cena.

Zkuste se však obsluhy zeptat, zda má přístroj také takzvanou nulovou zónu. Budete si za to dlouho děkovat.


V klasické chladničce si lze nastavit teplotu v rozmezí 2 až 12 °C, v mrazáku to je  -6 až -25 °C. Výrobci a prodejci potravin ale zjistili, že například sýrům, uzeninám, masu, některému ovoci i zelenině nejvíce vyhovují teploty kolem nuly a k tomu vyšší vlhkost. Proto už u mnoha značek objevíte kombinované přístroje, které mají kromě chladničky a mrazničky také nulovou, biofres či vitafresh zónu -  různé firmy si je totiž pojmenovávají různě.


Jak už napovídá název, teplota v této zóně - většinou jsou to dvě speciální průhledné  zásuvky - se pohybuje kolem nuly. Relativní vlhkost si lze nastavit na 40 až 90 %.  Nižší  vlhkost vyhovuje masu, uzeninám a sýrům, devadesátiprocentní potom ovoci a zelenině. Díky tomu tady potraviny vydrží mnohem delší dobu čerstvé, neoschnou, neokorají, salát nepovadne. Kromě toho teploty kolem nuly také nezničí vitaminy, aroma a původní chuť. Tyto zóny ocení především ti, kdo dbají na zdravou výživu a milují čerstvé potraviny.

Pozor však na rozdíl mezi čerstvým a trvanlivým! Trvanlivosti určuje výrobce (že jí nedodržují prodejci je opravdu jiná kapitola), na obalu ji vyznačují jako "spotřebujte do" a neprodlouží ji ani ten sebelepší přístroj.
I když je nulová zón na skladování mnoha potravin úžasná, zvlášť mezi ovocem a zeleninou najdete spoustu druhů, které jsou na nízké teploty háklivé a nula by je mohla poškodit. Přitom mnohé z nich používáme skoro denně. Do této kategorie totiž patří brambory, banány, citrusové plody,  lilek, okurky, papriky, rajčata nebo melouny. Proto pozor, ty do nulové zóny nepatří!
Nulovými či fresh zónami jsou vybavené zpravidla kombinované chladničky a mrazničky střední kategorie. Tomu odpovídá i cena, která začíná na částce kolem 25 tisíc korun


Tabulka
čerstvost potravin

              v chladničce      v nulové zóně
měkký sýr          4 dny           30 dnů
měkký salám      2 dny           7 dnů
ryby                   1 den           4 dny
syrové maso       2 dny           7 dnů
brokolice            5 dnů           14 dnů
hlávkový salát     2 dny           10 dnů
květák                5 dnů           21 dnů
pórek                 21 dnů          60 dnů
broskve               7 dnů           30 dnů
hrušky                7 dnů           120 dnů
třešně                 7 dnů           14 dnů

foto archiv firmy Liebherr