Vaření

Zakřičte si do světa „Jsem zamilovaná“!

Připadá vám, že se nějak víc usmíváte, občas se zasníte a častěji se díváte z okna? Ano. Tak to jste zamilovaná! A je jedno, koho nebo co milujete. Důležité je být šťastná a užívat si života.

Zamilovaní lidé jsou důležití i pro své okolí. Vidí totiž svět kolem sebe vždy v krásnějším světle.

foto: deposithphoto.com

Můžete milovat svého muže, módní oblečení, sladkosti nebo dobré jídlo. Vyberte si, život je jako bonboniéra. A ať maminka Forresta Gumpa říká cokoliv, vy si můžete vybrat. Ani se nemusíte zlobit, že některé chutě budou hořké a jiné sladké. Protiklady se přitahují a vytvářejí harmonii nejen v lásce, ale i v mlsání. Představte si, kde by zůstala geniální čokoládová pochoutka, kdyby se za hořkou chutí neskrývaly sladké pozitivní emoce. Ještě teď by si na ní pochutnávali jen potomci Aztéků.

Co mají emoce společného s čokoládou?

Čokoláda je považována za afrodiziakum, její účinky v této oblasti si pochvaloval sám Giacomo Casanova.  Kromě lahodné chuti, která dokáže navodit příjemnou náladu sama o sobě, ukrývá čokoláda také velmi důležitou látku – fenyletylamin.  Proč důležitou? Tato chemická látka se totiž přirozeně vytváří v mozku čerstvě zamilovaných lidí a způsobuje, že mají dobrou náladu, nepřetržitě a bezdůvodně se usmívají, blaženě koukají do prázdna a celkově jsou příjemně povzneseni nad všední realitu. Ne nadarmo se jí i v odborných kruzích říká „droga zamilovaných“.

Ženám nepřístupno?!

Podle aztécké legendy přináší čokoláda dar moudrosti a sílu kakaovníku.  Staří Aztékové ji nazývali „nápojem bohů“.  A představte si, že si ho směli dopřávat pouze muži!  Naštěstí pro nás ženy ochutnal čokoládu na dvoře krále Montezumy II. mořeplavec  Fernando Cortéz.  Chutnala mu a zároveň ho zaujala tím, že zvyšovala odolnost a zaháněla únavu, proto přivezl kakaové boby do Evropy. Tady se už se žádné genderové omezení neprosadilo a ženy se mohly oddávat lahodné chuti stejně jako muži. A určitě s klidným svědomím, když se v sedmnáctém a osmnáctém století prodávala čokoláda v lékárnách, mimo jiné jako lék na dobrou náladu.

Extrémě hořké chuti umějí zruční výrobci vtisknout podobu neodolatelných dobrot.

foto: archiv Chocoland

Dnes vědci umí prospěšné látky v čokoládě pojmenovat  - jsou to rostlinné flavonoidy, tedy látky ze skupiny antioxidanů, jež dokážou zbavovat tělo škodlivých volných radikálů způsobujících řadu civilizačních onemocnění – třeba kardiovaskulární onemocnění.  Nemusíte mít tedy výčitky, když jste zamilovaná právě do čokolády. Pokud je to čokoláda kvalitní, třeba jako v tyčince „Jsem Kávová“ či „Jsem Kaštanová,“ rozhodně to není zakázaná láska.

čoko

 

Vyhrajte svou čokoládovou lásku na www.chocoland.cz/soutez

   
15.05.2015 - Mlsání - autor: Klára Wimmerová

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme